Stojí za to hľadať kúsky stratenej vášne. Kapela B.T.A. vydala svoj prvý singel.

Dá sa vo vzťahu znova zažať iskra aj po desiatich rokoch manželstva? Dokážeme zapáliť oheň, ktorý už dávno vyhorel? Ak si kladiete tieto otázky, vedzte, že v tom nie ste sami. Bratislavská kapela B.T.A. sa v texte svojho nového singlu Kúsky nášho času zamýšľa, či v láske môžeme urobiť reštart. „Odkaz našej pesničky je, že vždy stojí za to aspoň to vyskúšať,“ vysvetľuje spevák kapely Ivan Záleský, ktorý je zároveň autorom textu. Všetci členovia skupiny sú totiž dlhé roky ženatí a sami si prešli najrôznejšími útrapami.

Pesnička vznikla už pred dvoma rokmi, počas doznievajúcej pandémie koronavírusu. Vtedy sa otriasli základy nejedného vzťahu. V štúdiu sa ju však podarilo kapele dokončiť len pred pár týždňami. „Musela jednoducho dozrieť, tak ako spomínaný dlhoročný vzťah,“ dodáva Ivan.

Kapela počas nahrávaní v štúdiách spolupracovala s viacerými osobnosťami, avšak trvalo, kým našli ten správny zvuk a atmosféru. Pomocnú ruku im podal František Gažík, ktorý stojí za finálnou kompozíciou piesne. Za mix bol zodpovedný Jaroslav Žigo ml. „Jaro si vypočul naše predstavy o zvuku a dokázal ich trafiť s absolútnou presnosťou,“ spomína na spoluprácu s ním Leo Šátek, basgitarista B.T.A.. „Benchmarkom je pre nás zvuk rockových kapiel ranných deväťdesiatych rokov, kedy hudba znela živelnejšie a z nášho pohľadu aj viac autenticky,“ vysvetľuje basgitarista. Tento efekt ešte zvýraznil záverečným masteringom Ján Zborovjan.

Kto sme

Členovia bratislavskej kapely B.T.A. sa spojili medzi lockdownami na jeseň 2021. Na počiatku pritom išlo len o snahu uniknúť z reality vtedajších úzkostných dní. V kontraste s temnou atmosférou pri zrode skupiny sú však ich piesne výslovne melodické a chcú u poslucháčov prebudiť príjemné emócie. Žánrovo kapela nadväzuje na bohatú tradíciu česko-slovenského poprocku.

Textárom skupiny je spevák Ivan, ktorý spolu s gitaristom Milošom tvorí aj autorské duo hudobnej stránky pesničiek. Avšak všetko do seba zapadne až keď do základov piesne vstúpi Leo so svojou melodickou basou a Peťo s charakteristicky dynamickou hrou na bicie nástroje. Konečná podoba skladieb je tak výsledkom tvorby celej kapely.

Zostava kapely B.T.A.:
Spev / sprievodná gitara: Ivan Záleský
Sólová gitara: Miloš Švancár
Basgitara: Leo Šátek
Bicie nástroje: Peter Polák

Linky na streamy: https://kapelabta.sk/nase-pesnicky/kusky-nasho-casu/

Tlačová správa, kapela BTA, Bratislava, 20. februára 2024
foto singel: Ivan Buštor Photography
(foto kapely v prílohe – foto: Marek Poracký)