Slovenská kinematografia sa aj tento rok predstaví na prestížnom Berlinale

Na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne je slovenská kinematografia zastúpená už pravidelne každý rok. V oficiálnom programe aktuálneho 74. ročníka sa premietnu koprodukčné snímky Ešte nie som, kým chcem byť Kláry Tasovskej a Redakcia Romana Bondarčuka. Na Európskom filmovom trhu, ktorý sa koná súbežne s festivalom, svoj projekt Otoč králika! predstaví režisérka Mira Fornay. Berlinale sa tento rok uskutoční v termíne od 15. do 25. februára.

Dva slovenské filmy v oficiálnom programe Berlinale

V oficiálnom programe festivalu budú koprodukčné slovenské filmy uvedené v dvoch sekciách. Do sekcie Forum, zameranej na diela otvárajúce nové perspektívy vo vzťahu ku kinematografii i okolitému svetu, je zaradený koprodukčný film Redakcia (2024) režiséra Romana Bondarčuka, ktorý bude uvedený vo svetovej premiére. Dráma s prvkami detektívneho príbehu je filozofickým podobenstvom o post-pravdivom svete vrátane všetkých výziev, ktorým musí človek čeliť, a kritikou morálky modernej spoločnosti. Odohráva sa na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti a zaznamenáva dve reality – prvá je fasáda demokracie a druhá sa odohráva za touto fasádou. Režisér, inšpirovaný vlastnou skúsenosťou, vo filme hľadá pravdu. „Moje rozhodovanie zásadným spôsobom ovplyvnil práve režisér Roman Bondarčuk a jeho hlboké porozumenie pre spracovávanú tému,“ hovorí slovenská producentka filmu Katarína Krnáčová o svojom vstupe do tohto projektu. „Je to jeho svet, jeho región a jeho ľudia. Presvedčilo ma autentické uchopenie projektu, ktoré v spojení so satirickým a čiastočne absurdným tónom prináša do filmu nevídanú hnaciu silu a jedinečnosť.“

V sekcii Panorama, ktorá uvádza výnimočné súčasné diela, sa na Berlinale premietne, rovnako vo svetovej premiére, koprodukčný dokumentárny film Ešte nie som, kým chcem byť (2024) režisérky Kláry Tasovskej. Hlavnou hrdinkou filmu je Libuša Jarcovjáková, ktorej ani náhly fotografický úspech po viac ako päťdesiatich rokoch práce nepomohol vidieť v zrkadle svoje skutočné ja. Popri práci na novej knihe, keď sa vracia k množstvu negatívov a denníkov, stále hľadá seba a miesto, kam patrí. Slovenským producentom filmu je Jakub Viktorín, ktorý svoj vstup do projektu vysvetľuje slovami, že „Libuše Jarcovjáková je skvelá rozprávačka, ktorá otvára aj veľmi osobné, niekedy až bolestné témy s univerzálnou platnosťou. Vysvetľuje svoje odmietnutie role matky, interrupciu, vzťah k otcovi a matke, hľadanie vnútorného útočiska v exotike sociálnej periférie, prieskum sexuálnej identity alebo zmierovanie sa s nezvratným vädnutím vlastného tela. Všetky tieto vrstvy, tvoriace príbeh rozprávaný cez celovečernú koláž fotografií našej protagonistky, vytvárajú unikátny film, ktorý môže osloviť aj diváka za hranicami špecifického festivalového publika, pokiaľ bude otvorený skúsiť niečo nové.“

Slovensko aj na Európskom filmovom trhu

Na Európskom filmovom trhu sa so svojím novým filmovým projektom predstaví režisérka Mira Fornay, ktorá si z berlínskeho festivalu vlani odniesla Grand Prix v sekcii Generation Kplus za svoj film Mimi (2023). Na aktuálnom ročníku Berlinale predstaví svoj rozpracovaný projekt Otoč králika!. Ide o dystopický príbeh lásky, ktorý sa odohráva v roku 2052, a jeho hlavnou hrdinkou je mladá právnička, bojujúca za slobodu voľby. „Sloboda je základná ľudská potreba a my ju v Európe považujeme za samozrejmosť,“ hovorí Mira Fornay. „Môj nový film bude o ľuďoch, čo sa rozhodli žiť inak, no nie sú to celebrity či slávni ľudia. V tomto zmysle sú obyčajní. Bude to síce dráma, no hlavná postava má veľmi odzbrojujúci humor. Asi aj preto, že ide o môj najosobnejší film.“ Účasť na filmovom trhu v Berlíne režisérka vníma veľmi pozitívne. „Som nesmierne vďačná a verím, že nám táto nominácia a účasť pomôžu zafinancovať tento film rýchlejšie ako moje predchádzajúce filmy.“ Okrem prezentácie nového filmu Miry Fornay si na filmovom trhu bude možné pozrieť na trhových projekciách aj minuloročné slovenské a koprodukčné snímky Pozor, padá SNG! režisérok Jany Durajovej a Leny Kušnierikovej, Samota Ninny Pálmadóttir, Bratia Tomáša Mašína a #annaismissging Pavla Soukupa.

Zastúpenie bude mať slovenská kinematografia aj v sprievodnom programe podujatia. Emerging Producers je vzdelávací projekt Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý prepája talentovaných európskych producentov so zameraním na dokumentárne filmy.  S ohľadom na úspech posledných piatich ročníkov sa program od roku 2017 rozšíril o štvordňové stretnutie spojené s prezentáciou producentov počas Berlinale. Slovenským reprezentantom programu bude v Berlíne tento rok Matej Sotník, producent spoločnosti guča films a spoluzakladateľ a kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Expanded. Portfólio guča films zahŕňa viacero ocenených filmov, ktoré sa premietali na významných festivaloch, ako napríklad Sheffield DocFest, RIDM Montreal či Ji.hlava. Na vlaňajšom Berlinale mal premiéru jeho producentský titul Poznámky z Eremocénu (2023) dokumentaristky Viery Čákanyovej. V sprievodnom programe festivalu sú dva slovenské koprodukčné filmy Myši patria do neba (2021) režisérskej dvojice Denisa Grimmová a Jan Bubeníček a Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (2023) Filipa Pošivača nominované na ocenenia, ktoré na Berlinale udelí Európska asociácia filmov pre deti (ECFA).

Prezentácia slovenského filmu v stánku Slovenského filmového ústavu

Pravidelnou súčasťou Berlinale je prezentačný stánok slovenskej kinematografie. Stánok Central European Cinema každoročne zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) spolu s českým Štátnym fondom kinematografie a so Slovinským filmovým centrom. V stánku sa budú prezentovať slovenské a koprodukčné filmy, k dispozícii budú presskity, prezentačné katalógy o slovenskej kinematografii a ďalšie materiály. Stánok poskytne priestor aj pre pracovné stretnutia slovenských filmových profesionálov. Pri príležitosti účasti slovenskej kinematografie na berlínskom festivale vyjde tiež informačný bulletin What´s Slovak in Berlin 2024? v anglickom jazyku, záujemcovia v ňom nájdu podrobnejšie informácie o aktuálnom zastúpení slovenských filmov a profesionálov.

Organizátormi prezentácie slovenskej kinematografie na Európskom filmom trhu v Berlíne sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR), organizačná zložka Audiovizuálneho fondu (AVF) Slovenská filmová agentúra (SFA), partnerom je Slovenský inštitút v Berlíne.

Viac informácií o 74. MFF Berlín nájdete na: https://www.berlinale.de/en/home.html
Viac o slovenskej účasti na 74. MFF Berlín nájdete na: https://sfu.sk/novinky/slovenske-zastupenie-na-berlinale-2024/
Informačný bulletin What´s Slovak in Berlin 2024? nájdete na: https://sfu.sk/wp-content/uploads/2024/02/whats-slovak-in-berlin-24.pdf

Zdroj: TS