SOZA oceňovala autorov za rok 2014, ceny si odniesli Peteraj, Hudec, Müller, Kirschner, Tásler a HEX !

Kamil Peteraj, Richard Müller, Jana Kirschner, Hex či Ivan Tásler. To sú držitelia prestížnych ocenení SOZA za rok 2014! Čerstvý 70-nik Kamil Peteraj si odniesol až dve bronzové plastiky s názvom Eurydika autorky Jany Brisudovej.

Okrem toho, že vlani napísal texty k najhranejším pesničkám, získal aj Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo. Za najviac slovenskej tvorby vo vysielaní si cenu odnieslo Rádio Modra. Honorárne ceny získali Adam Hudec a in memoriam Ján Berky Mrenica a Tadeáš Salva. Slovenský ochranný zväz autorský odovzdával ocenenie po 18-ty krát. Opäť pripravil slávnostný galaprogram v Divadle Aréna, jeho záznam si budú môcť pozrieť diváci RTVS už v pondelok 16. novembra.  

Slovenský ochranný zväz autorský odovzdával už po 18-ty krát ceny slovenským hudobným autorom. Počas atraktívneho galaprogramu v Divadle Aréna, v ktorom boli zastúpené takmer všetky hudobné žánre, si umelci postupne prichádzali po bronzovú plastiku Eurydiky od Jany Brisudovej. Skladateľom najhranejších hudobných diel za rok 2014 sa stal Ivan Tásler.

Toto ocenenie si veľmi vážim. Ďakujem všetkým, ktorí ma majú radi, ktorí veria v môj kumšt a idú so mnou po tejto ceste. Obdobie, ktoré zažívam teraz v kapele považujem za mimoriadne priaznivé. Darí sa nám realizovať plány, darí sa nám ich robiť vo veľkom štýle. Je to aj veľká zodpovednosť, že po tých rokoch, čo kapela existuje ešte stále neprestala ľudí baviť,“ povedal Ivan Tásler. 

Najhranejšou skladbou bola minulý rok pesnička skupiny HEX „Keď sme sami“, ktorú skupiny zahrala aj počas galavečera. Tentoraz však znela inak. HEX-áci sa spojili s kapelou Družina, s ktorou idú na aktuálne turné. Sošku Eurydiky prevzali autor textu a spoluautor hudby Martin „Fefe“ Žúži a autor hudby Peter „Ďuďo“ Dudák.  

Tým, že sa našej piesni najviac darilo, predpokladám, že si ju poslucháči najviac žiadali, čiže asi to bude cena aj od tých ľudí.. Túto cenu sme už raz vyhrali – v roku 1998 za pesničku „Maťo a Linda“. A teraz po rokoch si ju odnášame opäť. Je to super,“ teší sa Martin „Fefe“ Žúži.

Najpredávanejšie CD minulého roka je MORUŠA: BIELA. Výnimočný projekt Jany Kirschner očaril poslucháčov i napriek tomu, že je to čosi celkom iné, ako doteraz Jana skladala a hrala.

„Veľmi sa teším. Mám z toho o to väčšiu radosť, že sme nerátali, že by projekt MORUŠA mohol byť zaujímavý pre väčšie publikum. Poslucháči však ukázali, že stoja aj o niečo hlbšie, o hudbu, ktorej sa treba venovať. Je to zadosťučinenie. Myslím si, že najdôležitejšie je nestáť, aj keď sa človek vystavuje riziku zablúdenia. Napokon, aj to je lepšie, ako zostať stáť na jednom mieste. To je moje životné motto. Na tejto ceste som našla veľa nového,“ netají radosť Jana Kirschner.

Cenu SOZA za najpredávanejší nosič zvukového záznamu na DVD získal projekt HLASY Richarda Müllera a skupiny Fragile.

„Teším sa so záujmu fanúšikov. Keď človek robí túto profesiu a má pre koho hrať, je to úžasná radosť. Minulý rok som absolvoval koncertné turné s Fragile, tento rok zatiaľ 20 koncertov s mojou kapelou a Andrejom Šebanom. Vždy je stále plno, vypredané a to sa nedá ničím nahradiť. Spolupráca s Fragile bola výborná. Oni sú ľudsky perfektní a okrem toho sú to aj ťažkí profesionáli. Myslím si, že sme a odviedli skvelú prácu,“ vyznal sa Richard Müller.

Čerstvý 70-nik Kamil Peteraj si odniesol až dve Erydiky. Je autorom textov k minuloročným najhranejším pesničkám a získal aj Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo.

„Vážim si túto cenu a zároveň si myslím si, že zaväzuje. Som jedným z reťaze úžasných ľudí, ktorí tieto ceny už dostali. Sme síce malá krajina, ale máme výnimočných skladateľov. Nebojme sa zadívať nielen do minulosti, ale aj do budúcnosti. Je na čom stavať. Prekladal som muzikál Andrewa Lloyda Webbera „Jozef a jeho pestrofarebný plášť“ a tam je jedna krásna myšlienka. Nebojte sa dostať sa medzi hviezdy, je tam miesta dosť! To je môj odkaz slovenskej hudbe,“ odkázal z pódia textár a básnik Kamil Peteraj.

Za najviac slovenskej tvorby vo vysielaní si cenu SOZA odnieslo Rádio Modra. Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí dostal propagátor dychovej hudby Adam Hudec. Zápis do Zlatej knihy SOZA 2013 si vyslúžili dvaja významní hudobníci in memoriam. Za Tadeáša Salvu prevzal ocenenie manžel dedičky Salvových autorských práv Margity Gromovej, Štefan Groma. Cenu za Jána Berkyho Mrenicu prevzala dcéra Anina Botošová.

„Dovoľte mi, aby som sa v mene ocka poďakovala za takúto krásnu cenu. Keď sme boli malí, hovorieval nám. Deti moje, ja som hudobník telom aj dušou, viem ňou vyjadriť lásku, bolesť, žiaľ. Ja dodávam, že môj ocko svojim interpretačným umením dokázal zachytiť tvár slovenského národa a krajiny. Vždy keď sa vracala zo zájazdu vravel – chodím domov, k ľuďom, ktorí mi rozumejú a ktorým rozumiem aj ja,“ pripomenula Anina Botošová.

V atraktívnom galaprograme vystúpila dychová hudba Kumpanovi muzikanti, barytonista Martin Babjak, Ján Berky Mrenica a jeho orchester, Juraj Griglák & Company, violončelové duo Eugen Prochác a Ján Slávik či vokálna skupina SKETY. Na záver večera zaspieval Robo Girgorov hit s textom Kamila Peteraja „Všetci sa zídeme“.

„Atmosféra bola úžasná. Podarilo sa nám to, čo sme mali v dramaturgickom zámere. Predstaviť rôzne žánre, aj medzi sebou kontrastné z domácej tvorby, ktorú SOZA registruje v celej jej šírke. Mnohí hostia sa vyjadrili, že hoci k niektorým žánrom z programovej skladby večera obyčajne neinklinujú, práve tie ich napokon počas galavečera najviac oslovili.“ uzavrel riaditeľ SOZA Anton Popovič.

Slovenský ochranný zväz autorský odovzdal 10 cien v dvoch kategóriách. Štatistické ceny sú objektívne, až exaktné. Vychádzajú zo štatistík o vysielaní a verejných predvedeniach hudobných diel na území Slovenska. O honorárnych oceneniach, s prihliadnutím na štatistické ukazovatele rozhodol 18-členný výbor SOZA. Podrobné informácie nájdete na stránke www.soza.sk.

CENY SOZA ZA ROK 2014

ŠTATISTICKÉ CENY
Nominácie vychádzajú z objektívnych štatistických ukazovateľov o vysielaní a verejných predvedeniach hudobných diel na území Slovenska

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel
Ivan Tásler

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel
Kamil Peteraj

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu
KEĎ SME SAMI – autori hudby: Peter Dudák, Martin Žúži, autor textu: Martin Žúži (HEX)

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového záznamu tvorby slovenských autorov
MORUŠA BIELA; CD Jana Kirschner; (P) Slnko records

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov
HLASY; DVD Richard Müller & Fragile; (P) Universal Music, s.r.o.

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní
Rádio Modra

HONORÁRNE CENY
Ocenenia sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska.

Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí 2013
(cena udeľovaná autorovi za významné a reprezentatívne uvádzanie hudobných diel na územiach mimo teritória Slovenskej republiky)
Adam Hudec

Zápis do Zlatej knihy SOZA 2013
(cena udeľovaná autorovi in memoriam za významný príspevok k rozvoju slovenskej hudobnej kultúry)
Ján Berky Mrenica (1939-2008)
Tadeáš Salva (1937-1995)

Veľká cena SOZA 2013
(cena udeľovaná autorovi za celoživotné dielo)
Kamil Peteraj

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: René Miko