SOSR uvedie v svetovej premiére novú kompozíciu Mirka Krajčiho.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) sa vráti na koncertné pódium v stredu  20. marca 2013 o 19.00 h. V svetovej premiére uvedie novú kompozíciu Mirka Krajčiho Via crucis.

V strednej časti koncertu sa predstaví mladý sólista z Poľska – vynikajúci klavirista Stanislaw Drzewiecki – ktorý odohrá Rachmaninovovu Rapsódiu na Paganiniho tému. Záver koncertu bude patriť tretej symfónii Camilla Saint-Saënsa. Za dirigentský pult sa postaví už spomínaný Mirko Krajči. Priamy prenos z koncertu uvedie Rádio Devín v programe Hudobný večer.

Sólistom večera bude mladý, iba 25-ročný, Poliak Stanislaw Drzewiecki. Bratislavskému publiku sa predstaví s interpretáciou Rapsódie na Paganiniho tému pre klavír a orchester, op. 43 od Sergeja Rachmaninova. Drzewiecki môže byť právom považovaný za zázračné dieťa. Hre na klavír sa začal venovať už ako štvorročný. Svoje prvé medzinárodné turné v Japonsku absolvoval ako šesťročný. Odvtedy vystupuje na pódiách renomovaných európskych a svetových koncertných domov. Pravidelne tiež účinkuje na festivaloch v Európe i v zámorí a realizuje hudobné nahrávky pre Poľský rozhlas a vydavateľstvá DUX, GHP Japan a Sony Classical. Okrem iného sa venuje komponovaniu vlastných skladieb. Svoj skladateľský debut absolvoval v roku 2003 vo veku 16 rokov so scénickou hudbou k divadelnej hre Kráľ Adler na motívy Goetheho balady.

Drzewiecki získal rad prestížnych ocenení, vrátane Grand Prix v Európskej televíznej súťaži v Alicante (1999) a na 10. ročníku Eurovision Grand Prix mladých hudobníkov v Bergene (2000). Záverečný koncert tohto podujatia sledovalo vyše 10 miliónov divákov prostredníctvom siete EBU. Je tiež najmladšou osobou, ktorej bola udelená cena Passport týždenníka Polityka.

Úvod koncertu SOSR však bude patriť premiérovej kompozícii Via crucis slovenského skladateľa a dirigenta Mirka Krajčiho. Ten svoje dielo spolu s rozhlasovými symfonikmi aj naštudoval. Vraví: „Krížová cesta je symbolom putovania človeka vlastným životom. Každé zastavenie, každý problém nám dáva možnosť rásť a v konečnom dôsledku dospieť k vykúpeniu. K vykúpeniu, znovuzrodeniu, oslobodeniu. Oslobodeniu z toho, čo sme vnímali ako bremeno, z toho, čo nás ťažilo ako nevyriešený problém. Je to úloha, poslanie na každý deň nášho života, ale v období Veľkej noci si to uvedomujeme o čosi významnejšie.“

Rozhlasoví symfonici pravidelne uvádzajú diela slovenských skladateľov: „Snažíme sa uvádzať čo najviac slovenskej hudby v konfrontácii s hudbou svetovou. Len počas uplynulých dvoch rokov sme naštudovali a v premiére uviedli štyri nové kompozície Jevgenija Iršaia, Petra Zagara alebo Petra Grolla. Možno sa nie vždy trafíme do vkusu publika, no napriek tomu som presvedčený o tom, že tak, ako si ľudia zvykli postupne na džez, rock a pop, vedia preniknúť aj do zložitejšej hudobnej reči, typickej pre 20. aj 21. storočie,“ povedal Mario Košik, hlavný dirigent a tvorca dramaturgie koncertnej sezóny SOSR.

Záverečná časť 6. abonentného koncertu SOSR bude patriť Symfónii č. 3 c mol, op 78 s prívlastkom „Organová“ od predstaviteľa francúzskeho hudobného romantizmu Camilla Saint-Saënsa.

Vstupenky na koncert v hodnote 5, 6 a 7 eur je možné zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal, na www.ticketportal.sk a tiež v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1, v deň koncertu od 16.00 do 19.00 h. Podrobnosti o interpretoch nájdete na stránkach www.sosr.sk.

 Zdroj: RTVS