SPOJENIE POĽSKEJ A SLOVENSKEJ ALTERNARTÍVY: COALS A MAX BAZOWSKI IDÚ NA TURNÉ.

Pochádzajú zo Sliezska, z industriálnej oblasti pri Katowiciach a našli sa cez internet. Speváčka a gitaristka Katarzyna Kowalczyk a multiinštrumentalista Łukasz Rozmysłowski tvrdia, že ako osobnosti a muzikanti sú veľmi rozdielni. Zrejme aj preto ich minimalistický obývačkový pop nezanikne v šedi a dobre by sa vynímal napríklad v katalógu britského vydavateľstva 4AD.

Nie je vylúčené, že sa raz poľská dvojica Coals do spoločnosti Ariel Pink, The National či Purity Ring dostane, aj vzhľadom na raketovú krivku jej hudobnej kariéry. Katarzyna a Łukasz cestujú po Európe, vystúpili na Iceland Airwaves, nemeckom Reeperbahne, odohrali koncerty v Izraeli, Maďarsku, na Pobaltí a v najbližších dňoch sa vyskytnú aj v našich končinách v sprievode domácich Max Bazowski.

Najväčšie meno si však Coals logicky spravili doma, na poľských festivaloch. Na jednom z nich, katowickom podujatí OFF, si ich všimlo ikonické rádio KEXP z amerického Seattlu a odvtedy je veľkým fanúšikom poľského dua. Výsledkom je napríklad záznam z nedávneho Iceland Airwaves festivalu.

A ako vzniklo spojenie Coals so slovenským objavom Max Bazowski? Celkom prirodzene, vďaka podobnej filozofii a zdieľanému pohľadu na tvorbu so snahou vytvoriť niečo hodnotné a trvácne. Hudbu, ktorá sa poslucháčom vryje do pamäti bez ohľadu na žánrové bariéry a prirovnania k zahraničným vzorom.

Dve kapely sa tento cieľ pokúsia naplniť na štyroch spoločných koncertoch v Brne (29.1. v Bajkazyle), Bratislave (30.1. vo Fuge), Prahe (3.2. v Cafe v Lese) a Trenčíne (4.2. v Stejdži).

TURNÉ COALS + MAX BAZOWSKI
29.01.2017 Brno, Bajkazyl, FB udalosť
30.01.2017 Bratislava, Fuga, FB udalosť
03.02.2017 Praha, Café v Lese, FB udalosť
04.02.2017 Trenčín, Stejdž, FB udalosť

Coals – Weightless: https://youtu.be/X_cAH8fn-sw
Coals Facebook: https://www.facebook.com/CoalsMusic
Max Bazowski – That’s Why I Tear: https://youtu.be/JuYxDRaAxoU
Max Bazowski Facebook: https://www.facebook.com/maxbazowski

Zdroj: Alexander Čerevka