Sziget 2012: Nostalgia nebude, super kapely áno!

Festival Sziget prvíta toto leto svojich návštevníkov už po dvadsiatykrát. Tento rok dokonca korunovaný titulom najlepší festival európskeho kontinentu za rok 2011. Ďalšie mená v programe naviac dávajú tušiť, že Sziget chce byť viac ako len nostalgickým jubilantom. V auguste 2012 ponúkne fanúškom syth-popový fenomén The Hurts, veľvyslancov britskej rockovej scény The Horrors a nový album príde predstaviť aj rocková legenda The Placebo.

“Je ťažké vyhnúť sa nostalgickým prejavom, ak sa dostanete tak ďaleko. Som ale presvedčený, že práve teraz musí Sziget pozerať vpred,” hovorí Karolyi Gerendai, šéf festivalu Sziget. “Ako každý festival, aj Sziget sa každoročne snaží ponúknuť svojim návštevníkom to najlepšie. Tento rok oslavujeme 20. narodeniny, snažíme sa teda o to viac. Naviac máme tento rok za úlohu dokázať svetu, že ocenenie The Best Major Festival 2011 padlo do správnych rúk. Mimo ozaj multi-umeleckej a unikátnej atmosféry festivalu Sziget predstavíme aj to najlepšie, čo v súčasnosti medzinárodná hudobná scéna ponúka. Aj preto sa tešíme vystúpeniu kapely The Placebo, ktorá pracuje na novom albume a ich show bude lepšia ako kedykoľvek predtým. Minuloročný megaúspech na jednej z menších scén nás zase presvedčil, že v roku 2012 musí hlavné pódium festivalu určite patriť aj The Hurts. Práce na programe sú samozrejme stále v plnom prúde a ďalšie mená, ktoré už teraz môžem s hrdosťou potvrdiť, sú The Horrors, The Subways, Crystal Fighters, Mando Diao, Noah & The Whale a Friendly Fires,” dodáva Gerendayi.

Kto sú vyššie spomínaní?

The Placebo asi vďaka 20-ročnej prítomnosti na alternatívnej hudobnej scéne jej fanúškom predstavovať netreba. Za svoj ostatný album Battle for the Sun z roku 2009 sa im ušla cena MTV Europe Music Award. Väčšinu roka 2012 strávia podľa ich vlastných slov prípravou ich v poradí už 7. štúdiovej LP. The Placebo naviac označili Sziget za jeden z ich obľúbených festivalov, a tak sa zdá, že ich fanúškovia “v našom štvorci” sa v lete majú na čo tešiť.

The Hurts sú vďaka víťazstvu v minuloročnej ankete prestížneho britského magazínu New Musical Express o najlepší koncert roka jednou z najžiadanejších kapiel súčasnosti. Ich kvality by vedeli jednoznačne potvrdiť aj všetci tí, ktorí sa minulý rok na Szigete vošli do stanu A38. Tento rok dostanú priestor na hlavnom pódiu.

The Horrors robia citlivú gitarovú muziku, čoho najlepším dôkazom je ich perfektná minuloročná LP Skying. Kapela z Essexu platí za veľvyslancov rockovej produkcie nielen britských ostrovoch, ale v ostatnom čase aj na stále väčšom počte zahraničných festivalov.

Ak ste ešte nevideli film Rockenrolla, ktorý režíroval Guy Ritchie alebo ste zmeškali koncert, ktorý na Szigete odohrali v roku 2009, tento rok máte šancu konečne spoznať aj The Subways. Britský rockeri prídu predstaviť svoj nový album Money and Celebrity a už tradične napumpovať do publika obrovskú dávku energie, ktorou sú ich koncerty povestné.

Husté basové linky hrané na tradičných baskických nástrojoch, korenené euforickými electro zvukmi niekde na pomedzí chill-wave a dubstepových začiatkov. Už viete o koho ide? Spomínané indície asi najlepšie popisujú voľnomyšlienkársku tvorbu Crystal Fighters. Či ozaj platia na ich tvorbu sa môžete presvedčiť tento rok na Szigete.

Švédsku hudobnú scénu príde s pompou predstaviť pätica Mando Diao. Skúsená energická živá kapela mieša vo svojej tvorbe rytmy 60. rokov s garážovým zvukom, bluesom, punkom aj gitarovým popom rokov 90-tych. V roku 2010 sa so svojím akustickým albumom Above and Beyond predstavila aj v legendárnej show MTV Unplugged.

Aj keď Noah & The Whale vyzerajú ako hrdinovia filmov Wesa Anderssona a v ich hudbe cítiť vplyvy amerického folku, sú typickými zástupcami londýnskeho indie-popového undergroundu. Ich koncerty sú chytľavé a zábavné. Musíte počuť aj vidieť!

Friendly Fires sú asi najštýlovešou nezávislou dance-popovou formáciu akú vie v súčasnosti britská hudobná scéna ponúknuť. Po dvoch snáď najzásadnejších indietronických albumoch ostatntných piatich rokov (Friendly Fires z roku 2008 a Pala z roku 2011) sa prídu toto leto predstaviť aj na Sziget Festival 2012.

Predpredaj festivalových vstupeniek pre slovenských fanúšikov nájdete online na TIXY.sk a v obvyklých predpredajoch. Všetky informácie o festivale v slovenčine sú priebežne aktualizované na oficiálnej stránke www.sziget.sk. Najrýchlejšie sa k novinkám dostanete cez festivalový Facebook alebo Twitter.

Zdroj: Sziget
Publikoval: Redakcia GREGI.NET