Slovenské Najlepšie kamarátky uvedú v českom divadle v 100. repríze.

Aký je svet žien? A ako sa v ňom žije vydatým a slobodným? S humorom, nadhľadom aj iróniou na to odpovedá hra súčasného slovenského autora Pavla Weissa Priateľky, ktorá patrila na slovenskej divadelnej scéne k hitom.

A podobne je tomu aj v susednom Česku. Preklad Weissovej debutovej inscenácie, Nejlepší kamarádky, si v pražskom Divadle Na Fidlovačce odbije vo štvrtok 4. apríla 2013 svoju okrúhlu 100. reprízu.

Trpká komédia Nejlepší kamarádky vstúpila na české divadelné dosky v roku 2007. Otvorene, vtipne a úprimne vykresľujú svet sklamaných žien bojujúcich so svetom mužov.

„Z deja je jasné, že autor ženy nielen dobre pozná, ale ich aj počúva, pozoruje a číta ženskú literatúru. Vďaka tomu si môžeme položiť mnoho otázok, ktoré nás vo vzťahoch žien a mužov zaujímajú,“ opísalo hru Divadlo Na Fidlovačce.

V podaní hercov Sandry Pogodovej, Martiny Randovej a Pavla Nečasa pod taktovkou režiséra Juraja Deáka sa diváci dozvedia aj odpovede na otázky, či môže manželskú krízu vyriešiť tolerancie k nevere alebo či môže byť slobodná žena šťastná aj bez priania a žehlenia košieľ a ponožiek. A napokon, či môžu byť dve ženy najlepšie kamarátky, keď to hlavné, o čo ide, je chlap?

„Sníval som o tom, že by sa môj text raz mohol dostať do divadla. S napätím som čakal, ako to dopadne. Teraz viem, že kvalitný tvorivý tím ho môže posunúť ešte ďalej,“ pochválil si Weiss spoluprácu s divadelníkmi. „Pri písaní hry som čerpal aj z ´odbornej literatúry´ typu Elle, Cosmopolitan a ženy som dlho pozoroval,“ dodal.

Na Slovensku uviedlo hru PriateľkyDivadlo Astorka Korzo ´90 v roku 2006 a hlavné postavy stvárnili Anna Šišková, Marta Sládečková a Vlado Černý.

Pavol Weiss vyštudoval scenáristiku a dramaturgiu na FAMU v Prahe. Divadlo Astorka Korzo ´90 uviedlo vo svojom repertoári jeho hry Priateľky a Bajmann Brothers. Knižne debutoval románom Žime, potom uvidíme v roku 2003, o rok neskôr mu vyšla novela Pomsta. V roku 2006 vydal román Traja priatelia, jeho posledným dielom je poviedková kniha Treba na chvíľu odísť z roku 2011.

Zdroj: Zuzana Kizáková