SOZA je na Slovensku už sto rokov. Chráni tvorbu Dusíka, Suchoňa, Žbirku i Čekovskej. Slovenský ochranný zväz autorský si tento rok pripomína sto rokov od svojho založenia.

V roku 2022 si Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (skrátene SOZA) pripomína významné jubileum – presne sto rokov od svojho založenia. SOZA vznikol 2. októbra 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného združenia, od ktorého sa odčlenil v roku 1939. Zakladajúcimi členmi vtedajšieho ochranného družstva boli významné osobnosti kultúrneho života, a to Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes, Gejza Dusík, Ján Valašťan-Dolinský, Ľubomír Kupčok, Dr. Vojtech Hudec, Miloš Ruppeldt, Ján Krasko a iní. „Mená týchto zakladateľov ukazujú, že SOZA vznikla z iniciatívy autorov, ktorých tvorbu SOZA dodnes chráni a prostredníctvom ich dedičov aj zastupuje.“ hovorí predseda Dozornej rady SOZA, Matúš Jakabčic.

SOZA vznikala v období, kedy sa formovali na území Slovenska viaceré dôležité kultúrne inštitúcie, ako napr. Slovenské národné divadlo (1919), či Slovenský rozhlas (1926). Za sto rokov SOZA prešla mnohými právnymi i ekonomickými zmenami, ku ktorým patrila predovšetkým zmena právnej formy na občianskej združenie v roku 1992.

Koncom roka 1939 mal vtedajší Slovenský autorský zväz 43 členov a 102 zastupovaných autorov. „Dnes je toto číslo mnohonásobne väčšie. SOZA ku dnešnému dňu zastupuje viac ako 3 100 domácich autorov a prostredníctvom bilaterálnych zmlúv milióny autorov zo zahraničia.“ hovorí Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SOZA

Počas svojej storočnej činnosti spracovala SOZA stovky tisíc nahlášok hudobných diel slovenských autorov a aktuálne ma uzatvorených 114 medzinárodných zmlúv v 125tich krajinách. Na území Slovenska zastupuje autorov, upravovateľov, aranžérov hudby i autorov textu a vydavateľov a na základe ich poverenia realizuje pre nich výbery a vykonáva im administratívny, právny i ekonomický servis. „SOZA sa za sto rokov vyprofilovala na organizáciu, ktorá sa aktívne zaujíma o práva autorov a podieľa sa na formovaní vnímania autorskej tvorby doma i v zahraničí. Som rád, že týmto spôsobom chráni aj moje diela a ja sa tak naplno môžem venovať svojej tvorbe.“ hovorí textár Ján Štrasser, dlhoročný člen SOZA.

Úloha SOZA sa za sto rokov menila. „SOZA dnes nie je len tzv. vyberačom licenčných poplatkov, ale je regulárnou kultúrnou inštitúciou, ktorá iniciuje prieskumy verejnej mienky a poskytuje relevantné štatistiky a údaje, z ktorých čerpá kultúrna obec i Ministerstvo kultúry. Aj týmto spôsobom chráni našu tvorbu.“ podotýka skladateľka Ľubica Čekovská, ktorú SOZA zastupuje od roku 1999.  

SOZA je zároveň jedna z mála inštitúcií, ktorá sa postavila na stranu umelcov aj počas pandémie. V roku 2020 bola medzi prvými organizáciami, ktoré autorom pomohli vo finančnej núdzi počas pandemických opatrení. Dôležitou súčasťou jej činnosti je aj udeľovanie Cien SOZA, ktorými oceňuje prínos slovenských autorov a tvorcov hudobných diel.

Ceny SOZA patria k jedným z posledných cien, ktoré prezentujú verejný prínos autorov a ich tvorby. Je dobré, že na Slovensku máme inštitúciu, ktorá dokáže autorov aj týmto spôsobom oceniť.“ hovorí Peter Bič, dvojnásobný držiteľ Ceny SOZA.  

Nové logo od oceňovaného grafika

Pri príležitosti stého výročia sa SOZA rozhodla vytvoriť individuálne logo storočnice. Na realizáciu loga bol vybraný návrh známeho grafika a ilustrátora Milana Prekopa. „Pri tvorbe loga storočnice sme chceli ukázať posun, ktorý zažil hudobný priemysel na Slovensku za uplynulých sto rokov. Rozhodli sme sa pracovať s konceptom tlačidiel „stop, record, play“, ktoré nájdete na každom, aj virtuálnom, prehrávači. Ústredným motívom loga je tlačidlo „play“, ktoré musí použiť takmer každý, kto si chce dnes hudbu vypočuť. Zároveň je logo symbolom toho, že SOZA aj po sto rokoch bude naďalej rozvíjať svoju činnosť.“ hovorí na margo loga jeho autor, Milan Prekop. Prekop je zároveň autorom loga a vizuálneho konceptu Rozhlasu a televízie Slovenska, ktoré je na trhu už desať rokov a za ktoré získal viacero ocenení.

História slovenskej hudby na jednom mieste

Pri príležitosti storočnice plánuje SOZA sériu rôznych aktivít. Jednou z hlavných je vytvorenie samostatnej webovej stránky, ktorá sa venuje nielen histórii SOZA, ale aj histórii a vývoju jednotlivých hudobných žánrov. „História našej organizácie je priamo spätá s vývojom slovenskej hudby. Preto sme chceli poukázať nielen na to, že oslavujeme jubileum, ale aj na rozmanité hudobné žánre, pretože s ich vývojom sú späté aj dejiny SOZA.“ hovorí Matúš Jakabčic.

Ku dnešnému dňu je stránka oficiálne spustená na webovej adrese www.100soza.sk a záujemcovia tam nájdu už prvé články o histórii SOZA, ale aj o vývoji hudobných žánrov na Slovensku. Tvorcom webovej stránky je digitálna agentúra z Trnavy Vizion s.r.o.

SOZA a hudba

V rámci ďalších aktivít, ktoré SOZA plánuje sú aj partnerské koncerty. „Chceli sme si storočnicu pripomenúť nielen vo forme histórie, ale tiež vo forme naživo znejúcej hudby. Preto sme sa spojili s významnými hudobnými podujatiami na Slovensku všetkých žánrov a s ich pomocou plánujeme podporiť hudobné koncerty s tvorbou slovenských autorov.“ hovorí Burgr.

Prvý partnerský koncert sa uskutoční 24. mája v Košiciach v rámci festivalu Košická hudobná jar. Zaznejú na ňom diela slovenských skladateľov ako Juraj Beneš, Ivan Parík, Jozef Grešák, Róbert Kolář či Eugen Suchoň. Na koncerte zároveň budú odpremiérované skladby od Jevgenija Iršaia a Antona Steineckera. Ďalšie partnerské koncerty SOZA chystá aj v spolupráci s Konvergenciami či festivalom Melos Étos, Bratislavskými jazzovými dňami a ďalšími organizátormi hudobného života na Slovensku. Vyvrcholením storočnice bude slávnostný galavečer, ktorý sa uskutoční v prvej polovici októbra v Slovenskom národnom divadle.

Zdroj: SOZA