Slovenský film Katedrála od Denisa Dobrovodu, víťaz Ceny divákov zo Cinematiku, onedlho vstupuje do kín

Pre niekoho idealista poháňaný horlivou vierou, pre iných šialenec plný hriešnej pýchy. Mních Justo Gallego Martínez začal po vylúčení z kláštora stavať katedrálu bez stavebného povolenia, dizajnu alebo vzdelania. Investoval vlastné prostriedky a takmer celú ju postavil vlastnými rukami. Výstavbe katedrály venovanej Bohu zasvätil celý svoj život.

Oceňovaný slovenský režisér Denis Dobrovoda vo svojom novom filme zachytáva príbeh človeka, ktorý sa napriek spoločenskému odmietnutiu, vydáva na osobnú cestu hľadania zmyslu a naplnenia svojho života. Čo sa však stane s nedokončenou katedrálou po smrti staviteľa? Katedrála si získala priazeň kritikov i divákov po celom svete: Na piešťanskom Cinematiku zaujala natoľko, že si vyslúžila Cenu divákov a na medzinárodnom filmovom festivale v Krakowe, ktorý patrí medzi najstaršie filmové festivaly v Európe, získala cenu za najlepší dokumentárny film. Distribučná spoločnosť Film Expanded prináša dokument Katedrála do slovenskej kinodistribúcie od štvrtka 13. októbra. O deň neskôr, 14. októbra, sa v bratislavskom Kine Mladosť uskutoční slávnostná premiéra za účasti režiséra Denisa Dobrovodu.

Cintoríny sú plné dobrých zámerov, ktoré zostali nezrealizované.”

Katedrála je inšpiratívnym príbehom človeka, ktorým je spoločnosťou odsúdený, no napriek tomu si vďaka svojej húževnatosti dokáže nájsť cestu k naplneniu svojho cieľa. Nevzdáva sa a vlastnými rukami vytvára dielo, ktoré je primárne venované iam božím. Vďaka svojej monumentálnosti sa katedrála stáva na pohľad fenomenálnou i pre všetkých ostatných: Film Katedrála sa oplatí vidieť v kine, pretože katedrálu, ktorú Justo Gallego vlastnoručne a bez akýchkoľvek znalosti architektúry postavil, sa nášmu tímu podarilo zachytiť, ako nikdy predtým. Použili sme vysokokvalitné kamery, vďaka čomu máme prekrásne zábery v interiéri i exteriéri. Diváci na festivaloch boli ohromení monumentálnosťou a unikátnou krásou Justovej katedrály. Som veľmi rád, že aj slovenskí diváci budú mať možnosť film vidieť na veľkom plátne, pretože je to skutočne silný vizuálny zážitok,vysvetľuje režisér filmu Denis Dobrovoda.

Film si získal priazeň divákov i na festivale Cinematik v Piešťanoch, kde bol ocenený Cenou divákov. Všeobecne pozitívne prijatie filmu môže byť predpokladom pre divácky úspech i v slovenských kinách: „Bol som veľmi milo prekvapený, keď som sa dozvedel, že film získal Cenu divákov na festivale Cinematik, pričom porazil aj víťazné filmy z festivalov v Cannes či Sundance. Vďaka tomu si myslím, že Katedrála môže byť pre slovenského diváka atraktívnym filmom. Obzvlášť, protagonista Justo Gallega má úžasnú charizmu a humor, čím do filmu priniesol množstvo vtipných pasáží. Zároveň ponúka príležitosť zamyslieť sa nad zmyslom života, pretože samotný Justo je veľmi inšpiratívny a spoločnosti nastavuje zrkadlo, s ktorým sa niektorí môžu stotožniť a iní nemusia. Každopádne, pre každého môže byť zaujímavé spoznať človeka s netypickým životným príbehom, akým je práve Justo, dopĺňa Dobrovoda.

Divácky potenciál Katedrály primárne vychádza z autentického príbehu, ktorý je ľudský a duševne obohacujúci zároveň: „Máme nesmiernu radosť, že naša distribučná spoločnosť môže slovenskému publiku predstaviť ďalšieho z nových autorov a autoriek slovenského dokumentu. Denis Dobrovoda svojim debutom Katedrála neprináša iba portrét človeka, ktorého vnútorná motivácia a túžba slúžiť Bohu je neoblomná, no predovšetkým k divákom prehovára s posolstvom o potrebe budovania a kultivovania duševného bohatstva. S posolstvom, ktoré je si v dnešnej dobe potrebné si neustále pripomínať. Snímka Katedrála je tiež výnimočne humorná a divácky atraktívna, o čom svedčí aj Cena divákov na tohtoročnom najväčšom filmovom festivale na Slovensku s rekordne vysokým hodnotením hlasujúcich divákov,“ vyjadril sa strategický riaditeľ Film Expanded Adam Straka.

 Synopsa: Po vylúčení z kláštora sa 28-ročný španielsky mních Justo Gallego rozhodne venovať svoj život Bohu tým, že postaví katedrálu v zabudnutej dedine Mejorada del Campo pri Madride. Nasledujúcich 60 rokov strávi stavbou kostola veľkého ako Sagrada Familia takmer bez pomoci a bez akejkoľvek znalosti architektúry. Pracuje zväčša sám, s použitím odpadu a recyklovaných materiálov a bez súhlasu ostatných dedinčanov, ktorí ho považujú za blázna.

Link na slávnostnú premiéru filmu: https://fb.me/e/3IRUj1IRm 
Sekcia filmu na webe distribútora: https://www.filmexpanded.com/filmy/katedrala/
Facebook stránka distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded
Instagram stránka distribútora: https://www.instagram.com/film.expanded/

 

Zoznam projekcií:
12.10.   17:30    Cinemax Novum, Prešov (PO.CITY festival)
13.10.   17:30    Kino FAJN, Humenné    
13.10.   18:00    Kino Kultúra, Námestovo          
13.10.   20:00    Kino Úsmev, Košice      
14.10.   16:00    Kino Mladosť, Bratislava           
14.10.   20:00    Kino Úsmev, Košice      
16.10:   15:00    Kino Mladosť, Bratislava          
19.10.   18:00    Kino Centrum, Michalovce        

Zdroj: TS