Steve Walsh: Daily Specials!

Americký kytarista a producent Steve Walsh, který má na svém kontì mimo jiné spolupráci se zpìvačkou Norah Jones, kontrabasistou Viktorem Kraussem nebo saxofonistou Chrisem Cheekem, vydává album Daily Specials natočené ve spolupráci s předními českými muzikanty mladé jazzové generace: varhaníkem Janem Kořínkem, bubeníkem Danielem Šoltisem a kontrabasistou Tomášem Liškou.

Album Daily Specials obsahuje Walshovy vlastní i převzaté skladby a vévodí mu syrový zvuk elektrické kytary podpořený velmi stylovým doprovodem hammondek a valící se akustickou rytmikou. „Materiál odráží mùj zájem o silné rytmické groovy se zajímavými melodiemi. Písnì jsou hlavnì v duchu amerického blues, jazzu, country a neworleanské hudby, ale je tam vždy nìjaký nečekaný vývoj. Nechávám se ovlivnit všeličím a opravdu mám rád mnoho hudebních stylù, pokud v sobì mají duši,“ popisuje Walsh, který při výbìru převzatých skladeb sáhl mezi ménì známé kusy Dukea Ellingtona, Charlese Lloyda nebo vynikajících kytaristù Howarda Robertse či Melvina Sparkse. Jednou skladbou přispìl i Jan Kořínek.

Steve Walsh

Walsh udržuje kontakty s českou hudební scénou od roku 2007. Tehdy se v newyorském klubu Bitter End seznámil s českou kapelou November 2nd, která ho pozvala do Prahy, aby s nimi nahrál desku. Právì tady se Walsh seznámil s jazzovou scénou kolem klubu Jazz Dock. „Na varhaníka Jana Kořínka a bubeníka Daniela Šoltise jsem narazil u November 2nd, s Tomášem Liškou jsem se seznámil přes kapelu Druhá tráva,“ vzpomíná na první setkání Walsh, který si české spoluhráče chválí. „Jan Kořínek je úžasný varhaník s hlubokou znalostí klasické americké hudby od jazzu, přes blues po R’n’B. Tomáš Liška a Dano Šoltis mají zase v sobì jazzovou estetiku, zejména její moderní a evropské pojetí. Dokážou zahrát groove a do tradičních hudební struktury zároveň vnášejí nìco čerstvého. Nakonec kontrast mezi mnou, Janem a rytmikou je to, co činí kapelu jedinečnou,“ vysvìtluje Walsh. „Mám pocit, že teprve začínám objevovat potenciál kapely a tìším se na další prohloubení naší vzájemné hudební konverzace,“ dodává.

Steve Walsh pochází z Bostonu a je absolventem Berklee College of Music. Strávil deset let hraním na kytaru, produkováním alb a skládáním písniček v New Yorku. V současné dobì však žije v Nashvillu. Právì tam si jej vyhlédl Grammy ovìnčený Viktor Krauss (bratr zpìvačky Alison Krauss), který mu nabídl uvolnìné místo kytaristy ve své kapele po Billu Frisellovi. Mnoho času vìnuje Steve rovnìž vlastnímu „all stars“ seskupení The Brooklyn Boogaloo Blowout, kde hraje po boku Norah Jones, Richarda Juliana, Chrise Cheeka či Tonyho Masona. Jejich aktuální nahrávka vyšla na prestižní značce Daptone Records.

Steve Walsh

Album Daily Specials nahráli hudebníci naživo bez playbackù ve Studiu Sono (Nouzov). Mix a mastering provedl v americkém Nashvillu dvojnásobný držitel Grammy za zvuk Casey Wood. Autorem designu alba je – jako vždy u Animal Music – renomovaný grafik Aleš Najbrt, autorem fotografií je Adam Holý. Album je v distribuci společnosti SUPRAPHON.

Křest alba Daily Specials se uskutečnil v pátek 10.2.2012 od 22:00 hodin v klubu Jazz Dock při koncertu v plné sestavì hudebníkù, kteří album nahráli.

Steve Walsh – elektrická kytara
Jan Kořínek – Hammond B3
Tomáš Liška – kontrabas
Daniel Šoltis – bicí

design obalu CD © Aleš Najbrt (Studio Najbrt), 2012
fotografie na obalu CD © Adam Holý, 2012
© Petr Ostrouchov (Animal Music), 2012

Steve Walsh

Zdroj: 2media.cz s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET