Šťastný domov prináša domovom šťastie!

Keď sa povie Jaroslav Hašek, mnohí si predstavia nemotorného vojaka Švejka, ktorý svojou ľáskavosťou a humorom dobyl celý svet. Avšak tento autor napísal oveľa viac ako len príbeh z veľkej vojny. Jeho dielo sa vyznačuje humorom a satirou, čomu nie je inak ani v najrozsiahlejšej poviedke s názvom Šťastný domov, ktorú sa takmer sto rokov po jej vydaní rozhodli inscenovať mladí ľudia z divadelného telesa PRAKTIKÁBEL.

Haškovo humoristické dielo totiž rozpráva príbeh manželského páru krátko po svadbe. Žena v túžbe po dokonalej domácnosti a v snahe učiniť manžela neskonale šťastným odoberá časopis Šťastný domov a dôsledne potom praktizuje všetky rady a recepty, o ktorých sa v príručke píše. Medzi tieto rady patria napríklad domáca výroba špáradiel z klavíra, ktorý bol zakúpený len za týmto účelom alebo liečenie bezvedomia v sude s kyslou kapustou. Inscenácia paroduje jednak zaručené recepty na čokoľvek, ale predovšetkým malomeštiacku idylku šťastného života.

Jaroslav Hašek v poviedke hyperbolizoval skutočnosť, pretože časopis Šťastný domov reálne vychádzal a slúžil ako príručka do domácnosti pre české gazdinky. Ani dnes však nie je núdza o podobné magazíny a dámske stĺpčeky, rôzne stránky na internete či sociálne siete, ktoré ženám dávajú „zaručené“ rady ako spraviť opačné pohlavie šťastným. To, čo zažíva postava muža v Haškovej poviedke, môže zároveň univerzálnejšie odkazovať na rôzne absurdnosti nielen z nášho osobného, ale aj pracovného či politicko-spoločenského života. Nekritické preberanie akýchkoľvek informácií a absencia triezveho úsudku sú tiež aktuálnym veľkým problémom a tak táto satirická poviedka presahuje do súčasnosti vo viacerých významových rovinách.

„Chceš sa zblázniť? Čítaj Šťastný domov!“

V predstaveniach divadelného telesa PRAKTIKÁBEL sa objavuje veľmi silný zmysel pre nonverbálne herectvo, animovanie objektov, ktoré značne oživuje celý útvar. Humor je signifikantný prvok tohto divadelného zoskupenia, ktoré pracuje výlučne autorskou metódou. Ak je vám blízke nadužívanie humoru a slovné hračky, nemusíte dlho váhať a zastavte sa.

Nenechajte si ujsť Šťastný domov v piatok 19. apríla 2024 o 19:00 v divadle Ticho a spol. v Bratislave.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

TS