Slovenské kino na televíznych obrazovkách.

Slovenská kinematografia sa po rokoch stagnácie dostáva späť do povedomia verejnosti aj porôt medzinárodných festivalov. Mladí filmári prichádzajú s vlastnými víziami, opierajú sa však aj o bohatú tradíciu, ktorú filmová tvorba na Slovensku má.

O tom, ako sa kinematografia u nás vyvíjala od svojho zrodu po súčasnosť, hovorí cyklus autorských dokumentov Slovenské kino, ktorý produkuje spoločnosť HITCHHIKER  Films, s. r. o. v spolupráci s RTVS, Slovenským filmovým ústavomStone Postproduction,  s. r. o.. V roku 2011 uviedli v prvej etape cyklu šesť snímok, v apríli tohto roku budú mať na televíznych obrazovkách premiéru ďalšie štyri a cyklus uzavrie štvorica filmov, ktorých tvorba je aktuálne vo fáze vývoja.

Jednotlivé filmy (DUCH V STROJI, PARTIZÁNI slovenského filmu, KAM ZMIZLA SLOVENSKÁ PRINCEZNÁ?, JÁNOŠÍK, vykrádaný superhrdina, DO NAHASLOVENSKÁ KRČMA) sa venovali rôznym fenoménom či tendenciám domácej audiovizuálnej tvorby. Podľa slov Barbary Janišovej Feglovej, ktorá je spolu s Martinom Cielom autorkou námetu projektu, jeho ambíciou nie je pripomenúť slovenskú kinematografiu v podobe „filmov pre pamätníkov“, ale najmä ako hodnoty, fakty a interpretácie atraktívne pre dnešného diváka. Séria preto nerozoberá jednotlivé obdobia kinematografického vývoja chronologicky, ale každá z 52-minútových častí sa sústreďuje na vytýčenú tému. Štvorica mladých dokumentaristov, ktorých filmy v televíznej premiére uvedie Dvojka v najbližších týždňoch, sa opäť sústredila na témy a oblasti, ktoré v slovenskej filmovej tvorbe rezonovali a rezonujú dodnes.

Na filmoch druhej etapy Slovenského kina pracovalo dohromady 27 tvorivých pracovníkov, 50 členov výrobného štábu, 15 odborných spolupracovníkov a 72 účinkujúcich počas 32 dní nakrúcania. Použitých bolo presne 120 filmových diel. Uzatvorený štrnásťdielny cyklus čaká po dokončení okrem televízneho uvedenia aj distribúcia v artkinách a na filmových festivaloch. O premietanie prejavili záujem Vysoká škola múzických umení a Filozofická fakulta Univerzity Komenského, zámerom producentov je osloviť ďalšie vysoké a stredné školy humanitného zamerania v súvislosti s pripravovanými projektami, týkajúcimi sa filmovej vzdelanosti študentov. V roku 2014 by sa mal dočkať zverejnenia výber z nakrútených materiálov, ktoré sa do filmov nedostali, a spracované témy by mali byť publikované knižne.

Viac informácií o projekte – www.slovenskekino.sk
Facebooková stránka projektu – www.facebook.com/SlovenskeKino

FILM A POLITIKA – perfídne obdobie – Televízna  premiéra: 10. 4. 2013, Dvojka, 20:00


Prečo všetci politici potrebujú film? Prečo filmári s obľubou šifrujú politický postoj do svojich diel? Darí sa im to dodnes? Na zvláštny jav lásky a nenávisti politikov k filmu a ešte zvláštnejší postoj umelcov k establišmentu naprieč historickými a politickými peripetiami sa zameriava režisérka a scenáristka Lenka Moravčíková-Chovanec.

SLZY A SMIECH – slzy cez smiech – Televízna premiéra: 17. 4. 2013, Dvojka, 20:00


Slzy zo smiechu, smiech zo žiaľu, výsmech, slzy z bezmocnosti, slzy dojatia, ale aj smiech z trápnosti nachádza v slovenských filmoch a ich účinkoch režisér Samuel Jaško. Pátra po fungovaní mechanizmu emócií a jeho využívania, nezabúdajúc na to, že niekedy sa smiali či plakali aj samotní tvorcovia.

ŽENY– od lásky k hnevu – Televízna premiéra: 24. 4. 2013, Dvojka


Autorka Zuzana Liová spolu s poprednými filmovými teoretičkami, vedkyňami, ale aj filmárkami a filmármi skúma zobrazenie ženy v slovenských filmoch. Sú ženské postavy iba múzou, milenkou, trpiteľkou, hrdinskou matkou, alebo celistvou ľudskou bytosťou? Ako súvisí postavenie filmovej hrdinky s postavením ženy v našej spoločnosti?

STRACH A NAPÄTIE o slovenský film – Televízna premiéra: 30. 4. 2013, Dvojka


Čoho sa boja slovenskí tvorcovia a diváci? Strach a napätie v slovenskom filme skúma režisér Miro Remo s rozhlasovými moderátormi BalážomHubinákom, s investigatívnym  Ladislavom Chudíkom, mlčiacim mímom Miroslavom Kasprzykom a množstvom filmových teoretikov i praktikov. Spoločne poukazujú na to, čo bolo v slovenskom filme hrôzostrašné a napínavé – pred kamerou aj za ňou, v profesionálnych i v amatérskych podmienkach.

Zdroj: HITCHHIKER Films, s.r.o.