Slovenská kinematografia sa na Berlinale predstaví v oficiálnom programe aj na filmovom trhu

Slovenskú kinematografiu bude v oficiálnom programe 72. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne reprezentovať krátky animovaný film Zuza v záhradách (2022) režisérky Lucie Sunkovej. Na festivale či jeho trhovej časti sa však budú skloňovať viaceré mená slovenských tvorcov. Berlinale sa uskutoční v termíne od 10. do 20. februára 2022, jeho filmová časť sa koná fyzicky, trhová časť bude prebiehať online. 

Koprodukčný krátky animovaný film Zuza v záhradách (2022) hovorí o malom dievčatku, ktoré má strach, no zároveň ju láka tajomstvo nepoznaného. Autorkou filmu je česká režisérka, scenáristka a animátorka Lucie Sunková, ktorá sa zameriava na techniku maľby olejovými farbami na sklo, a tiež napísala a ilustrovala niekoľko kníh pre deti. Film bude uvedený v sekcii Generation Kplus, v minulosti v tejto sekcii zvíťazil a odniesol si cenu Krištáľového medveďa slovenský film Ivety Grófovej Piata loď (2017), nakrútený podľa knihy Moniky Kompaníkovej.

Medzi trhovými projekciami budú na berlínskom festivale uvedené tri slovenské filmy. Záujemcovia si budú môcť pozrieť úspešný film Petra Kerekesa Cenzorka (2021), ktorý vznikol za múrmi ženskej väznice a ocenili ho už v Benátkach, Chicagu, Les Arcs či Káhire. Projekciu na trhu bude mať aj snímka Chyby (2021) Jána Prušinovského o tom, že človeka môže dobehnúť jeho vlastná minulosť aj vtedy, keď to najmenej čaká. Jediným filmom zo slovenských zástupcov na Berlinale, ktorého čaká trhová projekcia a ešte nemal oficiálnu premiéru, je historická dráma Piargy (2022) režiséra Iva Trajkova. Film odohrávajúci sa v roku 1939 je inšpirovaný novelou Františka Švantnera a podľa tvorcov je zrkadlom pokrivenej morálky spoločnosti. Zároveň je naturalistickou metaforou o podriadenej pozícii ženy v patriarchálnej spoločnosti. V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví slovenská herečka Judit Bárdos.

V sprievodnom programe berlínskeho filmového festivalu sa predstavia viacerí slovenskí tvorcovia. Prezentačný a vzdelávací projekt Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava nazvaný Emerging Producers je jediný program svojho druhu v Európe. Prepája talentovaných európskych producentov so zameraním na dokumentárne filmy. Od roku 2017 sa jeho februárový workshop koná na Berlinale, slovenskou reprezentantkou bude tento rok Silvia Panáková, producentka spoločnosti ARINA, ktorá stojí aj za filmom Piargy.

Networkingová platforma pre mladých filmárov z celého sveta Berlinale Talents sleduje zámer rozšírenia vedomostí a medzinárodných kontaktov. Do výberu účastníkov tohto vývojového programu sa dostal talentovaný slovenský filmár Michal Blaško. Blaško už pred pár rokmi zaujal programových pracovníkov iného áčkového festivalu, keď jeho bakalársky film Atlantída, 2003 (2017) súťažil v sekcii Cinéfondation na MFF Cannes a neskôr sa tam zúčastnil programu Cinéfondation – L’Atelier so zatiaľ pripravovaným hraným debutom Obeť. S ním získal vlani v Karlových Varoch Works in Progress TRT Award. Berlinale Talents sa koná od roku 2003 a jeho súčasťou sú workshopy, prednášky, stretnutia a podnetné diskusie s renomovanými filmármi.

Created with RNI Films app. Preset ‚Agfa RSX II v.2‘

Na koprodukčnom trhu Berlinale Co-Production Market sa predstaví pripravovaný film producenta a režiséra Ivana Ostrochovského Prameň. Film sa odohráva v socialistickom Československu 80. rokov minulého storočia a zameriava sa na sterilizácie Rómiek a fungovanie interupčných komisií. Ostrochovského vo filme zaujíma téma vstupovania komunistického režimu do ľudských práv, konkrétne do súkromia a intimity žien v Československu. Ivan Ostrochovský sa v Berlíne predstavil už v roku 2014 ako spolurežisér dokumentu Zamatoví teroristi (2013), ktorý tu získal Tagesspiegel Readers‘ Jury Award. Berlinale uviedlo aj jeho snímky Koza (2015) a Služobníci (2020). Na Berlinale Co-Production Market predstaví v rámci Co-Pro Series svoju minisériu Podozrenie aj Michal Blaško.

Už po sedemnásty raz bude mať slovenská kinematografia svoje zastúpenie na Európskom filmovom trhu (EFM) Berlín 2022 v prezentačnom stánku Central European Cinema, ktorý zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ). Už dvanásty rok bude stánok pripravený v spolupráci troch krajín: Slovenska, Českej republiky a Slovinska. Virtuálny stánok vytvorí priestor na prezentáciu slovenských a koprodukčných filmov, ako každý rok budú predstavené aj nové prezentačné materiály. Základným sprievodcom slovenskou kinematografiou pre slovenských i zahraničných filmových profesionálov je katalóg Slovak Films 2021, ktorý obsahuje dlhometrážne a výber krátkych filmov za uplynulý rok. K dispozícii bude aj katalóg New & Upcoming Slovak Films 2022 a anglické vydanie časopisu Film.sk Berlinale Edition 2022.

Organizátormi prezentácie slovenskej kinematografie na European Film Market (EFM) v Berlíne sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, organizačná zložka Audiovizuálneho fondu (AVF) Slovenská filmová agentúra (SFA), partnerom je  Slovenský inštitút v Berlíne.

Viac informácií nájdete na: 72. MFF Berlín 2022.
Viac informácií o slovenskej účasti na MFF v Berlíne nájdete na: Slovenská kinematografia na 72. Berlinale.

Zdroj: TS