Španielska kráľovná: Ako nakrútite veľkofilm s bandou amatérov?

Po druhej svetovej vojne prichádzajú do fašistického Španielska americkí filmári. Napriek vláde pevnej ruky generála Francisca Franca tu nachádzajú zázemie a skvelé lokácie.

Prichádza tiež americký producent Sam Spiegelman (Arturo Ripstein), ktorý dúfa v štátnu podporu pri nakrútení veľkolepého eposu o Columbusovi. Zisťuje, že generál Franco (Carlos Areces) je filmovým projektom mimoriadne naklonený. Je pripravený uvoľniť štátne peniaze, ale nie na Columbusa ale na film o kráľovnej Izabele I. Spiegelman ustúpi od svojho pôvodného zámeru a začnú sa prípravy na koprodukciu veľkolepého filmu o kráľovnej Izabele I. Franco je do projektu mimoriadne zainteresovaný a pripravený vložiť doň nemalé peniaze. Nevie však, že režisér nikdy nenakrútil zvukový film, scenárista nikdy nenapísal kvalitný scenár a producent nikdy nevyprodukoval nič kvalitné.

Základnými členmi štábu sa stávajú Jordan Berman (Mandy Patinkin), autor s komunistickou ideológiou, ktorý je v Spojených štátoch za svoje názory na čiernej listine, John Scott (Clive Revill), oceňovaný režisér nemých filmov, ktorý ma problémy s alkoholom a mega hviezda Macarena Granada (Penélope Cruz), pôvodom španielska herečka, dnes americká občianka a skutočná hviezda Hollywoodu. Od malých rolí prešla k tým najväčším, získala Oscara, vydala sa aj rozviedla. Je jedinou skutočnou hviezdou a zároveň profesionálkou celého projektu.

Macarena po návrate do Španielska zisťuje, že väčšinu kolegov už kedysi stretla pri nakrúcaní snímky Dievča tvojich snov, no profesionalita tejto tvorivej filmárskej skupiny sa od tej doby nikam neposunula. Jej bývalý kolega, herec Julián Torralba (Jorge Sanz), dostáva vo filme úlohu posledného kráľa Granady Boabdila a herečka Lucía Gandía (Neus Asensi), úlohu hlavnej kráľovninej slúžky. Vo svojej mladosti Julián hrdo hrával úlohy hlavných mužských postáv, dnes sa rád uspokojí s malými a bezvýznamnými. Lucía bola ochrankyňou a milenkou producenta Dona Norberta, toho však počas vášnivej milostnej noci zrazil k zemi infarkt. Od jeho náhlej a nespravodlivej smrti sa už Lucía k lepším úlohám nedostala. Prehodnotila teda svoje sexuálne referencie a vzala si za muža svojho dávneho priateľa, homosexuála, ktorý sa na koprodukčnom projekte podieľa tiež, a to ako producent výroby. K štábu sa tiež pridáva Rosa Rosales (Rosa Maria Sardà), dávna prvá dáma španielskeho divadla. Počas vojny utiekla do Južnej Ameriky, kde si založila vlastné španielske divadlo a kočovala s ním od Mexika až po Buenos Aires. Zázrakom sa jej podarilo získať miniatúrnu úlohu v americkej filmovej produkcii, v ktorej si za tri dni zarobila toľko, ako zvyčajne zinkasovala za tri mesiace namáhavej, kočovnej, divadelnej driny. Ako posledný prichádza do Madridu režisér Fontiveros (Antonio Resines), ktorého cez vojnu odviedli do koncentračného tábora. Keď sa z neho konečne dostal, vyhľadal svoju rodinu, aby zistil, že manželka sa znova vydala, zabudla na neho a deti nemajú ani minimálny záujem prijať do rodiny ďalšieho otca. Zdrvený Fontiveros odišiel teda do Francúzska aby zabudol. Pracoval ako asistent pri výrobe filmov. Keď sa však dopočul, že sa do Španielska vracia slávna Macarena, rozhodol sa pre návrat.

Prichádza rovno do rozbehnutých príprav filmu. Kolegami je vrúcne prijatý. Spoločne oslavujú nové stretnutie, koniec pekelnej vojny a to, že ju všetci prežili.

Po prvom dni natáčania príde Fontiverosa navštíviť polícia. Nezostane iba pri rozhovore, odvedú ho a uväznia. Plánuje sa jeho úplná likvidácia.

Natáčanie pokračuje v pokojnej atmosfére, režisér trávi väčšinu svojho pracovného času v spánku s vysokou hladinou alkoholu v krvi, veľkolepé dielo tak príležitostne režíruje scenárista. Príjemnú rutinu naruší zistenie, že na scéne chýba Fontiveros.

Macarena ako vplyvná persóna svetového filmového priemyslu začína plánovať jeho oslobodenie.

Penélope Cruz (Macarena Granada)

Prvá španielska herečka, ktorá získala Cenu Americkej filmovej akadémie Oscar. Dostala ju v roku 2008 ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe vo filme Woodyho Allena Vicky Christina Barcelona. V roku 2012 hrala v ďalšom Allenovom filme, Do Ríma s láskou. Niekoľkokrát spolupracovala s Pedrom Almodovarom (Rozorvané objatia, Všetko o mojej matke, Rozkoš v oblakoch), za film Volver, ktorý režíroval Almodovar bola po prvýkrát nominovaná na Oscara.

Hrala po boku Nicolasa Cagea (Mandolína kapitána Corelliho), Toma Criusa (Vanilkové nebo), Johnnyho Deppa (Kokaín) či Michaela Fassbendera, Cameron Diaz a Brada Pitta (Konzultant, režiséra Ridleyho Scotta).

Fernando Trueba (réžia)

Od svojho debutu Opera Prima, v roku 1980, režíroval 15 filmov. Pracoval na hraných, dokumentárnych a animovaných filmoch. Za animovaný film Chico a Rita bol nominovaný na Oscara. Za svoje filmy získal mnohé medzinárodné ocenenia vrátane Strieborného medveďa (Año de las luces), niekoľko cien Goya a cenu BAFTA. S Penélope Cruz spolupracoval na filme Dievča tvojich snov.

Premiéra: 28.09.2017
Originálny názov: La reina de Espana                    
Produkcia: Španielsko
Formát: 1:1,85., Dolby Digital, 2Ddigitál
Jazyková verzia: české titulky
Žáner: komédia, dráma
Zvuk: 5.1/ 7.1
Minutáž: 128 minút
Prístupnosť: 12
Réžia: Fernando Trueba
Scenár: Fernando Trueba
Hudba: Zbigniew Preisner            
Hrajú: Penélope Cruz, Mandy Patinkin, Cary Elwes, Santiago Segura a iní

Zdroj: TS