Slováci ukázali dojemnú ľudskosť, v rámci zbierky „Recyklujeme radosť“ posielajú znevýhodneným deťom krásne darčeky!

Hračky, oblečenie, ale dokonca aj notebook a odrážadlo! Slováci ukázali, že im osudy zdravotne a sociálne znevýhodnených detí nie sú ľahostajné. V rámci projektu „Recyklujeme radosť“ každý deň nosia na určené miesta v Bratislave a v Nitre darčeky, ktoré vybraným deťom vo veku 3 mesiace až 18 rokov urobia radosť pod stromčekom.

Ich rodičia si nemôžu dovoliť čokoľvek im kúpiť a tak vďaka cudzím ľuďom s veľkým srdcom aj ony budú mať krásne sviatky. Organizátori zo združenia Regenerácia generácie o.z. majú už teraz plnú garáž balíčkov a denne pribúdajú ďalšie. Darcovia prinášajú nielen staršie zachovalé veci, ale dokonca kupujú aj celkom nové a všetky pekne zabalia. Kampaň s mottom „Vráťme Vianociam ich pravý zmysel“ je dôkazom, že ľudia dávajú prednosť hodnotám pred konzumom.

Slováci majú veľké srdcia a nie je im ľahostajný ani osud cudzích znevýhodnených detí. Dôkazom je projekt neziskovej organizácia Regenerácia generácie o.z. „Recyklujeme radosť“. Len pred pár dňami vyzvali ľudí, aby prinášali použité, ale zachovalé hračky a oblečenie pre vybrané deti, ktoré majú zdravotný handikap, alebo pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, a už majú plnú garáž darčekov!  

„Denno-denne sa nám ozývajú ľudia, ktorí majú veci po svojich deťoch a radi by nimi prispeli do našej zbierky. Odozvy sú pozitívne, často sa pýtajú, pre ktoré deti ešte zháňame darčeky, takže adresnosť zbierky sa opätovne ukazuje ako pozitívum. Mnohí darčeky podelia a na tašky či škatule napíšu mená detí, pre ktoré sú veci určené. Niektorí darčeky dokonca pobalili do vianočných papierov, takže to má skutočne veľmi osobný rozmer,“ vraví jedna z organizátoriek kampane Zuzana Aichová z neziskovej organizácie Regenerácia generácie, o.z..

Zbierka je určená pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín, pričom niektoré z nich sú aj zdravotne postihnuté. Jeden z rodičov preto musel zostať doma, aby im poskytol dostatočnú starostlivosť, a tým pripravil rodinu o príjem, čo je vo väčšine prípadov slovenských rodín finančne deštruktívne. Bez pomoci dobrých ľudí by nemohli svojim milovaným deťom pripraviť pekné sviatky. Ľudia nosia darčeky na určené miesta v Petržalke a v Nitre.

„Najviac je hračiek a tiež oblečenia. Zišla by sa ešte drobná elektronika a darčeky určené pre staršie deti. Chýba nám ešte napríklad veľká bábika pre Martinku, ktorá po nej veľmi túži. Je to mentálne postihnuté 11-ročné dievčatko. Jej snom je dostať pod stromček práve takúto bábiku,“ dodáva Zuzana Aichová.

Dojemné je, že darcovia dokonca kupujú aj nové veci. Pre staršie deti nosia i elektroniku, tento týždeň prispeli napríklad notebookom, ktorý by si rodičia týchto detí určite nemohli dovoliť. 4-ročné dievčatko zas poteší odrážadlo. Na kampaň zareagovali aj organizátori najveselšieho festivalu Festík, ktorý bude v máji v Bratislave, a do balíčkov pridali i vstupenky na toto krásne veľkolepé podujatie. Deti teda darčeky potešia na dva krát – pod stromčekom a na jar budúceho roka, keď sa budú zabávať ako nikdy doteraz. 

„Balíčky budeme distribuovať v týždni pred Vianocami,” uzavrela Zuzana Aichová.

Organizátori zbierky sa dohodli s dvoma občianskymi združeniami, prostredníctvom ktorých darčeky odovzdajú konkrétnym vytypovaným deťom. Je ich 20, pričom najmladšie má 3 mesiace a najstaršie 18 rokov. Všetky informácie o kampani, ale aj príbehy detí, ktoré dostanú darčeky nájdete tu: https://resonance.sk/information/resonujuce-vianoce-2017/

Okrem zbierky šatstva a hračiek plánuje združenie Regenerácia generácie, o.z. vyhlásiť aj finančnú zbierku. Celý výťažok pôjde na pomoc týmto deťom a ich rodinám.

Zdroj: TS