Slovenský zpěvák Juraj Hnilica volá v nové písni po svobodě.

Slovenský zpěvák Juraj Hnilica, přezdívaný jako slovenský Tomáš Klus, vydal 10. září nové, v pořadí již třetí sólové album „Pohni líca“. Na albu fanoušci naleznou také píseň Okovy, kterou nazpíval se svou ženou a nyní k ní vydává videoklip. Není náhodou, že videoklip vydává právě nyní. Vyjadřuje totiž umělcův pocit i z aktuálního dění okolo nás.

„Základom zdravého spolunažívania je nezahubiť v nás pocit slobody. Ocitli sme sa v dobe, ktorá nás okráda o to najcenejššie, čo každá živá bytosť tejto planéty má mať ako samozrejmosť a tou je sloboda,“ říká zpěvák a skladatel Juraj Hnilica.

„Pieseň som napísal po jednej skúsenosti, kedy mi pred jednou akciou manažér prísne rozkázal, ako by som mal vystupovať a čo mám robiť. Vtedy sme sa úplne pohádali a odmietol som vystupovať. Cítil som sa úplne bezmocný a neslobodný. Toto nie je cesta, ktorou by som ja ako umelec chcel ísť. Zakladám si na autenticite a na slobodnom konaní na svojich vystúpeniach. Nakoniec som koncert odohral, bez nároku na honorár, lebo mi bolo ľúto ľudí, ktorí si zakúpili lístky a prišli ma podporiť. Na druhý deň ráno som si sadol na posteľ s gitarou a musel som svoje pocity dať zo seba von,“ popisuje martinský rodák, jak vznikla tato píseň.

Píseň nakonec složil jako partnerský duet a metaforicky tak vykreslil pocit svobody v partnerském vztahu, protože si myslí, že v každém vztahu musí být cítit zdravá volnost – ať už je partnerský, milenecký, kamarádský, ale také vztah politiků s občany.

„Som nesmierne šťastný, že k duetu sa mi podarilo prehovoriť moju ženičku Lucku, aj keď nie je speváčka. Snažil som sa pieseň poňať čo najviac jednoducho, aby sme to spoločne mohli zvládnuť a aby nebolo moc cítiť, že Lucka nie je profi speváčka. Každopádne som na ňu moc hrdý a musím povedať, že to zaspievala takmer na prvý raz takmer bez chyby,“ chválí svou ženu Juraj Hnilica.

Do písně Okovy se zapojila také Hnilicova kolegyně Janka Šifrová, se kterou se potkal v roce 2015 ve společném finále soutěže Česko Slovensko má talent. Nazpívala v ní operní vokál, jenž celou skladbu povzneslo zcela do jiných rozměrů.

„Mám ju moc rád, hlavne za jej bezprostredný a úprimný prejav. Má obrovský dar, ktorý je zabalený do tak nenápadného obalu. Je skvelá,“ nešetří chválou slovenský zpěvák.

„Pieseň som sa rozhodol zverejniť práve v tejto dobe, kedy je pre mňa veľmi dôležité poukázať na to, že sloboda musí mať miesto v našich životoch a treba sa za ňu postaviť,“ vysvětluje.

Videoklip k písni umělec natočil ve slovenské obci Žabokreky, odkud během celosvětové pandemie vysílali live streamy koncertů v rámci projektu „Láska spája“.

„Mali sme postavený celý stage s komplet technikou a preto som dostal spontánny nápad osloviť mladú, talentovanú dievčinu, ktorú som do samotného natáčania vôbec osobne nepoznal, iba som ju raz zahliadol na jednej spoločnej akcii, kde tancovala. Zapísala sa mi do srdca svojím neskutočným prejavom, pri ktorom som mal v momente zimomriavky. Zuzka Trojáková si ma svojím tancom získala v priebehu pár sekúnd a myslím, že o tejto dievčine bude ešte počuť,“ říká Hnilica.

Juraj Hnilica se dostal do povědomí veřejnosti v roce 2015 díky televizní soutěži Česko Slovensko má talent. Tehdy si písní „Aká si krásná“ získal srdce mnoha fanoušků nejen na Slovensku, ale i v České republice. Získal si srdce také zpěvačky Lucie Bílé, která jej poslala z castingu rovnou do finále, kde skončil na třetím místě. Od té doby vydal tři studiová alba, z toho poslední v září 2020. Kromě mnoha videoklipů a stovek koncertů po slovenských i českých městech má za sebou také halové turné s Tomášem Klusem, které v loňském roce absolvoval jako host, či turné legendární kapely TEAM & Paľo Habery, kteří si Juraje Hnilicu vzali na své loňské turné jako předskokana.

Zdroj:TS