Ste ambiciózny a uvažujete nad nahrávaním podcastov? Vybavíme vás.

Podcast je jedným z najobľúbenejších formátov súčasnosti. Ide o audio “reláciu” na konkrétnu tému, ktorú si môžete vypočuť cez webstránky či platformy ako Spotify či Apple Podcast. Témou podcastov môže byť čokoľvek – spravodajstvo, cudzie jazyky či filozofia. Stále viac a viac ľudí objavuje tento praktický formát, ktorý môžete počúvať kdekoľvek, podobne ako rádio. Ak ste zvažovali nahrávanie vlastného podcastu, teraz je ten správny čas. A my vám poskytneme potrebné príslušenstvo pre zriadenie domáceho štúdia.

Do sveta podcastov môžete vstúpiť jednoducho. Stačí splniť nasledovné kroky:

  • vymyslieť originálny obsah, ktorý by mohol zaujať poslucháčov
  • prísť so zaujímavým názvom podcastu 
  • nahrať zvukový materiál
  • upraviť nahrávky v príslušnom softvéri, ako napr. Reaper či Audacity
  • uploadnúť váš podcast na príslušnú platformu, ako napr. Spotify 

Dobrá správa: všetky kroky zvládnete urobiť z domu. Budete však potrebovať spoľahlivé vybavenie za rozumnú cenu, ktoré zaručí kvalitu nahrávky. Stále väčšia obľúbenosť audio formátov ide ruka v ruke i s vyššími požiadavkami poslucháčov na kvalitu záznamu. A s výberom vybavenia vám pomôžeme my.

USB mikrofón = kvalitná domáca nahrávka

Ak vlastníte PC či notebook, najjednoduchším riešením je zakúpenie USB mikrofónu. Tento typ mikrofónu nepotrebuje žiadne ďalšie technické vybavenie, stačí ho len zapojiť do počítača pomocou USB rozhrania. Ide o skutočne univerzálne riešenie, ktoré si nevyžaduje pokročilú technickú zdatnosť.

USB mikrofóny sa pohybujú v o niečo vyšších cenových hladinách než bežné mikrofóny. Dôvodom je to, že v sebe kombinujú jednoduché použitie (vďaka technológii plug & play pomocou USB konektoru) s citlivosťou kvalitných, tzv. kondenzátorových mikrofónov. Preto sú obzvlášť vhodné pre nahrávanie podcastov.

V našej ponuke však nájdete i cenovo skutočne dostupné USB mikrofóny na podcast, ako napr. model od značky MAONO s praktickým držiakom vo forme trojnožky a penovým tzv. protiveterným filtrom. 

Táto sada je vhodná i pre úplných začiatočníkov vo svete podcastov. Vďaka pribalenému držiaku nemusíte riešiť, ako mikrofón upevníte na stole. Stačí ho iba zapojiť do laptopu, otvoriť nahrávací softvér a nahrať svoju prvú stopu. S pribaleným filtrom môžete bez problémov nahrávať i vonku.

Aké ďalšie príslušenstvo budete potrebovať? 

Pri práci s mikrofónom musíte vyriešiť nasledovné veci:

  • ako ho zapojiť?
  • kam ho umiestniť?
  • ako ho stabilizovať?
  • ako odflitrovať nežiadúce zvuky?

Prvá otázka by nemala predstavovať žiadny problém – USB port obsahuje každý počítač a USB káble sú spravidla súčasťou balenia. 

Čo však s umiestnením a stabilizáciou mikrofónu? Základné sady, napr. od výrobcov MAONO či FIFINE, obsahujú praktickú trojnožku, ktorú môžete položiť na rovný povrch. V prípade, že potrebujete mikrofón umiestniť do priestoru, budete potrebovať pokročilejší stojan. V tomto prípade vám odporúčame mimoriadne výhodnú sadu mikrofónu MOZOS s kĺbovým stojanom, vďaka ktorému “zavesíte” mikrofón do ľubovoľnej polohy. Ak kĺbový stojan nevyužijete, v ponuke nájdete i výsuvný vertikálny stojan.

Súčasťou vybavenia je aj pop filter. Ide spravidla o syntetickú látku pripomínajúcu pančuchu natiahnutú na kruh, ktorá sa umiestňuje pred mikrofón. Slúži na elimináciu nežiaducich zvukov pri nahrávaní, v prípade nahrávania ľudskej reči ide napríklad o ostré sykavky. Ak je vaším cieľom profesionálne znejúci podcast, odporúčame si tento filter zaobstarať. V každom prípade odporúčame používať minimálne penový protiveterný filter.  

Ak hľadáte kvalitný mikrofón s kompletnou výbavou filtrov za stále skvelú cenu, odporúčame FIFINE T730. V súprave nájdete kĺbový stojan, protiveterný filter, ako aj pop filter. 

Aj vo svete mikrofónov platí pravidlo – čím vyššia cena, tým vyššia kvalita nahrávaného zvuku. To znamená vyšší frekvenčný rozsah, či viac možností nastavenia zvuku. Ak mierite vysoko a záleží vám na špičkovej kvalite záznamu, siahnite po vyššej rade mikrofónov. 

Reprezentantom tejto cenovej triedy je obľúbený model medzi podcastermi – C01U PRO USB od spoločnosti SAMSON. Mikrofón sa pýši veľkorysým frekvenčným rozsahom a veľmi dobrým signálom s nízkou hladinou šumu, čo je základným predpokladom profesionálnej nahrávky. 

Niekoľko rád navyše k nahrávaniu

Ak ste si našli svoj mikrofón, gratulujeme. Významná časť výroby podcastu sa však deje po samotnom nahrávaní – v postprodukcii. Počas nej váš audiozáznam upravíte do želanej podoby: postriháte do konkrétnej dĺžky, upravíte zvuk, doplníte zvučku podcastu. Táto, hoc menej zábavná časť, je nemenej dôležitá. Na tento účel budete potrebovať kvalitné slúchadlá.

Darmo si kúpite mikrofón za trojcifernú sumu, ak budete na postprodukciu podcastu používať štupľové slúchadlá za pätinu ceny. Iba s kvalitnými slúchadlami pochopíte rozdiel medzi drahým a lacným mikrofónom. Štúdiové slúchadlá poskytujú nenahraditeľnú izoláciu okolitého hluku a zároveň kvalitne reprodukovaný zvuk. Už modely z nižšej cenovej rady, ako napr. model značky SUPERLUX, urobia výrazný skok vpred v postprodukcii vašich audiozáznamov. A môžete ich tiež využiť na počúvanie hudby.

Zdroj: PR