Smola a Hrušky a ich svetová novinka Only love.

Kapela Smola a Hrušky predstavuje ďalšiu skladbu z nového albumu Čiernobiely. Singel Only love má medzinárodný rozmer a silný odkaz – s láskou bojuje proti čoraz väčšej agresivite, arogancii a závisti medzi ľuďmi.

Ako hosť na nej spieva francúzsky multižánrový trúbkár a raggamuffinista známy pod umeleckým menom Tribuman a vokálmi ju príjemne doladili dve mladé speváčky –  sesterské duo Alžbeta a Júlia. Na klipe kapela spolupracovala s osvedčeným teamom filmárov – Martin Krestián Documentary, Peter Regec Learto production a Brice Hincker CHS production. Natáčalo sa v uliciach Londýna, francúzskeho Štrasburgu a na Spiši.

Európske reggae

„Bolo mi potešením spolupracovať s kapelou na singli Only love z ich nového albumu. Skladba mieša rôzne štýly a bola to výzva spojiť môj raggamuffin so štýlom kapely. Posolstvo skladby je o láske a jednote. Láska sa začína susedstvom a pokračuje po celom svete prostredníctvom našich textov a hudby s pozitívnymi vibráciami. Myšlienka tejto spolupráce vznikla v roku 2014, keď som navštívil Slovensko a koncertoval som aj v Spišskej Novej Vsi. Vtedy som sa zoznámil s manažérom kapely Martinom, ktorý mi pomohol a vzišlo z toho medzinárodné spojenie a priateľstvo,“ opisuje spoluprácu Tribuman.

„Českí kritici v recenzii na album Čiernobiely označili skladbu termínom európske reggae a myslím si, že sa pekne trafili, hoci ešte nemali možnosť vidieť videoklip, ktorý vznikal na rôznych miestach Európy. Zábery z Londýna sme snímali, ešte keď som mal roztrhnutú achillovku, ako dôsledok môjho pôsobenia v slovenskej basketbalovej extralige a musel som sa pohybovať na invalidnom vozíku. Využili sme tento handicap a klip je v podstate sociálny experiment. Zachytili sme rôzne reakcie ľudí a okolia – ako sa správajú k človeku na vozíku a v núdzi. Zaujímavé bolo, že pomáhali skôr ľudia na pohľad z nižších sociálnych vrstiev a inej farby pleti, alebo dievčatá, ako takzvaní slušní bieli ľudia. No zažili sme aj agresiu počas natáčania v doubledeckri. Jeden arabský cestujúci sa nám vyhrážal smrťou, ak neodložíme kamery. Pozorný divák si určíte všimne multikultúrny rozmer snímky. Nečakaná bola práve prebiehajúca demonštrácia proti vojne na Trafalgar Square. Úplne nám zapadla do celého konceptu a umocnila ústrednú myšlienku, ktorou je parafráza výroku Martina Luttera Kinga, že láska je jediná sila, ktorá môže zmeniť nepriateľa na priateľa,“ zhrnul frontman kapely Spoko Kramár.

„Pieseň Only Love sa nám páči svojou melódiou, letnou náladou a odkazom, ktorý hovorí o tom, že len láska dokáže zachrániť svet. Aj keď to môže znieť ako opakované klišé, myslím si, že túto tému treba neustále šíriť do sveta, keďže je pre všetkých veľmi dôležitá. Láska je to najcennejšie čo máme, z lásky sme stvorení, živení a šťastní, tak to vracajme čo najviac späť. Sme vďačné, že sme mohli na tomto songu spolupracovať,“ opisujú svoje pocity sestry Alžbeta a Júlia.

Album Čiernobiely obsahuje 13 skladieb a Only Love je predposlednou z nich. Zaujímavosťou je, že všetky majú aj videoklip. Chýba už iba vizuálne stvárnenie singlu Daj mi signál, kde hosťuje kapela Zoči Voči a Zita Rigondeaux z kapely Bijouterrier. Kapela chce dať šancu svojim fanúšikom, alebo mladým umelcom, aby mohli vymyslieť a natočiť videoklip podľa vlastných predstáv. Už teraz môžu svoje návrhy a nápady konzultovať s kapelou cez email manager@smolaahrusky.sk. Veríme, že klip na skladbu Daj mi signál, ktorú nájdu na streamových médiach, bude dôstojnou bodkou za celým albumom Čiernobiely a už teraz sa tešíme na ďalšiu kapitolu skupiny Smola a Hrušky. 

Kapela Smola a Hrušky vznikla roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte 6 albumov: Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), živák Lajfka (2010), Palec hore (2012), Best On 1997 – 2015 (2015). Okrem toho vydala DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010), CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016) a najnovší album Čiernobiely (2017). Medzi najznámejšie skladby skupiny patria – Mary, Honey Honey, Matura, Fajčiť treba, Profesor lásky, Čierny Biely, Televízne noviny, Za rodinu, Lovesong, Tangá, Analog Digital, Na čom záleží, Pridaj si ma, Som na*ebaný, Hit či Svokra.

Nový album Čiernobiely je v predaji cez oficiálny shop kapely: https://smolaahrusky.sk/eshop alebo priamo na každom koncerte.

PR správa: Martin Hlavatý / manažér Smola a Hrušky
foto SaH, A&J: Martin Krestián
foto Tribuman: Sebastien North