Slovenská world music znovu mieri do Ostravy na Czech Music Crossroads.

Už šiesty ročník showcase festivalu a medzinárodnej konferencie s názvom Czech Music Crossroads sa bude konať 15. – 16. 7. 2019 v Ostrave. Predstaví sa na ňom spolu 14 hudobných projektov z Čiech, Slovenska, Poľska, Maďarska a Rakúska – slovenskú world music scénu budú tentoraz reprezentovať Miriam Kaiser Trio, Mojše Band a AMC Trio s Ľudovou hudbou Stana Baláža.

V rovnakých industriálnych priestoroch bane Hlubina v Ostrave, kde sa koná od stredy do soboty „veľký festival“ Colours, sa v pondelok a v utorok stretávajú odborníci a milovníci štýlov ako je world music, jazz, folk, folklór a ich rôzne fúzie a prieniky. Slovenské farby budú tentoraz obhajovať tri projekty, ktorých základ tvoria zohraté trojice hudobníkov. 

Miriam Kaiser Trio, to sú muzikanti skúsení hlavne v oblasti klasickej a scénickej hudby – skladateľka, huslistka a speváčka Miriam Kaiser, huslista a aranžér Milan Adamec a violončelistka Júlia Veselá. V poslednej dobe sa toto trio rozšírilo vďaka perkusionistovi Milanovi Korenicovi na kvarteto a v takejto zostave nahralo aj album Tanec strún, ktorý sa stal jedným z piatich finalistov súťaže Radio_Head Awards v kategórii World Music/Folk za rok 2018. Na albume okrem už spomínaných vplyvov počuť aj ozveny slovenského hudobného folklóru.

Druhým triom zo Slovenska, ktoré sa predstaví na tohtoročných Czech Music Crossroads, je Mojše Band. Cimbalista, multiinštrumentalista, skladateľ a spevák Michal Paľko, akordeonista František Kubiš a kontrabasista Jakub Stračina interpretujú v prvom rade tradičnú židovskú hudbu, ale aj vlastné kompozície.

Na svojom najnovšom albume Zipserim, ktorý vyšiel začiatkom roku 2019, hrajú hudbu známych i menej známych židovských skladateľov pochádzajúcich z oblasti Horného Spiša. 

Treťou dobre zohratou trojicou je AMC Trio z Prešova. Za touto skratkou sa skrývajú traja jazzoví hudobníci – klavirista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger. Na albume Ad fontes z roku 2017 spojili svoje sily s Ľudovou hudbou Stana Baláža z Raslavíc a práve túto šťavnatú zmes jazzu a východoslovenského folklóru predstavia aj náročnému publiku v Ostrave.

Okrem hudby zo Slovenska budú môcť návštevníci Czech Music Crossroads objavovať i kapely zo susedných krajín V4. Hostiteľské Česko budú tentoraz reprezentovať Bára Zmeková, skupina Braagas a ženské spevácke trio Korjen, založené speváčkami z Bosny, Poľska a Slovenska.

Ďalšia slovenská speváčka Kristína Mihaľová vystupuje s rusko-českým hudobným zoskupením Ochepovsky Project. Poľské, presnejšie sliezske hudobné tradície predstaví Kapela Fedaków, spevácky zbor Kuczeryki a trio WoWaKin. Maďarskú scénu budú tentoraz v Ostrave zastupovať kapely Bajkó Zenekar, Pengetős Trió a vokálne á capella trio Dalinda. Špeciálnym hosťom z Rakúska bude akordeónové duo Dinovski–Schubert. Na Czech Music Crossroads sa okrem koncertov, hudobných prednášok, panelových diskusií a workshopov bude konať po prvýkrát aj tzv. listening session, verejné hodnotenie tvorby zúčastnených kapiel odborníkmi z rôznych krajín sveta.

Hlavným koordinátorom zastúpenia Slovenska na tomto festivale je i v roku 2019 platforma World Music from Slovakia. Aj vďaka jej úsiliu sa darí úspešne „vyvážať“ slovenských interpretov tohto zamerania do bližšieho i vzdialenejšieho zahraničia a upozorňovať na ich kvality zahraničných odborníkov. Dôkazom toho je aj tretie miesto skupiny Banda na Czech Music Crossroads v roku 2015, či získanie hlavnej ceny medzinárodnej poroty Katarínou Málikovou a jej ansámblom v roku 2017. Je tu opäť nepárny rok – žeby čas na ďalšie ocenenie? :)

Zdroj: WOMUSK