SPEVÁČKA SISA FEHER: TAKTO ZNIE MLADÍCKA NESPÚTANOSŤ A HUDOBNÁ DOSPELOSŤ.

Jazz, funk, blues, alternatíva, elektronika, hip hop, swing alebo ľudovky? Košická speváčka a multiinštrumentalistka plynule pláva všetkými spomínanými žánrami a autorsky sa realizuje až v piatich rôznych hudobných projektoch. Jeden z nich, Sisa Feher & Fehero Rocher, sa teraz dočkal dlhohrajúceho albumu Cirrus, ktorý koncom mája vychádza pod značkou Slnko Records, ako piaty vydavateľský počin slovenského labelu v tomto roku.

„Niektorí ľudia sa ma už pýtajú, či nie som pri toľkých projektoch a žánroch schizofrenik. Ale ja proste skladám, čo mi napadne a potom to niekde zapadne. Momentálne má pre mňa priority kapela Fehero Rocher,“ hovorí talentovaná Simona „Sisa“ Fehérová. Ani na najnovšom počine sa nevyhla tvorivej dualite, keďže osem skladieb z albumu je v angličtine, v Sisinej autorskej réžii, a zvyšných päť pesničiek sú slovenské ľudovky v jazzovo-bluesových aranžmánoch.

„Žila som nejaký čas v Londýne a študovala jazzovú hudbu, ale príliš ma to nebavilo. Chýbalo mi Slovensko a tak som sa vrátila. Doma som narazila na ľudové kompozície pre zbor, v ktorom som spievala ako malá.“ A tak vnikla časť podkladov pre nový album, ktorý spája slovenský folklór s jazzom a bluesom.

Sisa ho so svojou medzinárodnou kapelou (traja Česi, Talian a Slovenka) nahrávala v pražskom štúdiu Svárov a zvolila si koncept, pri ktorom každú skladbu muzikanti zahrajú naživo trikrát a po dohode vyberú najlepšiu verziu na album. „Tým pádom sa tam nájdu aj drobné chyby, ale hudba ostala surová, autentická a tak je to dobre. Keby som mohla, nahrávala by som na analog. Mám totiž rada staré veci, napríklad Deža Ursínyho,“ usmieva sa útla speváčka so silným hlasom.

Sisa Feher_kredit Valentina Nidelova

Sisa Fehérová skúša hrať na viacero nástrojov a aj keď skromne tvrdí, že žiaden neovláda dostatočne, s výrazným skladateľským talentom sa jej podarilo nahrať pozoruhodný album, z ktorého cítiť mladícku nespútanosť, hudobnú dospelosť a istotu. Mladá speváčka ju získala aj vďaka nespočetným improvizáciám v londýnskych kluboch.

“Prídeš do klubu, zoznámiš sa s hudobníkmi, ktorí tam hrajú a počas večera na teba zakričia. Hej ty, poď hrať. Musíš sa chytiť.” A Sisa Fehérová sa chytila. Najbližšie ju naživo môžete vidieť v Londýne a v Čechách 21. júna na krste albumu v pražskej Vile Štvanica. Na Slovensku už čoskoro.

Kapela Sisa Feher & Fehero Rocher hrá v zostave:

  • Sisa Fehérová – spev
  • Tony Dlapa – gitary
  • Federico De Vittor – Piano
  • Miloš Klápště – Kontrabas
  • Oliver Lipenský – Bicie a vokály

Album Fehero Rocher – Cirrus: https://www.slnkorecords.sk/sisa-feher/cirrus

Krst albumu: 21.6. Praha, Vila Štvanice, Česká Republika
Ďalšie koncerty: https://sisafeherova.sk/en/koncerty/

Zdroj: Slnko records