Súčasný tanec v októbri v Štúdiu 12: otvorená skúška – premiéra – diskusia

Štúdio 12 vo svojom mesačnom programe uvádza nielen projekty spojené s novou drámou, ale dáva priestor aj iným umeniam. V októbri sa tu môžete stretnúť, častejšie ako inokedy, so súčasným tancom.

V nedeľu 11. októbra 2015 o 17.00 hod.  uvidíte v Štúdiu 12 otvorenú skúšku projektu Soni Ferienčíkovej SOTTY s diskusiou.

V utorok a stredu 13. a 14. októbra o 19.00 hod. bude mať premiéru tanečná performancia choreografov a tanečníkov Daniela Račeka a Anny Sedlačkovej Elegancia Kvantového Králika.

V utorok 20. októbra o 18.00 hod. prebehne jedinečná diskusia na aktuálne témy Nahota, politika, estetika v súčasnom tanci a umení. Diskutovať prídu filozof Fedor Blaščák, filmová teoretička Eva Filová, riaditeľka Divadla Štúdio tanca Zuzana Ďuricová Hájková a kurátor Omar Mirza. Moderátorkou večera bude dramaturgička a režisérka Maja Hriešik.

——————

V projekte SOTTY sa choreografka a tanečnica Soňa Ferienčíková zamýšľa nad existenciou hraníc. Existujú fyzické hranice? Kde sa vytrvalosť mení na urputnosť a tvrdohlavosť? Existuje vôbec začiatok a koniec ? Otvorená skúška s diskusiou ako výsledok päťdňovej rezidencie. 

idea & pohyb: Soňa Ferienčíková, svetelný dizajn: Ints Plavnieks, dramaturgia: Marc Olivé, pohybová spolupráca: Martina Hajdyla Lacová, bicie: Matej Ruman

Vstup: voľný

Soňa Ferienčíková sa venuje súčasnému tancu, experimentálnemu divadlu a tanečnému filmu. Spolupracovala s viacerými slovenskými aj zahraničnými choreografmi, režisérmi a skupinami ako Juan Manuel Ramos Avilla, Ivana Dukić, Marc Vanrunx, Filip Van Huffel, UNITED-C Company, T.R.A.S.H Dance Collective, VerTeDance, Spitfire Company – či Davide Sportelli.

SOTTY

——————

Elegancia Kvantového Králika je pohybovo-tanečné experimentovanie s kvantovou teóriou a vnímaním lineárnej a nelineárnej podstaty reality. Subatómový svet je svetom rytmu, pohybu a nepretržitej zmeny. Nie je však ľubovoľný a chaotický, ale riadi sa veľmi pevnými a presnými pravidlami.

námet a choreografia: Anna Sedlačková, Daniel Raček, hudba: Peter Groll, kostýmy: Dorota Cigánková, svetelný dizajn: Katarína Ďuricová

Vstup: celý lístok 6 € / zľavnený lístok (ZŤP, dôchodcovia, študenti) 3 €

projekt bol podporený: Ministerstvo kultúry SR, Nový Priestor, Babyfit, o.z.

Daniel Raček pôsobí ako choreograf, tanečník a učiteľ.  V súčasnej dobe je stálym členom súborov Debris Company Slovakia a Karen Foss Quiet v Nórsku, vyučuje na konzervatóriu v Banskej Bystrici. V roku 2006 vyhral hlavnú cenu Philip Morris, Kvet baletu. Je absolventom MFF UK, Univerzity Komenského a  Hudobnej a tanečnej fakulty na VŠMU v Bratislave.

Anna Sedlačková pôsobí na slovenskej tanečnej scéne ako tanečnica, choreografka a pedagogička viac ako 30 rokov. Je pedagogičkou na Katedre tanečnej tvorby HTF VŠMU v Bratislave. Od roku 2000 sa venuje systému Body-Mind Centering, pričom sa špecializuje na vývinový aspekt pohybu a pohybovú prácu s bábätkami.

Elegancia Kvantového Králika

——————

Diskusia Nahota, politika, estetika  v súčasnom tanci a umení nastolí aktuálne témy: Ako odvážne/hanblivé je súčasné slovenské umenie? Aké sú príklady a skryté príčiny novodobej cenzúry umenia?  Čo obnažila kauza zrušeného tanečného festivalu v Banskej Bystrici?  Jedinečná  zostava diskutujúcich sľubuje otvorenú platformu, ktorá prinesie viaceré pohľady na uvedené témy. V rámci večera s ukážkami zo svojich inscenácií vystúpi Divadlo Štúdio tanca.  

Hostia:

Fedor Blaščák, filozof a kritik, kurátor, editor, aktivista. Absolvent filozofie na UK v Bratislave. Autor knihy o Petržalke Engerau (2006), spolueditor publikácie Transit 68/89 (Berlín, 2009) a zakladateľ iniciatívy MemoryKontrol. Spolupracoval s fotografkou Luciou Nimcovou na jej knihe Unofficial (Rím, 2008). Spolu s Marekom Adamovom a Martinom Jančokom inicioval v roku 2011 transformáciu Novej synagógy v Žiline na kunsthalle.

https://www.sme.sk/c/6601146/filozof-fedor-blascak-normalizacia-sa-este-neskoncila.html#ixzz3nn4I1TWj

Eva Filová, filmová historička. Absolvovala štúdium filmovej vedy na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Venuje sa problematike rodu, politike tela a rozdielnosti vo výtvarnom a filmovom umení.

https://www.artforum.sk/katalog/5872/eros-sexus-gender-v-slovenskom-filme

Zuzana Ďuricová Hájková, riaditeľka Divadla Štúdio tanca, choreografka. Absolvovala štúdium choreografie na VŠMU v Bratislave a umeleckú stáž v Győrskom balete. Od roku 1994 pracovala ako umelecká šéfka Baletu Štátnej opery v Banskej Bystrici, neskôr ako vedúca a zakladateľka Tanečného odboru na Konzervatóriu J. L. Bellu a napokon ako riaditeľka Divadla Štúdio tanca. Jej choreografie boli uvedené v mnohých krajinách,  napríklad v Česku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Japonsku  Indii. Iniciovala vznik festivalu Dni tanca pre vás. Festival, tento rok zameraný na Švajčiarsko, bolo divadlo nútené zrušiť.
www.studiotanca.sk

Omar Mirza, kurátor. Študoval dejiny umenia vo Viedni, momentálne pracuje ako kurátor v Nitrianskej galérii. Ako kurátor spolupracoval na viacerých výtvarných projektoch. Na internetovej televízii sme.tv uvádzal reláciu  o výtvarnom umení Hore bez a v bratislavskej Kunsthalle cyklus HOBBYti.

https://tv.sme.sk/v/25212/nikto-ich-neziadal-a-predsa-su-tu.html

moderuje: Maja Hriešik

Maja Hriešik pôsobí ako režisérka a publicistka. Pracuje v RTVS a Divadelnom ústave. Knižne jej vyšli eseje na tému dramaturgie v súčasnom tanci a divadle Telesnosť európskeho divadla. Spolu s Marošom Hečkom napísala román Obvinenie.  Ako režisérka a dramaturgička spolupracovala s Debris Company, festivalom Divadelná Nitra či Baletom SND.

Vstup: voľný
https://www.theatre.sk/news/419/161/BIELA-STUHA-ZA-SLOBODU-TVORIt
rezervácia vstupeniek:  Tel.: 02 / 204 87 602, e-mail: studio12@theatre.sk

DISKUSIA

Zdroj: Štúdio 12