Spievankovo je na scéne 20 rokov, výročie oslávi na turné v novej zostave! 

Najúspešnejší slovenský detský projekt Spievankovo oslavuje 20-te výročie! Mária Podhradská a Richard Čanaky už 20 rokov pomáhajú rodičom a pedagógom s výchovou detí prostredníctvom ich krásnych náučných príbehov a piesní. Na konte majú neuveriteľných 27 CD, vyše 600 skladieb a osem DVD. Spievanka a Zahrajko oslávia okrúhle výročie špeciálnym turné a novou zostavou!

Piesne a príbehy Spievankova pomáhajú deťom objavovať svet, formujú ich vzťah k hudbe a umeniu, učia ich základným zručnostiam, ale aj morálnym a ľudským hodnotám ako sú priateľstvo, láska, empatia, tolerancia a rodina. Jedinečný projekt vznikol pred 20-timi rokmi, kedy Mária Podhradská a Richard Čanaky nahrali prvé detské piesne na CD. Zo začiatku to boli slovenské ľudové, neskôr sa k nim pridali vlastné autorské skladby.

„Vždy som chcela robiť s deťmi. Išla som za svojim cieľom a vybrala som si povolanie učiteľka materskej školy. Deti sú obrovskou studňou pozitívnej energie, sú čisté, dôverčivé a úprimné – sú darom. Preto si veľmi intenzívne uvedomujem zodpovednosť, ktorú pri našej tvorbe voči nim máme. Citlivo vyberáme témy, spracovanie, slová, akým sa im prostredníctvom piesní a príbehov prihovárame. Je to nádherné poslanie a každý deň si uvedomujeme našu vďačnosť za to. Sme radi, že rodičia preferujú našu tvorbu a označujú ju za „bezpečnú“ pre ich deti a oceňujú hudobné spracovanie, ktoré ovplyvňuje hudobný vkus ich detí do budúcnosti,“ vysvetlila umelecká riaditeľka Spievankova Mária Podhradská.

Nápad vytvoriť rozprávkové postavy Spievanku a Zahrajka vznikol ako reakcia na požiadavky rodičov zažiť a vypočuť si piesne naživo. Mária kúpila farebné montérky a kockované obrusy, z ktorých ušila prvé košele.

„Najradšej spomínam na časy, keď sme začínali. Boli sme ako jedna kočovná rodina. Mal som gitaru, stojan s notami a Máriu, ktorá všetky deti na koncerte organizovala. A Mirka, ktorý organizoval zase nás. Bol to rýchly a dobrodružný život. Žili sme prítomnosťou, spávali na karimatkách, cestovali tisíce kilometrov krížom Slovenska, spoznávali rôzne osudy ľudí, z ktorých sú mnohí do dnešného dňa kamarátmi,“ spomína Richard Čanaky.

Rozprávková krajina plná hudby a dobrej nálady s názvom Spievankovo  má dnes vyše 100 rôznych rozprávkových postáv. A teraz sa jej tvorivý tím rozrástol o ďalších skvelých profesionálnych hercov, ktorí sa už teraz tešia na vystúpenia. 

„Ďakujeme všetkým, ktorí nám dôverujú a oceňujú našu snahu o to, aby sa Spievankovo stalo nesmrteľným. Dlho sme vyberali a pripravovali nových hercov, s ktorými sa stretávate na koncertoch v podobách Spievanky a Zahrajka. Sú to úžasní ľudia s veľkým srdcom. Záleží nám na tom, aby ste dostali to najlepšie z nás. Menšie deti iné tváre neriešia a pokiaľ to starším deťom vysvetlíte, zoberú to a budú mať z koncertu radosť a budú šťastné. A o to nám všetkým ide. Máme za sebou prvé odohrané koncerty a ďakujeme za množstvo pozitívnych správ a ohlasov od detí aj rodičov. Chvália množstvo postáv, skvelé pesničky, výbornú zábavu. Teší nás, že sme pripravili opäť niečo nové a krásne.“ S úsmevom konštatuje Mária alias Spievanka.

Najbližšie môžete Spievankovo zažiť na veľkom turné po celom Slovensku, ktoré je už beznádejne vypredané. Posledné lístky zostávajú v mestách Snina a Košice. Pre veľký záujem pribudnú do jarného turné aj ďalšie mestá.

Všetky koncerty a ich detaily sú uvedené na  www.spievankovo.sk Tu nájdete aj CD, DVD a knihy. Najnovším zábavno-vzdelávacím projektom je úspešná Angličanina, kde víla Nezábudka a Píšťalka Tidlalka učí deti efektívnou metódou anglicky.

Zdroj: NK Factory