Slovensky Chillhop/Jazzhop na vinyle. Vaso Lipa – Stretnutia. 

Vychádza debutová LP platňa Vasa Lipu – Stretnutie. Asi prvý chillhopový album vydaný na platni v SR. A prvý počin labelu Poetihop. Vinyl má 16 skladieb z toho 4 vyšli digitálne v zahraničných labeloch. Lifted LoFi Records (USA, Chicago), Chill Space Records (Rumunsko), Lo-Fi Clouds (Francúzsko), ChillhopGuru (Anglicko). Obsahuje dve spolupráce.  S francúzskym interpretom Gakusha (B1). Poslednú skladbu na starne B tvorí spolupráca s kapelou Psychadelickí básnici a ide o spojenie chillhopu a poézie. Každa platňa má vo vnútri list pre poslucháča s vlastnoručným podpisom a ak ste milovníkom mystifikácii, záhad, rarít, jednu pre vás má.

Chillhop je hudba na počúvanie aj na relax. Jej obľúba rastie po celom svete. Využíva sa často ako podmaz pri učeni, čitani, písani či programovaní. Alebo keď sa chcete nakopnúť po dlhom stresujúcom dni, či oddýchnuť pri éterickej, transportujúcej a upokojujúcej hudbe. Ukľudňuje a stimuluje preto ju obľubujú ľudia pri štúdiu učiva a pod.

Viac odhali text čo je na zadnej strane obalu platne:

„Platňu na ktorú sa práve pozeráte vznikala od konca roku 2020. Počas lockdownu som začal robiť svoje prvé pokusy hudby čo nazývajú chillhop, jazzhop, lofi hip hop. Vtedy plný nadšenia som urobil prvý 8 pesničkový počin. Vydal ho digitálne a začal snívať o vlastnej platni. Na obale boli tieto mačky. Nazval som ho Stretnutie. Od vtedy bolo par stretnutí. Táto platňa na to nadväzuje. Je to sumár skladieb, ktoré pre mňa niečo znamenajú. Stretnutia. Na zadnej strane obalu je mólo s vodou, čo bolo použite na zruba poslednom počine (niektoré skladby boli vytvorene skôr ale vyšli neskôr). Ako symbolika. Zahŕňa tu cestu. To časove obdobie…

Vtedy na začiatku veľmi mi pomohla jedna milá osoba menom Cheeky Jazzhop (UK). Dala mi veľa. Dala mi nádej. Objavila ma na soundcloude a zaradila na svoj mix. Potom znova a znova. Začo jej patri moje veľké dik. To ma povzbudilo. Ďalší medzník pre mňa bola skladba Stream. Chcel som sa posunúť ďalej. Snažil som sa nájsť seba. Niečo ako rukopis. Svoj zvuk. Vždy sa mi páčil zvuk fender piana. Pohodový jemný rhodes. Jeho atmosféra keď hra spolu s basou. Akoby nádych 70tich rokov. K tomu prilepený akýsi mysticky vokál. Veľa času som strávil aj pri klavíri. Pozeral čo robia jazzový klaviristi. Snažil som sa docieliť zvuk akoby kvapiek vody, aby len tak poletovali okolo. Pokojná hra. Hľadal správny pomer efektov reverb a delay…Ako par skladieb na tomto vinyle ma oproti digitálnemu vydaniu trochu upravený mix. Ubral som hlasitosť vody a pridal bicím atď. Viem, že nie som Bach, Smetana alebo Dr. Dre. Ale bol som rad, že som sa v tom našiel a že ma to veľmi baví. A bol som veľmi potešený keď si vybral tento song Mondo Loop (UK) na svoj playlist a napísal mi, že je to bomba track. Mondo Loop má cez milión poslucháčov za mesiac na spotify. Mondo Loop je v chillhope niečo ako Iron Maiden v metale alebo Guru v hip hope… :)

Domov, sladký domov a pivnice Tokaja. Občas keď sa mi páči nejaká pesnička viem si ju púšťať dlho dookola. Občas to spôsobí zvláštny stav mysle. Tok myšlienok alebo obrazov. Stav eufórie. Ako šaman za pomoci bubnov… len tak si lietať. Aj pri tvorbe tejto pesničky počúval som ju dookola. Hral sa s klavírom. Vymýšľal sólo pre trubku. Spustila sa fantázia a ten nával myšlienok, obrazov. Vynárali sa mi spomienky na posledný výlet. Vynárali sa mi obrazy Tokaja a domova. Podľa toho je aj pomenovaná. Ozvalo sa mi 5 vydavateľstiev, že by to chceli vydať (ozvali sa mi aj ďalší či by som nechcel pre nich robiť komerčne pesničky). Vybral som si z nich jedno veľké vydavateľstvo v Holandsku. Mali cez 500 mil. streamov. Vydávajú aj chillhop. Chceli po mne aby som zvýraznil bicie. Neviem prečo vtedy som to tak necítil. Občas som trúba maková. Čo už. Vydal som si to sám. Niekedy mam také zvláštne nutkanie tie najvydarenejšie kúsky si nechať sám pre seba. Teda, že si ich vydám sám. Mať na nich plne práva. Ale bohužiaľ neviem tomu dať takú podporu…

Reminisce. Žblnkoce voda. Hlasy strácajú sa v hmle spomienok. Klavír podčiarkuje náladu. Prechádza sa hore dole. Spomienky. Nostalgia. Snovosť. Relax… Jedna z mojich najviac počúvaných a najviac ukladaných na spotify. Vyšla v Lifted Lofi Records (USA, Chicago)
Nik nie je dokonalý a kade čomu sa dá veľa vytknúť ale snažil som sa tam dať kus seba. A ak niekoho aspoň trochu poteší budem rád. Nie som koncertný umelec a nemám z toho prijem. Baví ma robiť hudbu. Preto ďakujem všetkým čo si tu platňu kúpili. Ďakujem za podporu.

Vaso Lipa. Vaso nie Vašo :)  Vaso je domáca podoba mena Vasil. Tak ma volali kamoši, frajerka… Lipa je meno mojich koreňov, mojej rodiny. Starých rodičov…Lipa je strom ktorý ma liečive kvety. Je z neho výborný čaj. Výborný med. Lipa na jar krásne rozvoniava. Strom Slovanov. Lipa ma listy v tvare srdca… ma to viac symbolov… “

Zdroj: TS