Slovenský folklór konečne ožíva aj v modernej hudbe! Skupina ICONITO prichádza po hite “slovenské devy” s novým videoklipom “TÁRAM”.

“My sme kapela, ktorá chce prostredníctvom hudby a kultúry, ktorú reprezentujeme, otvoriť národu oči, pretože práve toto sú nástroje, ktorými to môžeme dokázať” 

Iconito má za sebou svoj prvý hit a už sa hlásia s ďalším. Potom ako rozvírili hudobnú scénu s moderno-folklórnym hitom “Slovenské devy”, ktorý má vyše 2 miliónov vzhliadnutí, prichádzajú so singlom “TÁRAM“. Tento song je predzvesťou nového albumu, ktorý sa pomaly dokončuje a výjsť by mal začiatkom budúceho roka.  

Chlapčenská kapela ICONITO vznikla v roku 2005, už vtedy sa snažili svojimi skladbami upriamiť pozornosť na problematiku Slovenska. Ich song ku prezidentským voľbám “Chcem zmenu” sa stal virálnym hitom, viac ako hocijaká iná skladba v tom čase o láske. Keď pokrstili v roku 2016 ich prvý debutový album “Človek a Klaun”, dostala moderná hudba konečne aj folklórny rozmer. Definitívne potvrdili svoju pozíciu hudobníkov veľkým hitom “Slovenské devy”, ktorá obsadila hneď všetky priečky v rádiách a hudobní kritici ju nazvali hymnou, a zároveň poctou pravým slovenským devám. “Hlavnou myšlienkou skupiny ICONITO je priniesť opäť na Slovensko aj hudbu, ktorej ľudia rozumejú bez vekovej výnimky. Takmer všetci v kapele sú folkloristi a vyrástli sme na tradičnej folklórnej hudbe. Je to naša minulosť, prítomnosť a vďaka tomu, že dostávame pozitívne ohlasy na našu tvorbu, vieme, že je to aj naša budúcnosť. Som síce z Východného Slovenska, no aktuálne pôsobím v Bratislave, ako tanečník Umeleckého súboru Lúčnica, o to viac sa snažím priniesť na Slovensko štýl, ktorý spája nielen rôznorodú kultúru, ale aj prepája aj dobu, v ktorej sme vyrastali, a v ktorej žijeme”, hovorí Kristián Dufinec, frontman skupiny ICONITO.

Klip vznikol v spolupráci Cube Art Pictures a námet a réžiu má na svedomí samotný spevák – Kristián Dufinec , a okrem samotnej kapely si v hlavných úlohách zahrali herci Sarah Arató, známa aj zo seriálu oteckovia a Tomáš Grega. O produkciu a vokály sa postaral Igor Timko zo skupiny NO NAME, ktorý s nimi spolupracuje a podporuje od samotného vzniku skupiny. ICONITO sú šiesti chalani, ktorí tvoria kapelu a vytvárajú most medzi našimi tradíciami a modernou dobou. Celú kapelu tvoria: Kristián Dufinec (spev, ústna harmonika, gitara), Michal Choma (basová gitara, spev), Ondrej Choma (akustická gitara, spev, perkusie), Lukáš Farbár (bicie, perkusie) a Róbert Hvostaľ (klávesy, spev), Martin Rusnák (sólo gitara).  Aj ich nový song “TÁRAM” nesie prvky folklóru a moderného žánru.  Pieseň “TÁRAM” je zrkadlom dnešnej uponáhľanej doby. Ak niekto čaká srdcervúci song o nenaplnenej láske, musíme ho sklamať. Tému lásky sme sa snažili vyobraziť v  trochu inej podobe a polohe, ako sú ľudia zvyknutí. Tento song je o hodnotách a prioritách, ktoré máme každý iné. Nosnou myšlienkou je slovná hračka slova táram. Keď si človek kladie priority v opačnom poradí často mu ujdu podstatné veci v živote, dôležité je si ale vedieť priznať chybu a to keď “tára“ – a preto by nemal zabudnúť na to kým chcel byť, pred tým než zabudol”, uzatvára Kristián.

https://www.instagram.com/iconito_sk/
https://www.instagram.com/kristiandufinec/
https://www.facebook.com/iconitosk/
https://iconito.sk/domov-iconito/discography/

VIDEOKLIP TÁRAM:
Námet, scenár a réžia: Kristián Dufinec (Iconito, MCF)
V hlavných úlohách: Sarah Arato a Tomáš Grega
Kamera, strih: Adrián Jenčo (Cube Arts)
Kamera: Daniel Jenčo (Cube Arts)
Konzultanti: Michal Tkáč, Dušan Varmeďa
Produkcia: ICONITO (Kristián Dufinec, Michal Choma, Lukáš Farbár), Michigan Creative Factory,
Vizáž: Marianna Koščová, Alena Pirkovská
Kostýmy Iconito: salón DeVenir (Drahomíra Adamová), Modrotlač Matej Rabada,
Chamelion (Lucia Martinická)

BIO ICONITO

V roku 2005 vznikla kapela Iconito. V tom čase sa iba 12 roční susedia a súčasne spolužiaci zo základnej školy v Michalovciach, Kristián Dufinec a Martin Bertič začali spoločne stretávať, hrať na gitare a tvoriť. Neskôr zostavu doplnili  tak  Lukáša Farbára za bicie,  Michal Choma, ktorý sa chytil basy a kapela bola sfinalizovaná. Do roku 2014 sa formovali a hrávali v tejto zostave doplnení Michalom Tkáčom (klávesy) na školských akciách a v rôznych podnikoch v meste a jeho okolí. Popri ich štúdiu v Bratislave sa vo frontmanovej hlave zrodila myšlienka natočiť prvú vlastnu pieseň, ktorej tématikou boli spoločensko-politické pomery ako také. V máji, v roku 2016 im vyšiel debutový album “Človek a klaun”. A postupne vznikali songy, z toho aj najväčší hit, ktorý spojil folklór a modernú dobu – slovenské devy, ktorá sa tak stala hymnou slovenských dievčat.

Aktuálne kapela funguje v zložení: – Kristián Dufinec (gitara, ústna harmonika, spev) – Michal Choma (basa, spev) – Lukáš Farbár (bicie, perkusie) – Róbert Hvostaľ (klávesy, vokály) – Ondrej Choma (akustická gitara, perkusie, vokály), Martin Rusnák (sólo gitara)

Zdroj: PR MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ
Zdroj foto: ICONITO