Španielsky týždeň ovládne už po druhý raz Bratislavu.

Festival „Španielsky týždeň“ prichádza opäť na Slovensko a prináša výber toho najlepšieho zo španielskej kultúry – jej tradície a súčasnosť, melódie, hudbu, farby, chute a emócie. Tento rok je na programe aj výstava fotografií.

„Španielsko spoza objektívu”, tradičné filmové premietania, predstavenie Academia Flamenca Zuzana Čorejová, literárny recitál, výnimočný koncert zarzuely a záverečný koncert – Tribute to Paco de Lucía. Festival od 14. októbra 2019 otvorí výstava známeho výtvarníka Emilia Fornielesa v priestoroch Pisztoryho paláca, ktorý sa až do nedele, 20. októbra, stane dejiskom s najväčšou koncentráciou španielskej kultúry v Bratislave.

Už vo štvrtok 10. októbra sa festival začína ochutnávkou zvanou Cesta za Tapas, ktorá potrvá až do soboty, 19. októbra. V každej z prevádzok, ktoré sa zúčastnia na tejto ceste, si účastníci môžu vychutnať „tapas“ spoločne so španielskym vínom. Po degustácii môžu účastníci ohodnotiť daný podnik s jedlom, ktoré im najviac chutilo.

Súčasťou festivalu bude aj nahliadnutie do španielskej kuchyne. Prestížny šéfkuchár David Montero nám ukáže ako sa postarať o chuťové poháriky na workshope, ktorý bude vo štvrtok, 17.10. zameraný na prípravu typických „pinchos”, „tapas” a najmä vynikajúcej ryže. Ako vychýrený špecialista na ryžu a paellu sa v piatok, 18.10., postará o ďalší gastronomický zážitok, kedy pripraví menu na mieru na špeciálnej večeri.

Od 14. do 20. októbra bude možné v Pisztoryho paláci navštíviť výstavu Emilia Fornielesa, známeho španielskeho výtvarníka, ktorý aktuálne pôsobí v Berlíne. Pomocou akrylového a práškového toneru autor zhotovuje prekrásne diela na jedno posedenie. Návštevníci ho budú môcť vidieť maľovať aj naživo na záverečnom koncerte – Tribute to Paco de Lucía, ktorý bude 20. októbra v Teatro Wüstenrot. Gitarista Morenito de Triana, flamenco speváčka Inma „La Carbonera”, spolu so skupinou „tlieskačov” a tancom Virginie Delgado vzdajú hold tomuto legendárnemu hudobníkovi a skladateľovi.

Už tradične festival prinesie premietania španielskych filmov. V stredu návštevníci uvidia napínavú drámu Caja 507 v réžii Enrique Urbizu a v nedeľu argentínsko- španielsku koprodukciu Martín (Hache). Festival tento rok sprevádza aj súťaž krátkometrážnych filmov ,,Moje mesto, môj poklad”, ktorá je určená pre študentov španielčiny. Záujemcovia môžu až do 12. októbra posielať videá v španielčine, kde predstavia svoje mesto.

V programe festivalu zaznie aj prezentácia fenoménu Camino de Santiago. Pretože každý pútnik začína od brány svojho domu, hovorí sa, že do Santiaga de Compostely vedie toľko ciest, koľko je pútnikov. V posledných desaťročiach boli vytvorené vopred určené rôzne trasy. V Španielsku ich existuje viac ako 50, stovky týchto trás sú po celej Európe, vrátane Slovenska. Vo štvrtok sa o svoje zážitky podelia pútnici, ktorí si niektoré z nich zažili na vlastnej koži.

Španielsky týždeň bude sprevádzať aj nové číslo slovensko-španielskeho časopisu Teide, ktorý prinesie niekoľko desiatok strán atraktívneho čítania v oboch jazykoch. Čitateľov tentoraz zavedie do mesta Sevilla, prezradí niečo z histórie produkcie vína v Španielsku, predstaví pôsobenie firmy Ferrovial na Slovensku pri stavbe obchvatu Bratislavy (D4R7), odhalí plány Česko-španielskej obchodnej komory a vo veľmi osobnej reportáži predstaví flamenco tanečnicu Virginiu Delgado. Časopis bude k dispozícii bezplatne počas celého trvania festivalu.

Aktuálne informácie nájdete na stránke: http://spanielskytyzden.sk

Zdroj: TS