Symfonický orchester Slovenského rozhlasu na festivale koncertného umenia v Žiline!

Stredoeurópsky festival koncertného umenia je medzinárodný festival klasickej hudby, ktorý sa koná každoročne v apríli v kultúrnom a priemyselnom centre severného Slovenska v Žiline.

Festival je prehliadkou najvýraznejších talentov zo Slovenska i rôznych krajín Európy v oblasti klasického interpretačného umenia. Špičkoví mladí umelci – víťazi či laureáti renomovaných medzinárodných interpretačných súťaží – inštrumentalisti, vokálni umelci, dirigenti i malé komorné súbory účinkujú v polo recitáloch alebo so sprievodom popredných orchestrov zo Slovenska a okolitých krajín.

V rámci festivalu vystúpi 20. apríla 2012 o 19.00 hod. v priestoroch Domu umenia Fatra Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) v spoločnosti vynikajúcich sólistov – slovenského kontrabasistu Romana Patkolóa a mladého francúzskeho flautistu Loïca Schneidra. Rozhlasových symfonikov bude dirigovať anglický dirigent Kevin Griffiths.

SOSR sa na festivale predstaví s upravenou dramaturgiou svojho bratislavského koncertu z 18. apríla. Úvod bude patriť talianskemu skladateľovi Gioachinovi Rossinimu (1792 — 1868), ktorý si pre spevavú melodickosť svojich diel vyslúžil prezývku „taliansky Mozart“. SOSR uvedie predohru k jeho opere Hodvábny rebrík. Prvú časť koncertu uzavrie Concierto pastoral pre flautu a orchester od Joaquína Rodriga (1901 – 1999). Práve túto skladbu bude interpretovať francúzsky flautista, laureát mnohých medzinárodných cien, Loïc Schneider.

V druhej časti sa diváci môžu tešiť na suitu Vtáci od Ottorina Respighiho (1879 – 1936) a na Divertimento concertante pre kontrabas a orchester od Nina Rotu (1911 — 1979), talianskeho skladateľa, autora hudby k filmom Federica Felliniho, Franca Zeffirelliho, Luchina Viscontiho a Francisa Forda Coppolu. Rota je okrem iného i držiteľom Oscara za hudbu ku Coppolovmu filmu Krstný otec II. Rotove dielo bude interpretovať Roman Patkoló, slovenský kontrabasista patriaci medzi súčasnú svetovú špičku.

Výkony mladých umelcov vystupujúcich na festivale sú sledované a hodnotené členmi medzinárodnej poroty, ktorá udeľuje Cenu hudobnej kritiky za najvýraznejší výkon festivalu. Porota bude okrem iného udeľovať aj dve Ceny Rádia Devín. Víťaz ceny pre najlepšieho sólistu získa možnosť vystúpiť so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu v rámci koncertnej sezóny 2012/2013. Ocenené komorné teleso tiež získa príležitosť predstaviť svoje interpretačné majstrovstvo na jednom zo série komorných koncertov organizovaných Rádiom Devín.

Viac informácií nájdete na stránkach Hudobného centra: https://www.hc.sk/sfku.

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET