Svetoznámy púštny blues na nábreží Dunaja – Tamikrest na Pink Whale

Nekončiace duny, v ktorých sa nesie tradícia predkov a naráža do vĺn blues rocku. Pojem púštne blues preslávila päťčlenná kapela Tamikrest, v ktorej sa stretli hudobníci zo štyroch krajín. Saharská púšť na Dunaji – výnimočné spojenie už 1. júna 2024 na bratislavskom Pink Whale.

Spolu s ich predchodcami Tinariwen patria k najznámejším predstaviteľom tzv. púštneho blues, ktorý sa rozptýlil do celého sveta. Zmes národností a etník z Mali, Nigeru, Alžírska a Francúzska vytvára originálny mix hudobných inšpirácii. To všetko sa stretlo v kultovej blues rockovej & world music skupine Tamikrest, ktorej názov znamená v reči Tuaregov spojenie. Odkazujú tým na svoju tuaregskú identitu a svojou rebelantskou hudbou bojujú proti nenávistnému fundamentalizmu. Zhrnuté do týchto slov: „púšť nás hostí, jazyk nás zjednocuje a kultúra nás spája“.

Tamikrest spievajú o slobode a o mieri, ktorý tak zúfalo chýba na hraniciach Sahary. Vojnový konflikt vyhnal niektorých členov kapely z ich domoviny. Striedavo žili vo Francúzsku aj Alžírsku, kde sa pozerali na život aj z pohľadu migrantov.

Ich posledný štúdiový album Tamotaït vznikol vo Francúzsku pod producentským drobnohľadom Davida Odluma, ktorý nakrúcal aj so spomínanými Tinariwen. Ako hostia sa na nahrávke predstavila marocká speváčka Hindi Zahra a tradiční hudobníci z Japonska. Renomovaný časopis Mojo zhodnotil tento album ako „púštny blues pre fanúšikov odchovaných na Pink Floyd či Can“. Vyšiel v prestížnom vydavateľstve Glitterbeat, ktoré šíri tie najlepšie mená z world music. Tamikrest treba zažiť naživo – neskutočný príliv energie prehovára univerzálnym jazykom – hudbou.

Aby toho nebolo málo, objaví sa aj potkan na palube – Vladimír Potančok alias DJ Potkan zahrá rôzne tanečné štýly zo Západnej Afriky od afrobeatu, funaná a highlife až po konžskú rumbu, kuduro a soukous.

Stretnutie kultúr sa uskutoční 01. júna a to symbolicky na brehoch Dunaja – na Dvořákovom nábreží – Pink Whale, ktorý po minulotýždňovom požiari je opäť otvorený a schopný znovu hostiť koncerty.

Tamikrest (ML) – Danube Music Day; 01.06.2024, Pink Whale, Bratislava
https://tootoot.fm/sk/events/65719984a2ec3d15146a9027
https://goout.net/sk/listky/danube-music-day-tamikrest/rryv/

TS