Svetoznámy český maliar a kostýmový výtvarník Theodor Pištek si prevzal ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

Na slávnostnom ceremoniáli si včera Theodor Pištek prevzal ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a osobne uviedol film Amadeus režiséra Miloša Formana, za ktorý získal Oscara.

Aj keď filmoví výtvarníci nie sú na výslní, podľa Theodora Pišteka ich prínos filmu nemožno zanedbávať: „Ako môžete nakrútiť dobový film keď nebudete mať človeka, ktorý dokáže vytvoriť adekvátne vizuálne prostredie? Úlohou návrhára nie je iba nakúpiť látku, ale prísť s vlastnou verziou a spoluvytvárať postavu. Snažil som sa pochopiť charakter postavy, aby som pochopil, v čom človek tej povahy chodí oblečený. Pretože podľa charakteru sa taktiež pozná typ oblečenia.

Theodor Pištek ako vyštudovaný výtvarník začal na filmoch pracovať v 60. rokoch, keď ho k spolupráci pozval František Vláčil. Aj keď obaja jeho rodičia boli herci (jeho otec Theodor stvárnil v roku 1921 aj prvého slovenského Jánošika), on sám k herectvu nikdy neinklinoval a od detstva ho lákalo skôr maľovanie.

PMX_5558s

Jeho zrejme najznámejším filmom je Amadeus (1984), na ktorom pracoval vďaka odporúčaniu kameramana Miroslava Ondříčka: „Ráno o tretej ma zobudil telefón a ozval sa Forman: Trúfol by si si na veľký film? V takomto momente nemôžete povedať, že sa opýtate manželky, alebo že máte niečo urobiť na chate. Jednoducho poviete áno alebo nie. Samozrejme, povedal som áno, on položil telefón a tým bola zmluva hotová.

Aj napriek medzinárodnému úspechu a zisku Oscara, sa však rozhodol nepokračovať v kariére v zahraničí: „Vtedy to, žiaľ, bolo tak, že ste si takéto myšlienky nemohli pripúšťať. Ako ste mohli ísť do sveta, keď ste mali maximálne pohraničný styk s Poľskom? Mohol som sa rozhodnúť, ako sa rozhodlo množstvo ľudí, že opustím rodinu a republiku a potom by som sa mohol obzerať po pracovných možnostiach. Ale pre mňa to nebolo prijateľné riešenie.

Theodor Pištěk navštívil hlavné mesto Slovenska po tridsiatich rokoch: „…s úžasom pozorujem, že som v inom meste, v inej spoločnosti. Som neskutočne prekvapený a cenu prijímam s veľkým nadšením.“

Všetky aktuálne informácie o programe a sprievodných podujatiach Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete na internetovej stránke www.iffbratislava.sk a www.facebook.com/bratislavaiff.

Zdroj: MFF Bratislava