Street Art Communication: Košice – dzivosť v srdci!

Bratislavský [fjúžn] v spolupráci s festivalom Street Art Communication 2011 prinášajú otvorenie výstavy fotografií holandskej fotografky žijúcej na Slovensku ILLAH VAN OIJEN a zároveň štartujú festival Street Art Communication 2011 . Vernisáž sa uskutoční 15.8.2011 o 19.00 v nových priestoroch Make Up Gallery. Fotografie, ktoré sú taktiež súčasťou knihy „Košice – Dzivosť v srdci. Urban landscapes of Košice“ (Slovart), skúmajú, komentujú a dokumentujú verejné priestory Košíc.

O Afterparty sa postará Embryo (Sk). Knihu “Košice – Dzivosť v srdci” si budete môcť zakúpiť v Make Up Gallery. Výstava potrvá do 28.8.2011 a bude otvorená každý deň od 16:00 do 20:00.

Make Up Gallery nájdete na Alvinczyho 18 v Košiciach.


Festival STREET ART COMMUNICATION 2011 – Už 4. ročník odštartuje práve výstavou Illah Van Oijen 15.8.2011 a potrvá do 27.8.2011. Po prvý krát sa festival presúva do centra mesta Košice, kde odprezentuje tvorbu vynikajúcich street – artových umelcov z východu aj západu. V meste pretvorí veľkoplošné fasády budov, na ktorých sa minulosť stretne so súčasnosťou.

Viac na www.sacfest.org

Illah

INFORMÁCIE O KNIHE: Kniha “Košice – Dzivosť v srdci“ je druhým pokračovaním fotografkinho projektu Human Landscapes o charaktere verejných priestorov slovenských miest. Od septembra 2008 do marca 2011 Illah van Oijen dokumentovala verejné priestory Košíc. Jej prvá kniha „Bratislava –mesto na mieru” vyšla v roku 2007.

Na fotografiách, ktoré sú hlavnou súčasťou knihy, nám Illah van Oijen predstavuje mesto plné života: života v centre mesta, života na sídliskách vybudovaných na kopcoch, života v okolí Hornádu a života v uliciach Luníka IX, najznámejšieho „geta“ krajiny. V Košiciach sa jej okrem iného značne rozšíril slovník, napríklad o slovo dzivé, a začala chápať divoké srdcia hrdých lokálpatriotov. Pod živosťou mesta však narazila aj na niekoľko krutých právd. Košice zápasia s odlivom ľudí, ktorí opúšťajú mesto s vidinou lepšieho zamestnania, kariéry a platu. V posledných rokoch sa však mnoho mladých ľudí vracia späť do svojho mesta, mesta, ktoré milujú.

Fotografie sprevádzajú tri eseje, ktoré ukazujú mesto z troch rôznych perspektív. Tijs van den Boomen sa zamýšľa nad urbanizmom mesta, Agda Bavi Pain píše mikrohistóriu jednej z jeho ulíc a Gabriela Kisová približuje umenie vo verejnom priestore mesta.

Kniha vychádza v spolupráci s vydavateľstvom Slovart.

Make Up Gallery – Je priestorom na prezentáciu slovenského a zahraničného súčasného vý-tvarného umenia. Snažíme sa o vystavovanie známych umelcov ako aj naj-mladšiu generáciu častokrát ešte študentov umeleckých škôl, či ich čerstvých absolventov. Mladá generácia nemá totiž v Košiciach takmer žiadnu možnosť prezentácie a konfrontácie s verejnosťou. Súčasne sa budeme snažiť stimulovať realizáciu nových umeleckých diel prostredníctvom medzinárodných workshopov. Našim záujmom je byť centrom diania mladej vznikajúcej košickej výtvarnej scéne.

Galéria Make Up nie je len ďaľším výstavným priestorom, ale priestorom pre rôzne kultúrne presahy napr. prednášky, diskusie s umelcami, premietania videoartu, videoklipov, prezentácií umelcov. Našou snahou je priblíženie súčasného umenia širšej verejnosti a hlavne mladej generácii.

Embryo (Sk) – Dávid Varchola, skrývajúci sa pod pseudonymom Embryo, spoluzakladateľ magazínu a hudobného labelu Splash!, je pri svojej tvorbe a dj setoch najviac ovplyvnený oldskool beatmi Chicaga a Detroitu. Vo svojich setoch mieša energickú dávku staromódneho Acidu s prímesou modernej tanečnej hudby. Po dvoch EP a niekoľkých remixoch má na svojom konte aj úspešný remix pre stálicu českej scény, Tvyksa a v toto leto výchadzajúci remix pre vydavateľstvo Wicked Bass.

Zdroj: Ľuboš Bišto
Publikoval: Redakcia GREGI.NET