Slovenské národné divadlo vystaví portréty z Majdanu.

Fotograf Robert Tappert prežil na Majdane tri mesiace. Žil priamo v okupovaných budovách, stanoch alebo na barikádach, kde sa zoznámil a stretával s ľuďmi z Majdanu. V centre diania si vytvoril provizórny ateliér, ktorý mu neskôr vyhorel. Stihol tu však vytvoriť výnimočné fotografie ľudí, ktorí stáli v prvých líniách barikád. Teraz neobyčajné portréty vystavuje v Slovenskom národnom divadle.

Výstavu Roberta Tapperta Majdan otvorí 27. mája 2015 o 18.00 hod. v Dvorane SND renomovaný ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, ktorého práce publikovali prestížne magazíny ako Time či New Yorker a na konte má ukrajinské ocenenie Fotograf roka. Tappert a Chekmenev sa spoznali priamo na Majdane. Slovenský fotograf získal za svoj cyklus čestné uznanie na Slovak Press Photo 2014.

V čase, keď Robert Tappert odcestoval na Ukrajinu, boli demonštrácie na Majdane najväčšie. Sledovali ich médiá z celého sveta, prinášali obrazy horiacich ulíc, pneumatík aj ľudí. Aj on bol s fotoaparátom v ich epicentre. Namiesto všetkého násilia, ktoré denne eskalovalo na kyjevskom Námestí nezávislosti, sa rozhodol ukrajinskú revolúciu cti zaznamenať inak – cez oheň a mráz v tvárach tých, ktorí zimné mesiace  roka 2014 prežívali na barikádach. Tak premenil „vzdialený“ politický konflikt na Ukrajine na konkrétne ľudské príbehy.

MAJDAN_Robert Tappert_web

„Keďže som predtým podobné revolučné udalosti na vlastnej koži nezažil, potreboval som im porozumieť. Začal som sa s ľuďmi demonštrantmi rozprávať. Zblížil som sa s nimi, zostal som s nimi, prespával som s nimi. Niekoľko týždňov som býval na Majdane. Až keď som si získal ich dôveru, začal som ich fotografovať,“ povedal Robert Tappert.

Veľkorozmerné fotografie tvárí z Majdanu si verejnosť môže v SND pozrieť do 28. júna 2015, vždy hodinu pred predstavením podľa aktuálneho programu. Vstup je zdarma. Výstava je sprievodným podujatím medzinárodného divadelného festivalu SND Eurokontext.sk, ktorý sa uskutoční od
12. do 19. júna 2015. Témou jeho prvého činoherného ročníka je múr – nielen ten Berlínsky múr, ktorý kedysi rozdeľoval Západ a Východ, ale aj všetky múry, ktoré rozdeľujú dnešnú európsku spoločnosť a vytvárajú nedorozumenia. A práve Ukrajina má s touto témou veľmi nedávnu a stále aktuálnu skúsenosť.

Na festivalovej pôde sa 18. júna 2015 predstaví Národné akademické divadlo Ivana Franka z Kyjeva s novou inscenáciou Majdanské denníky. Tvorcovia ju venovali svojmu kolegovi z divadla, Andriyovi Movchanovi, ktorý bol na Majdane zavraždený. V inscenácii znejú živé hlasy majdanských hrdinov aj antihrdinov: protestujúcich študentov, kozákov, nahnevaných matiek, lekárov, umelcov, ktorí sa odvážili vysloviť svoj odpor, ale aj tých, ktorí sa z civilistov zmenili na radikálnych revolucionárov.

Eurokontext.sk ponúkne počas 8 festivalových dní 13 výnimočných inscenácií z 9 krajín. Všetky predstavenia budú uvádzané so slovenskými a s anglickými titulkami. Po predstaveniach sa uskutočnia diskusie s tvorcami a hercami priamo na javisku.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail: rezervacie@snd.sk.

Bližšie informácie o programe festivalu nájdete na www.eurokontext.sk.

Robert Tappert (1983) študoval divadelnú réžiu na VŠMU a DAMU v Prahe. Počas školy sa rozhodol venovať fotografii a v súčasnosti pôsobí ako fotograf Slovenskej tlačovej agentúry SITA v Bratislave. Zameriava sa na oblasť dokumentárnej, reportážnej a divadelnej fotografie. Vo voľnej tvorbe sa venuje najmä dokumentu. Fotografický cyklus Majdan získal čestné uznanie na Slovak Press Photo 2014. Súbor bol vystavený v košickej Tabačke Kulturfabrik, v Hamburgu, na festivale Pohoda 2014 a v rámci putovnej výstavy Slovak Press Photo v Bratislave aj v iných slovenských mestách.

POZVANKA_Otvorenie vystavy Robert Tappert MAJDAN

Zdroj: SND