Štýlový swingový orchester FATS JAZZ BAND pokračuje vo svojom tohtoročnom turné po Slovensku!

Prezradili nám, čo chystajú v najbližších týždňoch. „Už tento štvrtok, 31. mája, odohráme koncert v Trnavskom Divadle Jána Palárika pri príležitosti 100. výročia založenia prvej Československej republiky a odtiaľ sa presunieme v piatok do Mikulova na Morave, kde odohráme veľký koncert na Mikulovskom jazzovom festivale. V sobotu a nedeľu nás môžu ľudia zažiť v Trenčianskych Tepliciach, Kláštore pod Znievom a Dubnici nad Váhom. Na väčšinu koncertov je voľný vstup a koncerty v Trnave a Trenčianskych Tepliciach sú realizované rámci projektu „Nebojte sa jazzu“, ktorý z verejných zdrojov podporil Fondu na podporu umenia.“ povedal klavirista a bandleader, Ladislav Fančovič.

Čo je však naozaj zaujímavé je to, že orchester odohrá začiatkom júla koncerty na dvoch výnimočných podujatiach. Prvým bude BRATISLAVSKÝ DOBOVÝ PIKNIK, ktorý sa bude konať 1. júla v Sade Janka Kráľa a druhým, nemenej zaujímavým koncertom bude
SWINGIN’ ORGAN ako súčasť Bratislavského organového festivalu. Viac nám povedala speváčka a manažérka orchestra, Jana Dekánková: „Bratislavský dobový piknik je jedno z najkrajších letných podujatí v Bratislave. Sad Janka Kráľa sa na chvíľu prenesie v čase a ocitne sa v ére medzi rokmi 1900 až 1950. Na programe bude kopec krásnej, prevažne swingovej hudby, módne prehliadky aj tanečné workshopy a množstvo ďalších dobových celodenných aktivít. Avšak naozaj výnimočný koncert odohráme na Bratislavskom organovom festivale 4 .júla v Klariskách. Bude to celosvetovo prvé naštudovanie transkripcií nahrávok z rokov 1927 až 1938, ktoré americký klavirista a organista Fats Waller nahral so svojim jazzovým orchestrom. Bolo to úplne prvé zaznamenané experimentovanie s jazzom na organe a Ladislav Fančovič všetky tieto aranžmány z nahrávok prepísal a premiérovo sa predstaví aj ako organista.“ povedala Dekánková.

Všade, kam Fats Jazz Band zavíta, rozdáva pozitivizmus zakódovaný v jazzovej hudbe
20-tych až 40-tych rokov minulého storočia. V štýlových oblekoch, s brilantínou vo vlasoch a originálnymi starými hudobnými nástrojmi prinášajú neopakovateľný zvuk zlatej éry Ameriky ale i nostalgiu zo slovenskej proveniencie.

Detaily jednotlivých koncertov:

 

31.05.2018 HUDBA PRVEJ REPUBLIKY

Miesto: Divadlo Jána Palárika, Trnava

Začiatok: 19:00 hod.

Koncert sa uskutoční pri príležitosti 100-výročia vzniku prvej Československej republiky v roku 1918, preto budú na koncerte znieť najznámejšie slovenské a české piesne, či nesmrteľné tangá medzivojnového obdobia, ktoré preslávili F. K. Veselý, Dr. Pavol Blaho, Viera Racková, R. A. Dvorský či Inka Zemánková.

Program koncertu bude doplnený najlepšími americkými hot jazzovými a swingovými šlágrami obdobia rokov 1920 – 1947 interpretov ako Fats Waller, Tommy Dorsey, Bix Beiderbecke, Billie Holiday, Ella Fitzgerald či Teddy Wilson. Táto hudba je energická, plnokrvná a náladu prudko povznášajúca.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií na: https://www.djp.sk

FaceBook Event: https://www.facebook.com/events/559879297703322/

 

01.06.2018 XVIII. Jazzový večer na počest Karla Krautgartnera

Miesto: Zámok, Mikulov, Česka republika

Začiatok: 19:30 hod.

Jazzový večer na počesť Karla Krautgartnera sa bude v Mikulove začiatkom júna konať už po osemnásty krát. V piatok 1. Júna sa v zámockej sále od 19.30 predstaví najlepší swing-band zo Slovenska, FATS JAZZ BAND pod vedením vynikajúceho klaviristu, saxofonistu a aranžéra, Ladislava Fančoviča.

Aj tento ročník bude nahrávať Český rozhlas Brno s tým, že nahrávka bude odvysielaná na vlnách stanice ČRo Brno, Vltava a na Dvojke. Večernému koncertu bude predchádzať umiestnenie bronzovej hviezdy na „chodník slávy“ na Mikulovskom Námestí pred domom číslo 25/26, kde sa Karel Krautgartner narodil.

Viac informácií na: https://www.mikulov.cz/cz/

FaceBook Event: https://www.facebook.com/events/2121155288120903/

 

02.06.2018 Otvorenie kúpeľnej sezóny

Miesto: Kúpeľné námestie, Trenčianske Teplice

Začiatok: 15:30 hod.

Swingová hudba 20. až 40. rokov minulého storočia v podaní najúspešnejšej slovenskej swingovej kapely posledných rokov.

Atmosféru noblesnej doby 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia, epochu elegantných gentlemanov a pôvabných dám v róbach vytvorí počas večera 9-členný swingový orchester Fats Jazz Band. Sedem skvelých hudobníkov a dvaja očarujúci speváci rozprúdia divákom krv v žilách a prenesú ich do swingovej éry 20. storočia. Umeleckým vedúcim Fats Jazz Bandu je jeden z najlepších slovenských klaviristov, Ladislav Fančovič. Koncert príjemnej, tanečnej hudby, plnej eufórie a ľahkosti bytia, sľubuje publiku nezabudnuteľný zážitok.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

FaceBook Event: https://www.facebook.com/events/106320103573969/

02.06.2018 Juniáles v Kláštore pod Znievom

Miesto: Nádvorie obecného domu, Kláštor pod Znievom

Začiatok: 19:00 hod.

Juniáles v duchu 20-tych rokov pripravil Kláštor pod Znievom pre svojich obyvateľov. Príďte sa zabaviť s pravým hot jazzovým a swingovým orchestrom Fats Jazz Band a nechajte sa uniesť do atmosféry bujarých 20-tych rokov. Juniáles sa uskutoční na nádvorí Obecného úradu.

VSTUP VOĽNÝ

FaceBook Event: https://www.facebook.com/events/2137710189774486/

03.06.2018 Piknik s Ifigéniou

Miesto: Park J. B. Magina, Dubnica nad Váhom

Celodenné podujatie

Príďte stráviť príjemné a kultúrne bohaté nedeľné popoludnie do parku v Dubnici nad Váhom.

V rámci osláv pri príležitosti 825. výročia prvej písomnej zmienky mesta Dubnica nad Váhom Dubnické múzeum v spolupráci s Oddelením kultúry a knižnice pre Vás pripravilo v nedeľu 3. 6. 2018 v Parku Jána Baltazára Magina pri Dubnickom kaštieli

Prineste si deky, piknikové koše, a ak chcete zapadnúť do davu, môžete sa aj „dobovo“ obliecť. Celý program bude v štýle „Izabelly“, teda prelom 19. – 20. storočia… Dámy aspoň dlhé sukne, páni čo tak klobúk….. ;-)

VSTUP VOĽNÝ

Program pikniku nájdete tu: https://www.facebook.com/events/191107398375320/

Fats Jazz Band je autentický hot jazzový a swingový orchester – kapelník Ladislav Fančovič odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok do nôt formou transkripcie. Preto máte unikátnu možnosť v ich podaní počuť jazzové šlágre presne tak, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Taktiež zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie a celkový prejav orchestra a spevákov sú v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Napriek svojej, dá sa povedať, staromódnosti, zvuk orchestra vyvoláva v ľuďoch niečo nadčasové. Fats Jazz Band prináša starodávne piesne, ktoré svojou spontánnou interpretáciou prenáša do súčasnosti. Práve spontánnosť dala hudbe tohto obdobia svoje kúzlo, a to Vám bezpochyby prinesie do prítomnosti práve Fats Jazz Band.

www.fatsjazzband.com

Zdroj: TS