Slovenská oscarová nádej na festivale Barbakan

Slovenská filmová a televízna akadémia nominovala do boja o Oscara v kategórii najlepších cudzojazyčných filmov celovečerný debut režisérky Ivety Grófovej, snímku Až do mesta Aš.

Drámu, ktorú Grófová nakrúcala šesť rokov, zvolili členovia a členky akadémie hlasovaním spomedzi desiatich kandidátov, spĺňajúcich kritériá určené Americkou akadémiou filmových umení a vied.

„Film má veľmi silnú vnútornú výpoveď a je emocionálne silný,“ povedala výkonná viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková a dodala: „Toto je presne druh filmov, s ktorými máme šancu zaujať v zahraničí.“

Festival Barbakan sa rozhodol zaradiť film do programu ako jeden z jeho pomyselných zlatých klincov. Diváci a diváčky budú mať možnosť si ho vzhliadnuť v nedeľu 14. 10.  o 15:00  v kinosále Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Okrem neho sa však môžu v rámci filmového programu tešiť na desiatky celovečerných i krátkometrážnych snímok z celého sveta v piatich nesúťažných a jednej súťažnej sekcii.

Festival Barbakan začína už dnes v stredu 10. 10. a na 5 dní prinesie do Banskej Bystrice  more zážitkov. Akreditácie budú prebiehať v Pamätníku SNP, kde sa budú predávať aj vstupenky na film aj hudbu. Tie si budete môcť zakúpiť aj na všetkých premietacích a koncertných miestach, alebo priamo cez internet v predpredaji na https://barbakanfest.interticket.sk/. Viac informácií o programe, cenách vstupného a kompletný katalóg k festivalu nájdete na www.barbakanfest.sk.

Zdroj: Oz Vres Factory