Supertalent Andreas Varady vystúpi s fantastickým rodinným triom už túto sobotu!

Nie je ľahké uveriť, že chlapec narodený v roku 1997 má za sebou vystúpenia na najznámejších jazzových pódiách a spolupráce so špičkou medzinárodnej hudobnej scény. A ešte k tomu pridajme, že si ho pod krídla zobral samotný Quincy Jones! Hviezda Andreasa Varadyho ešte len začala stúpať…

Andreas sa narodil v rómskej rodine na juhu Slovenska a ako to už pri geniálnych deťoch býva, k muzike sa dostal skôr ako k abecede. Učil sa hrať len podľa sluchu, pod vedením otca Bandiho. Od jednoduchých pesničiek rýchlo prešiel k jazzu a silno ho ovplyvnil Django Reinhart či George Benson. Od počiatku bolo jasné, že Andreas a gitara patria k sebe.

AndreasVarady

Neskôr sa rodina presťahovala do Írska a tam chlapec hrával v uliciach, až kým sa nenapojil na miestneho bubeníka a producenta Davida Lyttleho. Ten neskôr vyprodukoval Andreasov prvý album. Nadaný gitarista mal v tom čase len trinásť rokov.

Stal sa tiež najmladším sólistom v legendárnom londýnskom jazzovom klube Ronnieho Scotta, podniku, ktorý štartuje kariéry profesionálnym hudobníkom už šesť dekád. Nasledovali vystúpenia na prestížnych jazzových festivaloch a podpísanie zmluvy so spoločnosťou Quincyho Jonesa.

https://youtu.be/Nut8wO-IFLk

Andreas cvičí denne – vraj aspoň dve hodiny, a stále hráva spolu s otcom. Okrem hrania skladieb jazzových velikánov skúša aj komponovať vlastné veci, občas hrá na bicie a túži aj po hraní na basgitare. Laikov i odborníkov ohromuje svojou neuveriteľnou rýchlosťou, fenomenálnym citom pre harmóniu a muzikálnosťou zvyčajne vyhradenou pre omnoho starších hráčov. Aj preto si vyslúžil čerstvú nomináciu významnej britskej ceny MOBO v kategórii Best Jazz Act. Mimochodom, môžte za neho zahlasovať: https://www.mobo.com/voting/best-jazz-act

Svoj prvý veľký album nahral Andreas v januári tohto roka a vyšiel v auguste tohto roka v slávnom vydavateľstve Verve. Produkoval ho Quincy Jones a hosťujú na ňom najväčšie jazzové hviezdy ako Gregory Porter, Roy Hargrove, Harvey Mason, Brian Bromberg či Steve Lukather.

Momentálne sa pripravuje na európske koncertné sály v rámci turné, ktoré ho logicky na začiatok privedie do Bratislavy. Andreasa, otca Bandiho a 12-ročného brata Adriana Varadyho môžete naživo zažiť už túto sobotu 11. októbra o 20.00h. v Ateliéri Babylon v rámci koncertného cyklu City Sounds. Pod touto značkou vystúpia tento rok aj ďalšie hviezdy ako Branford Marsalis /17.11./, Mario Biondi /25.11./ a Cassandra Wilson /11.12./. Na sobotňajšom koncerte bude oznamený ďalší exkluzívny umelec, ktorý sa premiérovo predstaví v Bratislave.

Viac info: www.facebook.com/csbratislava
FB event: https://www.facebook.com/events/1552978798258232/

VARADY_FB_Cover

Zdroj: Matej Salek