Špičkový svetový trúbkar Till Brönner posilní line-up jesených džezákov!

Till Brönner, jeden z najznámejších svetových džezových hudobníkov, bude ďalším hviezdou tohtoročných Bratislavských Jazzových Dní Slovenská sporiteľňa 2012. Džezový trúbkar, ktorý spolupracoval s hviezdami ako Chaka Khan, Tony Bennet, Annie Lennox, Nena, Carla Bruni či Al Di Meola vystúpi v bratislavskej Inchebe v sobotu 27. októbra 2012.

Till Brönner sa narodil v nemeckom Viersene, blízky je mu aj taliansky Rím, kde sa začal venovať štúdiu džezovej hry na trúbke. Tento talentovaný hudobník, spevák, skladateľ, aranžér a producent počas svojej doterajšej hudobnej kariéry získal päť ocenení Echo Music Award a dve nominácie na americké Grammy, z čoho jedna bola za najlepšie džezové inštrumentálne sólo.

Hudba Tilla Brönnera je unikatným džezom ovplyvneným fusion jazzom a bebopom, pre ktorý je charakteristické rýchle tempo, inštrumentálna virtuozita a improvizácia založená na kombinácii harmónie a melódie, ku ktorému sa dostal pomocou hudby Louisa Armstronga a Charlieho Parkera už počas dospievania. „Bebop som počul prvýkrát ako 13 ročný a vyrazilo mi to dych. Až tak, že som si myslel, že neslušné. Hudba bola akoby ženou a vstupovala do mňa.“

Od tohto momentu Brönner prepadol vášni pre hudbu a najmä džez. Vo svojej doterajšej kariére sa podieľal na šestnástich štúdiových albumoch, kde sa prejavila jeho hudobná všestrannosť a nájdete medzi nimi nielen džezové nahrávky, ale aj pop, country či skladby ku filmom. Ako jeden z mála je exkluzívnym hudobníkom vydavateľstva Universal.

Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa 2012 sa uskutočnia v termíne od 26. do 28. októbra v bratislavskej Inchebe. Hlavnými hviezdami festivalu budú okrem Tilla Brönnera aj Mario Biondi (26. 10.), Dianne Reeves (27. 10.) a Kool & The Gang (28. 10.). Vstupenky na festival sú už v predaji prostredníctvom Ticketportalu a Tiposticketu. V predaji sú nielen permanentky na celý festival, ale aj jednodňové vstupenky. Viac informácií nájdete na www.bjd.skwww.facebook.com/bjd.sk.

Zdroj: BJD