Speváčka Janais prekvapila mrazivým videoklipom k clivej rusínskej kolede Spi Isuse, spi.

Spi Ježiško, spi – spieva speváčka a skladateľka Janais v rusínskej vianočnej piesni „Spi Isuse, spi“. Uspávanku pre Ježiška nahrala v spolupráci so ženskou speváckou skupinou Milpošanka v štúdiu BASEM3NT u Vlada “Randyho” Gnepu v Prešove. Klip režíroval Jakub Šteinecker, ktorý mrazivými zábermi vťahuje diváka do deja. Vypočujte si clivú uspávanku v rusínskom jazyku, ktorou sa Janais vracia ku koreňom.

Na piesni „Spi Isuse, spi” spolupracovalo v štúdiu 20 ľudí, z toho 16 žien za mikrofónom. Hudobne sa na piesni podieľali James Evans – husle, Boris Pasterák – kontrabas a Peter Kothaj – gitara.

Túto pieseň som spoznala vďaka ženskému speváckemu zboru Milpošanka a o to viac sa teším, že sme sa s dievčatami stretli v štúdiu a nahrali ju spoločne. Aj vďaka ich nádherným vokálom mám z piesne zimomriavky zakaždým, keď ju počujem. Pieseň sme nahrávali ešte v lete, keď boli uvoľnené opatrenia, predsa len sa nás zišlo v štúdiu neúrekom a aj teplota v štúdiu bola miestami saharská,“smeje sa Janais.

Ku kolede nakrútila Janais emotívny, miestami až desivý videoklip, ktorý režíroval Jakub Šteinecker. Okrem speváčky si v ňom zahral aj herec Juraj Illavský. Natáčalo sa na troch miestach – v petržalskom fotoateliéri, v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Pezinku a na Medvedej skale neďaleko Modry.

Každá z troch lokácii na nás pri samotnom natáčaní pôsobila iným dojmom. Tmavý technický priestor ateliéru bol v úplnom kontraste s krásou svetlého gotického kostola. No najviac na nás zapôsobila opäť príroda. Cez svitanie, deň aj šero jedného hmlistého dňa klip rozpovedá príbeh istého človeka. Cieľom videoklipu je prinútiť diváka zastaviť sa, hlbšie sa zamyslieť nad svojimi motiváciami. Každý jeden krok, obzretie, aj výraz Jurajovej tváre má v klipe svoj význam a udržuje diváka v napätí až do konca.” pokračuje Janais.

Speváčka Janais má na konte album VIANOČNÁ JANAIS a viaceré vianočné piesne a spolupráce. Najznámejšie sú covery svetoznámych hitov „Nech sneží“ – “Let It Snow”, “Zimnou krajinou“ – „Winter Wonderland“ či duet so Zuzanou Smatanovou „Biela pieseň“.  Známa je hymnická skladba „Nádej Vianoc“ z dielne RTVS, kde Janais účinkuje spolu s 19-timi slovenskými interpretmi. Tentokrát spieva Janais vianočnú koledu po rusínsky.

“Žijem 15 rokov v Bratislave, no pochádzam z východného Slovenska, z oblasti Šariša. V našej rodine sa spieva veľa a už v detstve som sa stretla s množstvom šarišských a rusínskych ľudoviek. Viaceré sú doteraz moje obľúbené a rada si ich doma pospevujem. Pripomínajú mi moje korene. Pieseň „Spi Isuse, spi“ som donedávna nepoznala, no zaujala ma natoľko, že som ju minulý rok zaradila do vianočného repertoáru,” uzatvára Janais.

Každoročne v decembrovom období koncertuje Janais so svojím adventno-vianočným repertoárom po celom Slovensku. Tento rok má však kvôli pandemickým opatreniam iné plány. S kapelou chystá vianočný online koncert v priestoroch nádherného kostola. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na krásny vianočný zážitok cez obrazovky. 

www.janais.sk
www.facebook.com/janais.sk
www.instagram.com/janais.music
www.youtube.com/janaissk

Zdroj: NK Factory