Slovenskú hudobnú scénu oživí prenikavý výkrik projektu Dilemma!

 Jeseň na slovenskom hudobnom trhu prináša renesanciu nevšedného slovenského hudobného počinu s bohatou históriou – projektu DILEMMA.

Reč je o neprehliadnuteľnej hudobnej formácii, ktorá chce rozčeriť a najmä obohatiť hladinu slovenskej hudobnej scény a jasne pomenovať vo svojich skladbách rôznorodé dilemy súčasnej spoločnosti. Na pranier sa dostanú nefunkčné politické systémy, byrokracia i šoubiznis…

Projekt DILEMMA budete môcť zachytiť už o pár dní, či už ako tretí štúdiový album s názvom Low Profile Scream, alebo ako výrazný singel zo spomínaného albumu, Oh No!, sprevádzaný unikátnym videoklipom.

Myslím, že každý človek, ktorý by chcel počuť viac než len 10 tých istých interpretov zo Slovenska, by si DILEMMU rád vypočul tiež,“ vysvetľuje sympatický talentovaný frontman Ján Spišák na margo toho, prečo sa rozhodol výraznejšie upozorniť práve na svoj tretí album, ktorý na rozdiel od dvoch predošlých dosiek,  vydaných v Belgicku, vychádza v portfóliu slovenského vydavateľstva Hevhetia. „Pre mňa osobne je dôležité dať vedieť ľudom na Slovensku, že DILEMMA existuje a hrá takúto hudbu, pretože verím, že sa im môže páčiť, niečo im dať, že sa budú mať s čím stotožniť aj z domácej scény,“ dodal mladý rocker, ktorý stojí na čele zoskupenia už celých 17 rokov, a na klubovej ani festivalovej scéne nie je žiadnym nováčikom.

Ako zakladateľ DILEMMY ďalej prezrádza, názory a idey, nesúce sa celou jeho tvorbou, sú skryté tiež v rozporuplných názvoch albumov The Last Debut (2007), Bordel Europe (2009) i najnovšieho Low Profile Scream (2012), ktorý bude slávnostne pokrstený ešte tento rok. „Low Profile Scream znamená „Nenápadný výkrik” a zapadá do konceptu predošlých názvov albumov DILEMMY. Rozpory sú niečo, čo ma naozaj fascinuje,“ dodáva Ján Spišák a v rovnakom duchu objasňuje názov celého projektu: „Dilema je permanentný stav každého tvorivého človeka, ktorý si dovolí nad životom trochu premýšľať. Každá dilema sa nevyhnutne musí skončiť jednoznačným rozhodnutím, ktoré nás však skôr alebo neskôr priblíži k dileme ďalšej. Veľa mojich piesní je v podstate tiež o tom – o situácii, ktorá má nakoniec riešenie, ale trvá celú pesničku, kým sa tam dostaneme.“

Projekt DILEMMA prináša alternatívu pre všetkých, ktorí majú blízko ku kvalitnej hudobnej produkcii a ich srdcovkou je rockový žáner. Obzvlášť poteší a príjemne prekvapí náročného poslucháča, ktorý hľadá v záplave súčasných kapiel charizmatický a výrazný hlasový prejav, doplnený zvukom violončela alebo samplov a sprevádzaný slovenskou hudobnou špičkou, akou je Martin Gašpar či Marcel Buntaj.

Albumy:
The Last Debut
(2007) /TIBIDABO RECORDS BELGIUM/
Bordell Europe
(2009) /TIBIDABO RECORDS BELGIUM/
Low Profile Scream
(2012) /HEVHETIA SLOVENSKO/

Highlighty:
DILEMMA zvíťazila/hrala vo finále mnohých prestížných súťaží, napr.:

  • Víťaz 19. ročníka pesničkového festivali MYSLAVA
  • US Steel Talent Night (finále 2005, 400 prihlásených),
  • Duel Slovenského rozhlasu (absolútny víťaz, 400 prihlásených kapiel),
  • Nová Krev 2006 v Českej republike (absolútny víťaz, 180 prihlásených z ČR a SR),
  • Košický zlatý poklad 2011 (finále, 400 prihlásených).

Okrem toho DILEMMA absolvovala:

  • Viac 150 vystúpení v SR, ČR, Belgicku, Nemecku a Maďarsku…
  • Na podporu svojich nahrávok absolvovala dve turné  Belgicku, jedno festivalové turné v ČR a turné s belgickou kapelou Zop Hopop na Slovensku. Spolu sa kapely objavili aj v relácii METRO na STV2.
  • 14 rôznych nahrávaní v 10 rôznych štúdiách v SR a ČR (Sono Praha, Perina Prešov, Klaksón Košice a mnohé iné),
  • Zverejnila 4 oficiálne videoklipy,
  • Má za sebou tiež spoluprácu s DOG EAT DOG (USA) či inými hviezdami českej a slovenskej hudobnej scény.

Zdroj: SOUL FOR SHOW