Svět příběhů smíchovské továrny představí Veřejný dům v MeetFactory.

Poslední letošní Veřejný dům přinese opět spousty nových vjemů. Obří socha kostry kuřete Andrease Greinera, tři příběhy ze severní Evropy a Pobaltí ve výstavní eseji Based on a True Story, seznámení s novými uměleckými rezidenty, kteří umožní nahlédnout do svých ateliérů anebo party na závěr večera s neodmyslitelnými filosofickými disputacemi na baru… příběh, který bude ten den továrna vyprávět, bude 23. listopadu 2018 nezapomenutelný.

Večer zahájí tradičně výtvarná dramaturgie MeetFactory otevřením nových výstav. Monumentální sochou připomínající kostru dinosaura z přírodovědného muzea vzdá umělec Andreas Greiner hold novodobému zvířecímu druhu: brojlerovému kuřeti typu Ross 308. Výstava Monument pro 308 je pomyslně určena všem zvířecím outsiderům, které dnešní společnost nevidí anebo nechce vidět jako živoucí tvory, ale jako potravu.

Výstavu Based on a True Story je možné vnímat jako obraznou esej z oblasti severní Evropy a Pobaltí. Pozornost zaměřuje na narativní a dokumentaristické tendence, které jsou v současném umění dané oblasti významně zastoupeny. Výstavní esej přiznává fascinaci příběhy založenými na pravdivých událostech. Ve třech příběhových liniích nechává umělce vyprávět o frustraci, rutině  a mystice života sociálních skupin pohybujících se často na hranici společenského uznání. Svou tvorbu zde představí Hulda Rós Gudnadóttir (IS), Máret Ánne Sara (NO) a Jaanus Samma (EE).

Rezidenční program bude mít napilno již před zahájením Veřejného domu. Celý den bude v prostorách MeetFactory probíhat sympozium The New Dictionary of Old Ideas, které je výstupem stejnojmenného projektu. Přednášky, které probíhají v anglickém jazyce, jsou od pátečního rána otevřeny veřejnosti zdarma. Návštěvníkům se naskýtá možnost poslechnout si Jana Sowu, Borise Budena nebo Milenu Bartlovou. V průběhu večera posléze představí svou tvorbu současní rezidenti, kurátorský pohled na jejich tvorbu během komentované prohlídky nastíní Lucia Kvočáková a Piotr Sikora.

Kniha novinářky a válečné reportérky Petry Procházkové Aluminiová královna, která popisuje rusko-čečenský konflikt pohledem žen, zaujala dramaturga Matěje Samce natolik, že se rozhodl ji převést na divadelní prkna. Premiéru bude mít adaptace této knihy tuto zimu, čtení a první přípravy nadcházející inscenace proběhnou právě na Veřejném domě.

Různé umělecké přístupy, lidé z různých zemí vyprávějící své příběhy, plnící továrnu a vytvářející tak svět, který se jen nerad opouští. Už v pátek 23. listopadu v MeetFactory. 

Více:
meetfactory.cz/cs/program/detail/verejny-dum-11
meetfactory.cz/cs/program/detail/based-on-a-true-story
meetfactory.cz/cs/program/detail/andreas-greiner-monument-pro-308
meetfactory.cz/cs/program/rezidence
meetfactory.cz

Vstup zdarma

Line-up:
10:00-18:00 Sympozium: The New Dictionary of Old Ideas 
19:00 Andreas Greiner: Monument pro 308 – vernisáž
19:30 Based on a True Story – vernisáž
20:00 Petra Procházková: Aluminiová královna – čtení
20:30 komentovaná prohlídka rezidenčního patra
19:00-00:00 otevřené ateliéry

Výběr z podzimní sezóny:
24. 11.–27. 1. Based on a True Story
24. 11.–27. 1. Andreas Greiner: Monument pro 308
3. 12. Judith Hermann: Počátek veškeré lásky
4. 12. Juli Zeh: Temná energie
5. 12. Petra Hůlová: Strážci občanského dobra 2
29. 11. Whispering Sons (BE)
11. 12. Katarzija/Pjoni (SK) + dné (CZ)
21. 12. LANZ (US)

Zdroj: TS