Supraphon spustil svoj vlastný podcast. Prináša dve samostatné edície: Supraphon podcast a Supraphon Vivace podcast.

Vydavateľstvo Supraphon v týchto dňoch rozbehlo hneď dve vlastné podcastové edície. V prvej, ktorá nesie názov „Supraphon podcast“, sa poslucháči započúvajú do rozprávania interpretov, tvorcov a ďalších zaujímavých osobností spojených s popom, rockom, folkom, country či hovoreným slovom.  Druhá séria s názvom „Supraphon Vivace podcast“ je venovaná protagonistom klasickej hudby a voľne nadväzuje na newsletter Vivace, ktorý Supraphon  vydáva už niekoľko rokov.

Cieľom podcastov Supraphonu je dať možnosť nahliadnuť za oponu jedného z historicky najvýznamnejších českých hudobných vydavateľstiev. Rozhovory s hudobníkmi, so spevákmi, ale i so skladateľmi či s producentmi a ďalšími tvorcami nových i legendárnych nahrávok priblížia špecifický svet hudobných albumov a audiokníh.  V oboch podcastových edíciách sa odráža, že Supraphon je živým organizmom, kde sa neustále deje niečo zaujímavé. Rozprávanie sa točí nielen okolo aktuálnych noviniek a zaujímavostí, ale pripomína tiež rôzne výročia. Nové epizódy „Supraphon podcast“ a „Supraphon Vivace podcast“ sa objavujú striedavo vždy v pondelok na všetkých dostupných podcastových platformách.

Sprievodcami prvých dielov sú skúsení publicisti Tomáš Pilát a Marek Šulc, ktorých ďalej doplnia rôzne osobnosti, v Supraphone priamo pôsobiace alebo s ním spolupracujúce. V rámci už zverejnených epizód „Supraphon podcast“ si môžeme vypočuť rozhovory s populárnou speváčkou Dashou, so swingovým spevákom Janom Smigmatorom či s vokálnou formáciou 4 Tenoři. Zaujme i rozprávanie s Martinom Kláskom o histórii Divadla Spejbla a Hurvínka. Aktuálne, od pondelka, 18. januára 2021 ponúka „Supraphon podcast“ rozhovor hudobného publicistu a producenta Supraphonu Karla Deniša s legendou českého rocku Vladimírom Mišíkom. Na pondelok 25. januára sa pripravuje podcast s Naďou Dvorskou – producentkou audioknihy „Korespondence Boženy Němcové“, ktorá vyšla pri príležitosti minisérie „Božena“, ktorú práve uvádza Česká televízia.

Supraphon Vivace podcastponúka epizódy s klaviristom Janom Bartošom, ktorý hovorí o svojom novom albume s dielom Vítězslava Nováka, i o nedožitých deväťdesiatinách legendárneho klavírneho virtuóza Ivana Moravca. Ďalej boli zverejnené rozhovory s hobojistom Vilémom Veverkom a so Smetanovým triom. Vo výhľade je podcast s Doležalovým kvartetom, ktoré nahralo neznáme skladby barokového skladateľa Josefa Myslivečka. 

Supraphon podcast s Vladimírom Mišíkom: https://lnk.to/PodcastVladimirMisikPR
Supraphon podcast: https://www.supraphonline.cz/podcast/supraphon-podcast
Supraphon Vivace podcast: https://www.supraphonline.cz/podcast/supraphon-vivace-podcast

Hudobné vydavateľstvo SUPRAPHON je historicky najvýznamnejšou českou gramofónovou firmou. Značka bola zaregistrovaná už v roku 1932. V povojnových rokoch niesli toto označenie domáce gramoplatne určené na export, a napomáhali tak šíreniu mena predovšetkým českej klasickej hudby. Vďaka cieľavedomej dramaturgii vznikol rozsiahly katalóg titulov systematicky mapujúcich dielo českých skladateľov a interpretov. V priebehu ďalšieho vývoja sa stal Supraphon synonymom českého gramofónového priemyslu. Jeho bohatý zvukový archív bol v roku 1998 vyhlásený za významnú kultúrnu pamiatku. Napriek tendenčným kultúrnym trendom pred rokom 1989 obsahuje archív Supraphonu okrem veľkého množstva titulov všetkých hudobných žánrov i cenné nahrávky hovoreného slova. To, že Supraphon držal krok s technickým vývojom, dokazujú až tri tohtoročné výročia: 70 rokov od vydania prvej nerozbitnej vinylovej platne (išlo o LP s nahrávkou „Má vlast“ B. Smetanu), 35 rokov od vydania prvých CD („Má vlast“ B. Smetanu a výber hitov K. Gotta) a 10 rokov od spustenia Supraphonline.cz – vlastného online obchodu pôvodne len s digitálnym obsahom, dnes jedného z najvýznamnejších českých e-shopov s hudbou, hovoreným slovom a filmom v mnohých rôznorodých formátoch.

Zdroj: SUPRAPHON