Šťastné a Bratislavské! Vianoce v hlavnom meste štartujú koncom novembra

Bratislavské Vianoce prinášajú tento rok niekoľko noviniek: predĺženie Hlavného vianočného trhu až do Silvestra, vznik Prívetivej zóny na Primaciálnom námestí a pestrý kultúrny program, do ktorého sa zapája viacero mestských organizácií avtomto roku aj všetkých 17 bratislavských mestských častí. Vianočnú atmosféru si tak budete môcť vychutnať na celom území hlavného mesta.

Hlavný vianočný trh v minulosti končil pred Štedrým dňom, tentoraz bude pokračovať aj po vianočných sviatkoch. „V organizačnom tíme sme o tejto zmene dlhšie uvažovali. Zavážil veľký záujem verejnosti, a keďže mnohí predajcovia a predajkyne zareagovali kladne, budeme mať po prvý raz otvorené trhy na Hlavnom námestí do konca roka,“ približuje Katarína Hulíková, riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), ktoré je hlavným organizátorom Bratislavských Vianoc. Predaj na Hlavnom vianočnom trhu začína 23.11., slávnostné otvorenie trhov s rozsvietením vianočného stromčeka je naplánované na piatok 24.11. o 18:00. Po 3-dňovej pauze počas vianočných sviatkov bude od 27.12. do konca roka otvorená približne polovica stánkov. 

„Už teraz sa veľmi teším na spoločné rozsvietenie vianočného stromčeka ako hlavného symbolu Vianoc. A to je len začiatok. V rámci Bratislavských Vianoc sa bude vianočná nálada šíriť celou Bratislavou, a to aj vďaka zapojeniu sa mestských častí a mestských organizácií. Koncerty, trhy, vianočné čítania, pestrý program pre deti, výstavy a mnoho ďalšieho. Vianočný trh je však najmä miestom, kde spoločne zdieľame pokojnú atmosféru prichádzajúcich sviatkov a tešíme sa z plánovaných, ale aj náhodných stretnutí, usmievame sa na seba, úprimne si navzájom prajeme krásne Vianoce a všetci sa snažíme byť na druhých tak trochu lepší. Vianočný trh je jednoducho o ľudskej blízkosti, ktorá nám v poslednom období tak trochu chýbala,“ uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo. BKIS začína so stavbou Hlavného vianočného trhu v najbližších dňoch.

Tradičné i netradičné chute aj ponuka neziskových organizácií

Na Hlavnom námestí nájdete viac ako 70 predajcov a predajkýň, sortiment sa tento rok rozšíri aj o rozlievanú medovinu, ovocné vína či pivo. Nebudú chýbať stánky neziskových organizácií – časť počas celého trhu a niektoré sa budú počas jednotlivých týždňov meniť. Priestor dostanú aj mestské organizácie – stánok bude mať napríklad bratislavská zoo alebo mestské divadlo DPOH. Okrem tradičných vianočných jedál nájdete v ponuke aj exotickejšie chute, na svoje si prídu vegáni aj vegánky.

Na Primaciálnom námestí vznikne oddychová zóna

Novinkou Bratislavských Vianoc bude Prívetivá zóna vytvorená v tesnej blízkosti Hlavného vianočného trhu – na Primaciálnom námestí. Cieľom je vytvoriť príjemné miesto pre rodiny s deťmi, seniorky, seniorov, zraniteľné skupiny a všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť od zhonu a ruchu okolia. „Vznik Prívetivej zóny je odpoveďou na viaceré podnety, ktoré sme získali z dotazníka spokojnosti verejnosti po minuloročných Bratislavských Vianociach. Chceme, aby si vianočnú atmosféru v hlavnom meste mohli užiť aj ľudia s obmedzeniami, pre ktorých je pohyb v dave na Hlavnom vianočnom trhu náročný,“ vysvetľuje Katarína Hulíková. Na Prívetivej zóne BKIS spolupracuje so spoločnosťou IKEA. Bude zastrešená, bezbariérová, bude sa v nej dať posedieť, oddýchnuť si a vychutnať vianočnú atmosféru vedľa obľúbeného Vianočného lesa.

Na Primaciálnom námestí opäť Vianočný les

Obľúbený Vianočný les vyrastie v hlavnom meste už po 7. raz. Vďaka spolupráci s BAUHAUS a ÚĽUV od 23.11. do 18.12. nájdete na Primaciálnom námestí až 34 stromčekov – rekordne najviac od spustenia projektu. Do výzdoby sa zapoja základné, umelecké i špeciálne školy z rôznych bratislavských mestských častí. Vyzdobené stromčeky poputujú aj tento rok na správne miesta k ľuďom, pre ktorých je kúpa stromčeka finančne náročná – do charitatívnych organizácií, domovov sociálnych služieb, združení pre ľudí bez domova, aj do rodín v náročnejšej sociálnej situácii.

Čisté, ekologické a bezpečné

Rovnako ako minulý rok kladie organizátor veľký dôraz čistotu a ekológiu. Samozrejmosťou je kompostovateľný riad a vratné poháre, odpad sa bude opäť triediť. Dve triediace stanice nájdete na Hlavnom vianočnom trhu a jednu na Primaciálnom námestí v rámci Prívetivej zóny. Zálohované nápoje síce na trhu nekúpite, no v triediacich staniciach budete môcť odovzdať zálohované obaly (PET fľaše a plechovky), výťažok zo zisku pôjde na dobročinné účely. Na Hlavnom námestí budú rovnako ako minulý rok rozmiestnené špeciálne popolníky na cigaretové ohorky. Vďaka podpore SPAK-EKO ich slovenská spoločnosť Ecobutt následne recykluje. Cigaretový odpad sa tak stane súčasťou asfaltovej hmoty. BKIS neopomína ani bezpečnosť vianočných trhov. V tejto oblasti nadväzuje na minuloročnú spoluprácu s mestskou a štátnou políciou, hasičským zborom, zdravotnou službou a ďalšími zložkami, aby sa všetci návštevníci a návštevníčky cítili na trhoch príjemne a bezpečne.

Vianočný stromček pochádza z Karlovej Vsi

Vianočný stromček, ktorý vo štvrtok 2.11. Mestské lesy postavili na Hlavnom námestí, je zo súkromných zdrojov od darcu z mestskej časti Karlova Ves. Ide o 34-ročný smrek pichľavý (Picea pungens) s obvodom kmeňa 119 cm a výškou 12 metrov. Strom prerástol výšku elektrického stožiaru aj výšku pouličného osvetlenia a koreňová sústava vytláčala oporný múrik. Pri častých silných vetroch mal  majiteľ obavu, aby nedošlo k vyvráteniu či zlomu, a tým nebola bezprostredne ohrozená bezpečnosť ľudí a majetku. Život vianočného stromčeka na Hlavnom námestí nekončí, po Vianociach pôjdu konáre do bratislavskej zoo ako potrava pre jej zvieracích obyvateľov.

Spolupráca so Starým Mestom

V tomto roku BKIS výrazne spolupracuje na Bratislavských Vianociach so Starým Mestom. Staromestský vianočný trh na Hviezdoslavovom námestí budú spájať s Hlavným vianočným trhom na Hlavnom námestí rovnaké štandardy ako vratné poháre, kompostovateľné riady, či triediace stanice na odpad. Oba trhy budú jednotné aj po vizuálnej stránke. „Tento rok budú Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí iné – ekologickejšie, kultúrnejšie, čistejšie – skrátka lepšie. Pripravujeme aj úplne nový koncept Rodinnej zóny, ktorá bude bezpečným a kreatívnym miestom pre všetkých rodičov s deťmi. Som veľmi rada, že sme sa v mnohom s mestom zladili, vzájomne inšpirovali a môžeme tak priniesť vyšší level a prirodzené prepojenie dvoch námestí pre všetky návštevníčky a návštevníkov,“ približuje vicestarostka mestskej časti Staré Mesto Dana Kleinert.

Koncerty, tlmočené čítania aj magická Noc bosoriek

Súčasťou Bratislavských Vianoc bude aj vianočný program na Františkánskom námestí. V piatky BKIS pozýva na čítania z domácej tvorby pre dospelých a koncerty mladých kapiel. Soboty budú patriť čítaniam pre deti a vystúpeniam ženských umelkýň so skupinami. Nedele budú plné hudby – vystúpia základné umelecké školy aj známe slovenské hudobné mená. Čítania aj jeden z koncertov budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka. Program BKIS chystá aj v Klariskách. Konať sa tu budú nielen adventné koncerty, ale aj swapy oblečenia či detských hračiek, vianočná detská burza, tvorivé dielne aj silent disco. Mimoriadny program je pripravený aj na Mikuláša (5.12.) či na deň svätej Lucie (13.12.), kedy BKIS chystá magickú Noc bosoriek.

Všetky dôležité informácie spolu s programom zapojených mestských častí, mestských  organizácií a organizátorov a organizátoriek, ktoré získali podporu BKIS prostredníctvom systému Open Call, nájdete na www.bratislavskevianoce.sk.

Zdroj: BKIS