Slovenka píšuca po taliansky Jana Karšaiová, semifinalistka prestížnej literárnej ceny, bude hostkou festivalu Novotvar v Bratislave

Slovenka píšuca po taliansky Jana Karšaiová sa so svojím literárnym debutom Divorzio di velluto (Zamatový rozvod) dostala medzi dvanástich semifinalistov najprestížnejšej talianskej literárnej ceny Strega 2022. O nezvyčajnom rozhodnutí písať v cudzom jazyku a svojich literárnych ambíciách príde autorka porozprávať aj do Bratislavy. Stretnutie s ňou sa uskutoční v piatok 7. októbra 2022 o 10.00 hod v prednáškovej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave, podujatie organizuje Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave, Fondom na podporu umenia (FPU) a medzinárodným literárnym festivalom Novotvar.

Divorzio di velluto je presiaknutý Slovenskom, je to most medzi mojimi dvoma domovami a preto som vďačná literárnemu festivalu Novotvar a Talianskemu kultúrnemu inštitútu, že oň prejavili záujem. Doteraz som rozprávala o nás a o našom svete talianskemu publiku, teraz sa o tieto zážitky budem môcť podeliť s tým slovenským. Mám  z toho nesmiernu radosť,“ povedala autorka, rodáčka z Bratislavy.

Ako dokážeme prežiť stratu vlastných koreňov? Čo nám zostane z minulosti a čo, naopak, vyklíči nanovo? Na tieto otázky sa snaží odpovedať Jana Karšaiová vo svojom literárnom debute. Slovenka, narodená v Bratislave v roku 1978, si na napísanie svojho prvého románu vybrala taliančinu. V Taliansku kniha vyšla vo vydavateľstve Feltrinelli a dostala sa medzi dvanástich semifinalistov najprestížnejšej talianskej literárnej ceny Strega 2022,“ povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave a zdôraznila, že podujatie je určené pre študentov, prekladateľov, vydavateľov, profesionálov v knižnom priemysle, ale aj milovníkov talianskej kultúry a širokú verejnosť.

Román Divorzio di velluto (Zamatový rozvod) rozpráva príbeh mladej Slovenky Kataríny, ktorej životné udalosti sa prelínajú s historickým obdobím rozdelenia Československa. Taliansky novinár a televízny moderátor Gad Lerner román navrhol na Cenu Strega slovami: “čitateľ v ňom objaví kúzlo nového európskeho románu. Alebo ak chcete, novú Európu pretavenú do talianskej literatúry perom začínajúcej slovenskej spisovateľky, ktorá objavila v taliančine (ako samouk vďaka dvadsiatim rokom štúdia) najlepší prostriedok na vyjadrenie svojho existenčného rozpoloženia“.

Stretnutie s Janou Karšaiovou je zároveň príležitosťou na prezentáciu programov na podporu umeleckých prekladov, ktoré predstaví Fond na podporu umenia o 11.00 hod, po skončení diskusie so spisovateľkou. FPU aj v tomto roku poskytne príspevky na preklad zahraničných literárnych diel do slovenského jazyka s dôrazom na niekoľko talianskych titulov, finalistov Ceny Strega 2022, ktoré vybral Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

Talianska Cena Strega vznikla v roku 1947 na podnet Marie Bellonci a odvtedy prepisuje príbeh súčasnej talianskej literatúry a zaznamenáva jej vývoj v kontexte európskych literatúr. Kandidátmi na Cenu Strega boli v priebehu rokov aj takí velikáni talianskej literatúry druhej polovice dvadsiateho storočia ako Cesare Pavese, Natalia Ginsburg, Primo Levi, Umberto Eco, Domenico Starnone či Sandro Veronesi.

Jana Karšaiová patrí medzi hlavných hostí medzinárodného literárneho festivalu Novotvar, ktorý sa uskutoční od 5. do 9. októbra 2022 v Pistoriho paláci v Bratislave a vystúpi na ňom dňa 7.10. o 19:00 hod.

Jana Karšaiová

Narodila sa v roku 1978 v Bratislave, žila v Prahe, Ostii a Verone, kde pôsobila ako herečka. Neskôr začala viesť divadelné workshopy a navštevovať kurzy písania. Jej poviedka Syndróm Taliansko (Sindrome Italia) vyšla v literárnom časopise Nuovi Argomenti. V roku 2022 vydavateľstvo Feltrinelli uverejnilo jej debutový román Zamatový rozvod (Il divorzio di velluto), s ktorým sa dostala medzi dvanástich semifinalistov prestížnej talianskej literárnej ceny Premio Strega 2022.

Viac informácií ponúka webová stránka: iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS