Slovenský raper Akalaky si plní veľký sen, všetok svoj majetok stavil na hudobnú kariéru. Teraz predstavuje klip k novinke Anomália.

Skalaky je dôkazom toho, že sny si treba plniť, ale pre ich naplnenie je niekedy potrebné veľa obetovať. Talentovaný umelec sa preto rozhodol, že predá celý svoj majetok a všetky peniaze vloží do hudobnej kariéry. Vo svojej novinke Anomália dokazuje, že sa mu táto investícia oplatila.

Šikovný manažér, spevák a textár Akalaky, vlastným menom Ľubomír Glasa, už nie je na slovenskej rap scéne žiadny nováčik. Preslávil ho najmä spoločný singel s Celeste Buckingham – Tokyo, prostredníctvom ktorého sa chcel vyspievať z rozchodu s dlhoročnou priateľkou. Teraz sa však chce odlíšiť a prichádza s pesničkou s netradičným videoklipom. 

Mladý raper rád pracuje s textami a aj svoje pesničky si všetky píše sám. Inak tomu nebolo ani pri skladbe Anomália. Na hudbe sa podieľali viacerí skúsení hudobníci z Littlebeat Studio – Martin “Maxo“ Šrámek, Matej Mikloš a Andrej Hruška, s ktorými už pracoval na viacerých veciach. 

Na fotografii Akalaky – fotografia z klipu
Na fotografii Akalaky – fotografia z klipu

„Singel Anomália je spleť mojich myšlienok po skladbe Tokyo, kedy mi každý vravel ako mám teraz uchopiť svoju hudobnú kariéru. Je to moja odpoveď pre tých ľudí a môj pohľad na celé dianie. V skladbe som chcel ukázať aj svoje technické skills, kde každá štvrtina má iný flow, iné frázovanie a inú skladbu rýmov. Chcel som ňou otvoriť album, „zarepovať“ na albume raz a poriadne. Jednoducho dať zo seba svoje aktuálne maximum,“ porozprával o svojom zámere Akalaky.

Anomália znamená inakosť alebo odlišnosť a v prípade Akalakyho hudobnej tvorby možno jednoznačne povedať, že je v niečom iná. Znie akosi melodickejšie ako klasický slovenský rap. „Snažím sa od skladby Tokyo, celkovo prevedením skladieb a vizuálov, posúvať ďalej. Či už sú to komplikovanejšie melodické linky, frázovanie, produkcia alebo kreatíva videoklipov. Minimálne nech to je niečo nové v rámci Slovenska a Česka. To či to je naozaj iné nech posúdia ľudia,“ vysvetľuje raper.

Videoklip k singlu Anomália má na svedomí režisér, art director a fashion designer v jednej osobe Jiří Marshal, ktorý je skutočne všestranným umelcom. Pod jeho taktovkou vznikol aj klip k pesničke Tokyo, ale má tiež skúsenosti aj s ďalšími našimi hudobníkmi.

Jiří Marshal je veľmi kreatívny umelec, ktorý pri svojej práci rád experimentuje. Používa rôzne nekonvenčné techniky a to sa ukázalo aj počas nakrúcania„Netradičný spôsob a techniku nakrúcania sme zvolili na základe rovnomenného názvu úvodného singla albumu Anomália. Forma balansujúca na pomedzí industriálnej a animovanej estetiky vznikla pomocou špeciálnej termálnej kamery, bežne používanej skôr vo vojenčine alebo v poľovníctve. Zábery, ktoré v reálnom čase odhaľujú teplotnú škálu celej scény, sú post produkčne doplnené o niekoľko efektov, aby podčiarkli divokú dynamiku piesne,“ rozhovoril sa o svojom diele režisér.

Akalaky prezradil aj zákulisné informácie z nakrúcania: „Klip sa nakrúcal celý deň v ateliéri v Prahe na dve kamery, z čoho jedna bola termokamera. Niektoré zábery boli dotáčané dodatočne v exteriéri. Veľa záberov sa nakoniec nepoužilo. Vlastne materiál z klasickej kamery išiel rovno do koša. To by nebol Jiří Marshal, režisér klipu s ktorým spolupracujeme na vizuáloch k celému albumu, keby sa toto neudialo. Som spokojný s výsledkom hlavne z dôvodu, že klip dokonale vystihuje názov Anomália – odchýlka od štandardných videoklipov, ktoré naša scéna ponúka.“

Akalaky sa venuje hudbe už od pätnástich a preto vie sám zhodnotiť, aký je život muzikanta na Slovensku ťažký a že uspieť nie je jednoduché. Pred pár rokmi sa stretol s Maxom z Littlebeat Studio a  jeho tvorba nabrala trochu iný smer. Odvtedy sa hudobne veľmi posunul, čo svetu predstaví aj na svojom pripravovanom albume, ktorý by mal vydať už na jeseň.

Kvôli hudbe obetoval naozaj veľa a za posledné roky do nej investoval takmer všetky peniaze, ktoré zarobil. Jednoducho si povedal, že keď chce byť úspešný, musí na sebe tvrdo pracovať a samozrejme sa musí vedieť uskromniť. Aby vznikol album, musel predať dokonca aj auto . „ Jedna vec je, že som predal auto a musel som sa všeobecne viac uskromniť a druhá vec sú nervy či extrémne veľa času. Ale auto prestane mať pre teba časom takú hodnotu, nervy by mi zase robilo niečo iné a čas by som možno venoval niečomu úplne zbytočnému. Takto som mohol tvoriť a mám z toho mega radosť čo sa nám podarilo,“ doplnil Akalaky, ktorý má pred sebou, nepochybne, sľubnú kariéru.

Aby tých zmien v jeho živote nebolo málo, nedávno sa mu dokonca narodila dcéra a podľa jeho slov má teraz omnoho väčšiu radosť zo života. Nie nadarmo sa vraví, že stará láska nehrdzavie, pretože jej matkou nie je nikto iný ako súčasná priateľka, kvôli ktorej pred dvoma rokmi vznikla rozchodová pesnička Tokyo.

https://www.facebook.com/RealAkalaky
https://www.instagram.com/akalaky/
https://www.youtube.com/channel/UCde0SlnC_Ywl54hyi5DqxHw

Zdroj: Universal Music s.r.o.