Slum Village štartujú svoje európske turné 18. júla v Nu Spirite!

Baatin, T3, a J Dilla spoločne vyrastali v Conant Gardens na predmestí Detroitu a navštevovali Pershing High School. Skupina sa postupne stala populárnou na undergroundovej hip hop scéne v Detroite. J Dilla sa v tom čase stal členom producentského tímu známeho ako The Ummah, ktorý produkoval posledné dva albumy kapely A Tribe Called Quest, rovnako ako početné hity pre mnohých R&B a hip hopových hudobníkov.

Prvý album Slum Villag, Fantastic, Vol. 1 z roku 1996 nebol oficiálne vydaný až do roku 2005, ale získal veľkú popularitu v undergroundových kruhoch. V roku 1998 predskakovala spomínaných A Tribe Called Quest, na ich rozlúčkovom turné. Po tom čo sa upísali dnes už zaniknutému labelu A & M, skupina bola nútená odložiť vydanie svojho debutového albumu, ale v júni 2000 vydali Fantastic, Vol. 2 na značke GoodVibe Recordings. V tom istom roku vyšiel aj album s názvom Best Kept Secret, pod pseudonymom J-88, ktorý obsahoval remixy a zvyšný materiál z Fantastic, Vol.1.

Titus Glover, tiež známy ako Baatin, bol americký rapper, ktorý sa v polovici 90s vynoril z undergroundovej hip hopovej scéne v Detroite. Baatin sa prvý krát dostal k mikrofónu v roku 1986. V roku 1991, si Baatinova hip-hopová skupina Ssenepod, zmenila svoj názov na Slum Village. V tomto období pozostávala z J Dilla a Baatina a T3. Ako aktívny člen skupiny vytrval až do roku 2000. V roku 2002, krátko po vydaní tretieho albumu, začali u neho zdravotné problémy, ktoré neblaho zasahovali do hudby aj živých vystúpení kapely. Svoje zdravotné problémy, komentoval: „Zmätok začal slovne. Bol by som naštvaný a mlátil okolo seba ako vyšinutý. Pýtal som sa sám seba, mám v sebedémonov? Nemohol som sa ovládať. Povedali, že mám depresie a schizofréniu s bipolárnymi sklonmi. Bolo to bipolárne, keď som reagoval na 12 rôznych podnetov. Nikomu som neublížil.“

Čoskoro na to mu bola v nemocnici diagnostikovaná schizofrénia. Po tejto udalosti už nebol členom skupiny a tvrdil, že bol „vykopnutý, zatiaľ čo ležal v nemocnici“, terminačným listom, ktorý podpísali T3 a Elzhi. V niekoľkých rozhovoroch uviedol: „Keď sme sme boli na turné s Floetry a India Arie, riešil som množstvo psychických problémov, nedostatok odpočinku a jet lag. Prišiel som domov a povedal som si že v tom nebudem pokračovať. Keď som sa snažil získať pozornosť, kapela to vzala , ako by som bol opustil. Bol som deň v bezvedomí. Keď som sa prebral z kómy, všetky moje veci boli von z môjho bytu. Prišiel som o svoje autá, v podstate o všetko. A dostal som list o vylúčení zo skupiny. “

Potom, čo opustil skupinu, začal nahrávať ako sólový umelec. Počas tohoto obdobia vystupoval pod menom „Baatin the Slumlord“. V roku 2008 bol spor vyriešený a Baatin sa spojil s T3 a Elzhim, pri prácach na šiestom albume kapely, Villa Manifesto.

Počas vydania albumu Trinity (2002) na Capitol Records, T3 priniesol do kapely Elzhi-ho potom čo J Dilla dal prednosť svojej sólovej kariére. Po odchode Baatina, krátko pred vydaním albumu z roku 2004 Detroit Deli (A Taste of Detroit) zo skupiny ostalo duo, zložené z T3 a Elzhiho. Album obsahoval hit „Selfish“, ktorý produkoval Kanye West a hosťoval na ňom John Legend.

Bývalý člen J Dilla zomrel 10. februára 2006 potom, čo bol diagnostikovaný s TTP a lupus. T3 pri prácach na poslednom albume priviedol do kapely Illa J – brata J Dilla s cieľom zachovať Dillov „efekt“ a spirit. Na novom projekte sa podielal aj Baatin a všetci producenti s ktorými kapela počas kariéry spolupracovala – Black Milk, Waajeed, Karrie Riggins a Pete Rock.

Baatin zomrel 31. júla 2009 vo veku 35 rokov. Bol nájdený vo svojom dome v severovýchodnom Detroite. Lekári tvrdia, že tam neboli žiadne viditeľné známky poranenia, alebo traumy. Príčina jeho úmrtia v súčasnosti nie je známa a jeho smrť hlboko ovplyvnila Detroitskú hip-hopovú scénu. Zatiaľ posledný album Slum Village, Villa Manifesto bol vydaný pod Koch Records 27. júla 2010. Medzi budúce projekty Slum Village patrí album so zatiaľ nepoužitými beatmi od J Dilla. Kapela v rámci svojho európskeho turné vystúpi 18.7. v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Slum Village Diskografia:
2000 Fantastic, Vol. 2
2002 Trinity (Past, Present and Future)
2004 Detroit Deli (A Taste of Detroit)
2005 Fan-Tas-Tic (Vol. 1)
2010 Villa Manifesto

FB event:
https://www.facebook.com/events/189777731148304/

Slum Village poster.jpg

Zdroj: Nu Spirit
Publikoval: Redakcia GREGI.NET