Súčastná špička amerického post-hardcore si podmaní Prahu!

V pražském LUCERNA MUSIC BARu se 5. října představí tři představitelé současného amerického post-hardcore, hudebního stylu, kterému se dostává zejména v poslední dobì velmi protichùdných recenzí a hodnocení, ale který zjevnì dokázal nejen v USA pobláznit celou generaci nadšených teenagerù. Hádanku, zda má tento žánr šanci si nejen své publikum, ale i svou celkovou identitu obecnì udržet i do budoucna, možná pomùže rozluštit i středeční, stovkami fanouškù toužebnì očekávaný koncert.

V roli headlinerù se představí arizonský kvintet BLESSTHEFALL, který reprezentuje vìtev silnì ovlivnìnou sub-žánrem „screamo“. Právì nadšení z tvorby jeho esenciálních představitelù, jakými byli Alexisonfire, The Used, Emery, Silverstein či Underoath, přivedlo v lednu 2004 ambiciózního bubeníka Matta Traynora k založení kapely. Traynor našel brzy společnou řeč s dalším zakládajícím členem, baskytaristou a screamerem Jaredem Warthem, a do dnešní doby je zmínìná dvojice nejvìtší hybnou silou Blessthefall.

Vzhledem k velké popularitì daného stylu na jihozápadì USA nemìli Traynor a spol. od počátku nouzi o zájem fanouškù a médií, a po krátké dobì dostali nabídku od Science Records k realizaci debutového alba „His Last Walk“, které vyšlo v dubnu 2007. Brzy však kapelu postihla neočekávaná a nepříjemná událost – koncem roku 2007 jí v prùbìhu britského turné pro osobní neshody opustil pùvodní zpìvák Craig Mabbitt, který se posléze (po neúspìšném pokusu o usmíření) rozhodl v létì 2008 přijmout nabídku nevadských Escape The Fate, jejichž dosavadní zpìvák Ronnie Radke mìl problémy se zákonem, díky nimž nemohl absolvovat jakákoliv turné.

BTF

Po Mabbittovì odchodu pùsobili Blessthefall celých devìt mìsícù pouze jako kvarteto, a v tomto období vypustili dokonce dnes již raritní videoklip ke skladbì „Rise Up“. V září 2008 byl ale představen nový frontman a vokalista kapely – Beau Bokan. Po roce neúnavného koncertování po celé zemìkouli bok po boku uskupení jako Story Of The Year, Saosin, Enter Shikari či August Burns Red, spatřilo v říjnu 2009 svìtlo svìta druhé album Blessthefall nazvané „Witness“, po jehož vydání kapela pokračovala další cca rok a pùl v nekonečných turné.

Českou republiku poctí Blessthefall svou první návštìvou přesnì jeden den po vydání svého třetího alba „Awakening“, jehož na Floridu situované nahrávání probíhalo od poloviny kvìtna do konce července letošního roku. Na svém nejvìtším dosavadním evropské turné jsou navíc doprovázeni dvìma zajímavými hosty.

Z jihokalifornského San Diega pocházející PIERCE THE VEIL mají mnohem blíže k ještì tradičnìjšímu sub-žánru „emo“. Ovlivnìni generací kapel z přelomu tisíciletí, jakými byli Elliott, At The Drive-In, Futher Seems Forever, The Juliana Theory, Finch, The Early November, Spitalfield či Matchbook Romance, tvořili bratři Fuentesové svou vlastní, tradiční, ale zároveň experimentální verzi post-hardcoru v nejrùznìjších uskupeních už od roku 1998. Nejprve si říkali Early Times, posléze Before Today a nakonec – posledních pìt let – Pierce The Veil. Kapela pod tímto názvem vydala dvì řadová alba („Flair For The Dramatic“ a „Selfish Machines“) na kultovním labelu Equal Vision, po čemž podepsala letos v srpnu novì smlouvu s entuziastičtìjšími Fearless Records.

Ještì před Pierce The Veil vystoupí nejménì známé hudební tìleso s mystickým jménem MOTIONLESS IN WHITE. Tato parta z Pennsylvánie se nepokrytì inspiruje zejména Misifts, Marylinem Mansonem, filmy Tima Burtona a komiksy o upírech. Jejich prezentace je stavìna především na goth-horrorovém imagi a hudebnì mají daleko blíže k metalu, přesnìji řečeno k jeho až témìř parodické formì a la Cradle Of Filth, než k post-hardcore, jehož prvky se ale do jejich tvorby přece jen občas derou.

Večírek s atraktivní hudební náplní bude začínat v 19:30h. Vstupenky v hodnotì 340,- CZK jsou k dispozici v obvyklých předprodejních sítích do úterní pùlnoci, na místì je pak pořídíte za 400,- korun.



BLESSTHEFALL, PIERCE THE VEIL, MOTIONLESS IN WHITE
Středa 5. 10. 2011 od 19:30h, LUCERNA MUSIC BAR, Vodičkova 36, Praha 1.

BLESS

Zdroj: Conspiracy,s.r.o
Publikoval: Redakcia GREGI.NET