Steve Vai: Reportáž!

Legenda gitarovej hudby a jeden z najuznávanejších inštrumentalistov si konečne našiel cestu aj do hlavného mesta Slovenskej republiky (7.5.2014).

To, že tento krát bude klub MMC praskať vo švíkoch bolo zrejmé hneď ako bol oznámený dátum a miesto konania tejto výnimočnej udalosti. Vekové zloženie publika potvrdzovalo, že aj vo svojich 54 rokoch má Steve Vai čo povedať nielen svojím rovesníkom, ale aj mladým fanúšikom inštrumentálnej muziky. Koncert sa začal s polhodinovým oneskorením, to však nebolo na škodu, nakoľko v čase oficiálneho začiatku sa do sály podarilo dostať len malej časti návštevníkov.

Steve-Vai

Neviem, či má zmysel rozoberať zvuk alebo jednotlivé výkony zúčastnených hudobníkov, nakoľko Steve je na scéne už dosť dlho, aby si dovolil akékoľvek zaváhanie či podcenenie akéhokoľvek detailu jeho vystúpenia. Tak tomu bolo aj pri Bratislavskej zastávke jeho tour s názvom „An Evening With Steve Vai 2014”. Kapela, ktorú tento krát nepredstavovali až tak známe mená ako tomu bývalo v minulosti (v minulosti s maestrom spolupracovali také mená ako Billy Sheehan alebo Tony MacAlpine), šľapala ako dobre namazaný stroj a takisto zvuk dosiahol vysokú kvalitu a vyrovnanosť hneď počas prvých desiatok sekúnd vystúpenia. Program tvorili skladby naprieč kompletnou diskografiou gitarového mága , samozrejme s výnimkou albumu Sex & Religion, kde Steve predstavil svetu ďalšiu veľkú osobnosť rockovej scény, Devina Townsenda. Najväčšie zastúpenie v rámci nahrávok mal podľa očakávania album Passion & Warfare, z ktorého okrem nesmrteľnej klasiky For the Love of God odzneli aj Answers, The Audience is listnening či The Animals. Takmer výlučne inštrumentálny program, počas ktorého sa dostalo aj na sólové vystúpenia jednotlivých členov doprovodnej kapely (mňa najviac oslovilo akustické sólo gitaristu Davea Weinera), osviežil v jeho polovici krátky akustický set, počas ktorého došlo aj na spev, ktorého sa Steve takisto zhostil so cťou. Celý ansámbel nás zároveň nezabúdal baviť či už slovom alebo gagmi počas hrania skladieb (Steve navyše párkrát stihol vymeniť kostým), čo len prispelo k už tak výbornej nálade publika, ktoré sa odmeňovalo hudobníkom neutíchajúcim potleskom po konci každej skladby. Pred úplným záverom sa potom dokonca dostalo trom vyvoleným pocty, keď si mohli dovoliť malý jam s kapelou priamo na pódiu, čo len umocnilo vynikajúci dojem z vystúpenia, na ktoré bude každý zúčastnený spomínať ešte dlhú dobu.

Napísal: Alexander Sucháček