Slovenské mažoretky Shining Stars sú najlepšie na svete!

Niečo takéto si po poslednom augustovom týždni môžu povedať dievčatá z mažoretkového súboru Shining Stars pôsobiaceho pri Súkromnej základnej umeleckej škole v Prakovciach. Práve tie sa v dňoch od 28. do 31. augusta zúčastnili 11. ročníka majstrovstiev Európy, ktorý bol spojený aj s prvým ročníkom majstrovstiev Sveta. No a to, že sa neprišli iba zúčastniť pochopíte už v nasledujúcich riadkoch.

Prímorské Chorvátske mesto Poreč, konkrétne športová hala Žatika sa stali dejiskom už spomenutých dvoch najväčších podujatí mažoretkového športu na svete. Stretli sa na nich mažoretkové súbory zo 14 krajín sveta, ktorí splnili kvalifikačné limity a medzi nimi aj naše Shining Stars, ktoré sa predstavili v kategórii „veľká formácia mix – kadet“. V nej bojovalo o prvenstvo dokopy 10 kolektívov. Ani takýto vysoký počet súperov však nezastavil naše mladé mažoretky na ceste za ziskom titulu majsteriek Európy a Sveta. „Tento rok bol pre nás naozaj úžasný. Podarilo sa nám vyhrať majstrovstvá Slovenska, čo nás dostalo na vytúžené majstrovstvá Európy, či Sveta. Čo ma naozaj veľmi príjemne prekvapilo bolo, že dievčatá „nezaspali na vavrínoch“ a neuspokojili sa s titulom majsteriek Slovenska, ale naopak, začali na sebe ešte tvrdšie pracovať a v obrovskej celosvetovej konkurencii si vybojovali titul majsteriek Európy a Sveta. Chcem sa im preto veľmi pekne poďakovať za ich tvrdú drinu a teším sa na ďalšiu spoluprácu“ poznamenala trénerka a učiteľka čerstvých majsteriek sveta Lenka Šoldrová.

shining stars 2

Majstrovstvá Európy tento rok zaknihovali už svoj jedenásty ročník. Majstrovstvá sveta boli však na programe medzinárodnej federácie mažoretkového športu po prvý krát. Aj preto sa bojovalo nie len o zisk zlatých medailí, ale hlavne o zápis do histórie tohto športu ako absolútne prvý svetový šampión. „Dá sa len ťažko uveriť tomu, ako rýchlo naše Shining Stars napredujú. Tento súbor vznikol iba pred štyrmi rokmi a za ten čas sa im podarilo vyhrať naozaj obrovské množstvo súťaží. No a vyhrať majstrovstvá Sveta po tak krátkom čase je neopísateľné. Som veľmi rada, že môžem byť pri tom“ povedala riaditeľka SZUŠ v Prakovciach Lucia Baltová.

Radosť po víťazstve dievčat na majstrovstvách Slovenska a ich následnom postupe na majstrovstvá Európy a Sveta zdieľali aj občania Prakoviec, kde Shining Stars pôsobia. „Náklady na tieto majstrovstvá organizátori nepreplácajú a preto bolo otázne, či vôbec budeme mať dostatok finančných prostriedkov na to, aby sme sa zúčastnili. Zorganizovali sme preto zbierku, ktorej výsledok nás ohromil. Chcem sa preto poďakovať ľuďom, ktorých osudy našich talentov nie sú ľahostajné a zároveň dodať, že tento neobyčajný úspech sme dosiahli aj vďaka ich obrovskej podpore“ doplnila riaditeľka SZUŠ v Prakovciach Lucia Baltová.

shining stars 6

Dievčatá si po svetovom výkone pochopiteľne zaslúžili aj oddych. Ten im poskytlo more, ktoré sa nachádza bezprostredne pri hale Žatika, kde Shining stars prepisovali históriu. “ Celý rok sme veľmi tvrdo trénovali, čo nám prinieslo aj vytúžené víťazstvo. Práve preto bolo pre nás more super oddychom po namáhavej práci. Výlet bol pre nás absolútne skvelý. Odnášame si z neho pohár pre majsterky Európy a Sveta, zlaté medaily a takisto aj množstvo krásnych zážitkov. Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí boli s nami a pomáhali nám a tešíme sa na ďalšiu sezónu“, zhodli sa naše majsterky.

Zdror: Tomáš Thúr