ŠPUNTI NA VODE prichádzajú do kín.

Rodinná komédia o tom, čo sa stane keď sa traja otcovia nevzdajú svojho plánu na pánsku jazdu a rozhodnú sa aj so siedmimi deťmi, navzdory manželkám a nepredvídaným nástrahám splavovať Sázavu.

V réžii Jiřího Chlumského do kánoí a raftu spoločne s deťmi odhodlane usadli Jiří Langmajer, Hynek Čermák a Pavel Liška. Ich partnerkami sú Tatiana Vilhelmová, Anna Polívková a Jana Kvantiková.  V úlohách babičky Lady a deda Václava, kvôli ktorých zlatej svadbe to všetko začalo, sa predstavia Dana Syslová a Arnošt Goldflam.

Film Špunti na vode príde do kín 13. apríla 2017.

Rodičia bratov Igora (Jiří Langmajer) a Davida (Hynek Čermák) plánujú zlatú svadbu. Z Kanady prilieta bratranec Ondra (Pavel Liška), povahou tak trochu dobrodruh. Bratov napadne, že najzábavnejšie by bolo vyraziť za rodičmi po rieke na kanoe iba v trojici tak ako za starých čias. Lenže od starých čias sa čo-to zmenilo. Napríklad, že Igor a Dávid sú ženatí a majú deti…

Uvítacia večera pre Ondra, ktorý prichádza so svojou mladou priateľkou Zlaticou sa nezadržateľne mení na katastrofu. Zlatica, ktorá túži po dieťati sa dozvedá, že Ondro má dcéru, ktorú jej zatajil. Igor svojej žene Nele (Tatiana Vilhelmová) a ich dvojčatám sľúbi výmenou za pánsku jazdu rodinnú dovolenku, na ktorú nemôže odísť kvôli práci. Davidova manželka Alica (Anna Polívková) si síce nemôže vynachváliť manželovu starostlivosť o ich štyri deti, ale inak je jej svojrázny muž v domácnosti úplne nepoužiteľný.

A tak, keď slávnostné prestieranie mizne pod nánosom sadzí z komína, ktorý Dávid opäť zabudol opraviť, všetkým ženám dôjde trpezlivosť. Zanechávajú svojich mužov napospas malým ratolestiam a vyrážajú na bicykloch na dámsku jazdu.

Otcovia sa ale nevzdávajú, a rozhodnú sa pre plavbu v kanoe so všetkými deťmi. A tak sa desaťčlenná expedícia vydáva na dvojdennú plavbu v ústrety dobrodružstvám a humorným zážitkom.

Rozhovor s Jiřím Langmajerom a Janou Kvantikovou

Líši sa natáčanie rodinnej komédie napríklad od natáčania drámy? Je na pľaci uvoľnenejšia atmosféra alebo sa vyskytne dráma aj pri filmovaní ľahších žánrov?
J.L. Ja som nikdy žiadne veľké drámy nenatáčal, ale ak to porovnám napríklad s natáčaním filmu Na vlastné nebezpečie, tak tu bol naozaj kľud. Je dôležité aký sa zíde štáb. Aj od neho závisí, či bude pohoda alebo nie. Atmosféra bola uvoľnená aj vďaka pánovi režisérovi.

Ako sa vám spolupracovalo s Jiřím Chlumským? Už ste sa niekedy pracovne stretli?
J.L. Ja som zo spolupráce s ním nadšený, až unesený. Kedysi sme sa s Jiřím Chlumským stretli a plánovali spoločný film, ktorý sa ale neskôr bohužiaľ netočil kvôli financiám.
J.K. S pánom režisérom sme sa doteraz nepoznali, bola to naša prvá spolupráca, ale ja dúfam, že nie posledná. Vždy mal všetko pripravené a vedel presne, čo od nás chce. Pracovalo sa teda vcelku rýchlo. A nuda na pľaci tiež nebola. On iba tak vážne pôsobí. Musím ale spomenúť svoj prvý dojem. Bolo to na castingu v agentúre a podobný pocit som mala potom aj na čítacej skúške. Nemôžem povedať, že by som sa ho vyslovene bála, ale jeho vážnosť vzbudzovala rešpekt. Tí, ktorí ho poznajú, vedia, že si rád zavtipkuje a že s hercami má dobré vzťahy, ale ja som ho vtedy ešte nepoznala. Celkovo, moje prvé chvíle na tomto projekte boli rozpačité. Ak sa nerátajú detskí herci (ktorých som na čítacej ani kostýmovej skúške vlastne nestretla), bola som tam najmladšia. A Slovenka. Bála som sa či ma medzi seba budúci kolegovia príjmu. A našťastie prijali. Pracovalo sa s nimi všetkými perfektne, neskôr sme sa viackrát stretli aj v súkromí. Som rada, že som mala možnosť ich na tomto projekte spoznať.

Jazdíte na vodu aj mimo natáčania? Ste fanúšikom kempovania, hubárčenia a podobných prázdninových kratochvíľ alebo radšej chodíte niekam k moru?
 J.L. Ja sa vo svojom voľnom čase chodím potápať. To je moja forma spojenia s vodou.

Ako vyzerá Vaša ideálna dovolenka? Chodíte na vodu, na bicykel alebo k moru?
J.K. Moja ideálna dovolenka by určite nevyzerala ako v tomto filme. Vodu veľmi rada nemám, lebo neviem dobre plávať, čiže ani dovolenka pri mori nie je veľmi pre mňa. A bicykel používam len ako dopravný prostriedok. Mojou ideálnou dovolenkou by asi bolo spoznávanie nových miest, rada sa túlam. Čo sa cestovania týka, mám čo doháňať, ale v mojej hlave existuje akýsi „wish list” poskladaný z dovoleniek mojich známych. Tam patrí napríklad Škótsko, Dánsko alebo Francúzsko. V poslednej dobre som ale prepadla športovému lezeniu. Toto leto som jeden týždeň strávila v Švajčiarsku a samozrejme sme nevynechali Alpy. Keď mi jedného dňa chlapci prezradili, že zajtra skoro ráno vyrážame a celý deň strávime zavesení kdesi v skale, najprv som im neverila. Myslela som si, že iba žartujú a pôjdeme niekam na majú skalku na pár hodín, ako som bola doteraz zvyknutá. Potom som ale zistila, že to nebol žart. Asi po dvoch hodinách lezenia a nejakými desiatimi pred sebou som si bola istá, že to nedám. Nešlo mi to, bála som sa, poplakala som si a aj som si dobre ponadávala. Nejako som to potom prehrýzla a večer sme sa vyškriabali hore. Za ten výhľad, vtedy už pri západe slnka, to rozhodne stálo.

Aká je vaše obľúbená rodinná komédia?
J.L. Moja obľúbená komédia je napríklad Foter je lotor. Ale podľa jednej úžasnej komédie som robil aj divadlo – Keď Harry stretol Sally. To je strašne starý film, ktorý dostal Oscara za scenár, a bola to fantastická komédia, ale to už asi nikomu nič nepovie.
J.K. Popravde rodinné komédie nie sú žáner, ktorý by som sledovala. Osobne mám radšej anglické, írske alebo severské filmy, ktoré sú väčšinou iného žánru. Keď ale komédia, rada si pozriem hocijakú francúzsku, tie sú dobré všetky. Medzi moje obľúbené komediálne filmy ale jednoznačne patria Divoké historky, Big Lebowski, Grandhotel Budapešť alebo niečo z dielne Woodyho Allena, ale s mierou. Ale aby som nekrivdila tým českým, musím uznať, že majú čosi do seba! Či už to sú Knoflíkáři, Babí léto alebo niečo novšie ako Teorie Tygra a mnohé ďalšie. My Slováci sa ešte v tejto oblasti máme čo učiť.

Ako ste zvládli taký húf detí na pľaci ? Nebolo občas nutné vžiť sa do role rodiča a trochu ich skrotiť?
J.L. Mám byť úprimný? Ja mám už deti dospelé, takže ma to už trochu zmáhalo. Ten večný krik, vrčanie, pískanie, búchanie, strkanie – zmáhalo ma to psychicky, hoci, deti má rád. Ale tu ich bolo trochu viac, akoby som normálne dokázal zniesť.

Premiéra: 13.04.2017
Originálny názov: Špunti na vodě
Produkcia: Česká republika
Formát: 1:1,85., Dolby Digital, 2D digital,
Jazyková verzia: české znenie
Žáner: komédia
Zvuk: 5.1
Minutáž: 85 minút
Prístupnosť:                                                                        
Réžia: Jiří Chlumský
Scenár: Marcel Bystroň
Kamera: Pavel Berkovič
Hudba: Ondřej Brousek
Hrajú: Jiří Langmajer, Hynek Čermák, Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová, Anna Polívková, Jana Kvantiková, Arnošt Goldflam, Dana Syslová, Nelly Řehořová, Filip Antonio a ďalší

Zdroj: Magic Box