Slovenský dokumentárny film Hviezda v medzinárodnej súťaži na MFF v Palm Springs!

Medzinárodný festival krátkych filmov v Palm Springs (USA) zaradil do medzinárodnej súťaže aj slovenský film režiséra Andreja Kolenčíka Hviezda. Krátkometrážny dokument, ktorý vznikol v nezávislej koprodukcii, bude mať v rámci festivalovej sekcie Real People, Reel Drama medzinárodnú premiéru. 
Palm Springs International ShortFest je jedna z najprestížnejších svetových prehliadok krátkych filmov. V prípade, že Hviezda v Palm Springs uspeje, môže byť automaticky nominovaná na cenu Americkej filmovej akadémie v kategórii krátky film.


Pam Springs


Hviezda je skutočným príbehom Jána Slováka, 55-ročného zvárača z Doprastavu, ktorého od malička fascinovalo herectvo, no rodinné a sociálne podmienky mu neumožňovali stať sa hercom. Jeho túžba sa začala napåňať, až keď získal hlavnú rolu v ochotníckej divadelnej adaptácii najhoršieho filmu všetkých čias Plan 9 From Outer Space (1959 Ed Wood Jr). Aj tento malý herecký úspech mu umožnil splniť si veľký sen.

Nízkorozpočtový film vznikol v koprodukcii Andreja Kolenčíka, tvorivej skupiny Pacientárium, ktorej je členom, a spoločnosti Cinetype s.r.o. Natočený bol vďaka finančnej podpore nadačného fondu Telekom pri nadácii Intenda a postprodukciu finančne podporil Audiovizuálny fond. Úspech Hviezdy na poli medzinárodných festivalov, akým je nepochybne aj Palm Springs, je podľa tvorcov dôkazom, že obmedzený rozpočet či absencia veľkého producenta nemusia byť pre slovenský film vo svete prekážkou.

Slovenský divák mal doteraz možnosť vidieť Hviezdu ako predfilm k divadelnému predstaveniu Lovec Eštébákov (réžia L.Sigmund / A. Kolenčík) s Jánom Slovákom v hlavnej úlohe. Film sa momentálne nachádza vo fáze príprav pre kinodistribúciu.

oficiálna stránka filmu: www.hviezdafilm.sk

Hviezda


Zdroj: Filip Křížek & Andrej Kolenčík
Publikoval: Redakcia GREGI.NET