Svetové hity tak ako ich nepoznáte! To je nový album 16:16:16 skupiny Colorful People

Talentovaná slovensko-česká multižánrová kapela Colorful People vyráža do sveta s brilantným zvukom svojho nového akustického albumu 16:16:16 plného svetových hitov! Nové LP pokrstil producent slávneho Abbey Road – Rob Cass, v rámci nečakaného koncertu na festivale Metronome Prague pred koncertom francúzskej speváčky ZAZ!

„Nový album Colorful People je úžasná zmes latinskoamerickej hudby a popu s jedinečnými vokálnymi a harmonizačnými talentmi členov skupiny, ktoré sú svetovej triedy. Skupine sa podarilo na albume zachytiť rovnaké neuveriteľné vzrušenie a energiu, ako keď hrá naživo. To je obrovský úspech. Colorful People majú svoju vlastnú hudobnú škatulku,“ hovorí o albume producent legendárneho štúdia Abbey Road – Rob Cass, ktorý je zároveň spoludramaturgom festivalu Metronome Prague.

S producentom Abbey Road – Rob Cass (GB)foto: Petr Kahoun
S producentom Abbey Road – Rob Cass (GB)
foto: Petr Kahoun

Colorful People je jednou z najnadanejších mladých skupín súčasnej česko-slovenskej hudobnej scény. Jej členovia – speváčka, basgitaristka a perkusionistka Lenka Novotná, multiinštrumentalista a spevák Juraj Holoda a spevák a perkusionista Dušan Marko – sú všestrannými hudobníkmi, ktorí nepoznajú hráčske limity ani žánrové hranice a očarujú na prvé počutie. Napokon to potvrdzuje aj český hudobný kritik Josef Vlček.

„Tak česko-slovenská, přesněji trenčiansko-českobudějovicko-košická kapela Colorful People má konečně své druhé album. Předcházela mu dlouhá doba zrání a hledání vlastního přístupu k tunám hudebního materiálu, který se točí kolem akustické hudby oscilující mezi world music, jazzem, folkem a pop music. Je těžké si v dnešní době najít parketu, na níž ještě není přeplněno. Nová deska je pro Colorful People druhým pokusem o nalezení takového místa a o vymezení si vlastního prostoru,“ říká Josef Vlček a doplnil: „Jak jsem si mohl všimnout v pražském klubu Doupě, kde jsem je poprvé slyšel hrát, Colorful People jsou docela odvážní muzikanti. V březnu 2023 vystupoval v Doupěti velký mistr kytary Tommy Emmanuel. Postavit se vedle něj, to není snadné. Většina umělců by se bála, že vedle jednoho z nejlepších kytaristů na světě bude působit směšně, ale Colorful People do toho šli. Výsledek vyzněl báječně. Emmanuelova zkušenost a nadšení mladých muzikantů vytvořilo neopakovatelnou atmosféru radosti z hudby. Ano, radost z hudby to je přesně to, co dělá kapelu, ale i její posluchače šťastnými. Důvodem proč lidé odcházejí po jejich koncertě s pocitem, že i kdyby lilo jako z konve, tak je hezky. Colorful People od svých začátků urazili zajímavou cestu. Své sympatie k brazilské a latinsko-americké hudbě vůbec začali prolínat s jazzovým nádechem California soundu. Tak jako velcí mistři bossa novy v 60. letech překročili uzavřené hranice jednoho stylu, jejich zvuk je dnes mnohem univerzálnější a to co zůstává a je tím hlavním základem jejich hudby je muzikantská svoboda a z každého tónu sálající srdečnost.“

Koncert s Tommy Emmanuel (AUS)foto: Petr Kahoun
Koncert s Tommy Emmanuel (AUS)
foto: Petr Kahoun

O SKUPINE

Trojicu multižánrových hudobníkov tvorí Lenka Novotná, Juraj Holoda a Dušan Marko, ktorí sa spoznali na konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe a v štúdiu pokračovali na brazílskom hudobnom inštitúte Escola de choro Raphael Rabello v hlavnom meste Brazílie.

Po začatí spolupráce s pražským klubom Doupě sa im doslova zmenil život a na pôde tohto, už ich domovského klubu odohrali množstvo koncertov po boku svetových hviezd, ako napríklad s austrálskym gitaristom Tommy Emmanuelom, izraelským jazzovým kontrabasistom Avishai Cohenom, americkým bubeníkom a spevákom Jamison Rossom, ale takisto s domácimi renomovanými skupinami a umelcami. V uplynulom roku sa predstavili na tých najväčších festivaloch v Čechách ako Metronome Prague, Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary, Medzinárodný hudobný festival Český Krumlov, Jihočeský Jazzový Festival v Českých Budejoviciach, Brasil Fest Brno alebo Soundtrack Festival v Podebradoch.

s Avishai Cohen (IL)Foto: Petr Hrubeš
s Avishai Cohen (IL)
Foto: Petr Hrubeš

ALBUM 16:16:16

Album 16:16:16 vznikal v období covidu pod záštitou hudobného klubu Doupě, kde ho skupina nahrala v priebehu 3 dní ako “live session”, čiže piesne boli zachytené ako počas živého koncertu. O mixáž a mastering sa postaral Pavel Karlík v štúdiu Sono Records Doupě pri Prahe.
Ku štyrom singlom z albumu natočili veľmi autentické videoklipy práve v prostredí hudobného klubu, kde album vznikal a ktoré režíroval filmový režisér a dokumentarista Farid Eslam s jeho teamom Mind Riot.

Album si môžete vypočuť napríklad na Spotify:
https://open.spotify.com alebo na youtube: https://www.youtube.com/channel/UCslxd-pAvTG43boOg1mE5GA

Možno sa pýtate, čo znamenajú tie šestnástky? Členovia skupiny Colorful People sa, ako bolo spomenuté, pôvodne zoznámili na konzervatóriu v Prahe, kde ich veľmi rýchlo spojil rovnaký hudobný vkus a hudobné cítenie.

“Zistili sme, že sme všetci traja narodení v rovnaký deň v mesiaci, čo symbolicky umocnilo naše hudobné a životné prepojenie. A tak sme sa rozhodli tento motív použiť ako názov nového albumu, ako vyjadrenie našej spoločnej životnej cesty, na ktorú sme sa vydali už v roku 2012, kedy sme odišli do Brazílie za štúdiom hudby a neskôr sme spolu precestovali takmer celý svet a koncertovali okrem Európy napríklad aj v USA, Kanade, Brazílii, Peru, Arménsku… Pre zaujímavosť, na jeseň sa chystáme spoločne do Ázie. Bude to v podstate také sústredenie, kde budeme čerpať a zbierať nové inšpirácie na ďalšiu tvorbu. Máme už, totiž, rozpracovaný ďalší album autorskej hudby v českom a slovenskom jazyku, kde by sa mali objaviť aj zaujímaví hostia z hudobných vôd Čiech a Slovenska.”

Zdroj: TS
1. Tlačová správa ku krstu albumu, autor: David Peltán
https://www.kulturne.com/clanek/7028-colorful-people-s-koreny-i-v-budejovicich-pokrti-desku-na-metronome-pred-zaz
2. Juraj Holoda (Colorful People)