Slová, ktoré zahrejú. Gitana v novinke Ľúbim ťa prezrádza vlastný návod na riešenie hádok a kríz

Pokiaľ máte blízko k rómskej kultúre, speváčku s umeleckým menom GITANA vám určite netreba predstavovať. V hudobníčke pulzuje nepopierateľný rómsky temperament, ktorý s ľahkosťou pretavuje do vlastnej tvorby a aktuálne i do baladickej hudobnej novinky. Tá nesie názov Me tut Kamav (Ľúbim ťa). 

Talentovaná umelkyňa, ktorá je známa spoluprácou s takými ostrieľanými profíkmi, akými sú Eugen Botoš, Kmeťo Band či Peter Pann, vstúpila do nového roka plná kreativity a hudobných nápadov. Hoci rómčina nie je materinským jazykom speváčky, Gitana je ňou nadšená a stala sa jej poznávacím znamením. Ostala jej verná aj v prípade nového singla, kde si posvietila na tému dobré známu každému z nás.

Koniec lásky. Dá sa mu zabrániť?

Nosnou ideou Gitaninej novinky je totiž téma lásky, partnerských vzťahov, a s tým súvisiacich rozchodov. Viac o myšlienke skladby prezrádza obľúbená interpretka: V láske je vždy jeden, ktorý ľúbi viac, no ak je to oveľa viac, rozchod býva väčšinou nezvratný. Rozchody bolia, poznáme to všetci. Skoro všetci poznáme aj ten pocit, keď nás milovaná osoba opustí a my neprestajne spomíname na spoločné chvíle, nesplnené túžby a sny.“ Gitana je ale presvedčená, že hádky plné výčitiek, kriku a emócií, ktoré sú spravidla predzvesťou konca lásky, môžu mať odlišný scenár. „Čo tak priznať si, čo cítime, možno sa opäť v pokoji porozprávať a dať si novú šancu? Ja verím, že pravá láska vydrží aj tie najťažšie skúšky. Neváhala by som milovanému partnerovi povedať, že ho ľúbim a s nikým iným neviem byť šťastná. Už veru nie,“ hovorí umelkyňa, ktorá spieva od svojich štyroch rokov a dodnes tvrdí, že bez hudby a spevu by neprežila.

Stavila na osvedčené mená

Hudba k jej emotívnej balade Ľúbim ťa vznikala vo Viedni a má ju na svedomí Johann Stern – absolútna hudobná kapacita, s ktorým Gitana spolupracuje opakovane a vládne medzi nimi silná hudobná symbióza. Johann Stern má na konte hneď niekoľko krásnych, autorských piesní. Študoval na Hudobnom konzervatóriu v Budapešti a je známym multiinštrumentalistom. Ovláda hru na cimbale, klavír či akordeóne, aj pre svoju všestrannosť je mimoriadne žiadaným umelcom. Ďalším dobre známym menom, ktorý ku Gitaninej tvorbe dlhodobo patrí, je Eugen Botoš. Rovnako na jeho adresu umelkyňa nešetrí chválospevmi: „Jeho aranžmány vdychujú mojim piesňam život. Má jedinečný rukopis a moje pesničky vie doladiť do takej podoby, že si ich zamilujú i náročnejší poslucháči r´n´b či funky žánru.“

Známy športovec i finalistka Miss

Gitana ostala naďalej verná svojej tradícii a aj do videoklipu k skladbe Ľúbim ťa pozvala známe tváre. Jej ponuku s nadšením prijali nielen finalistka súťaže krásy Miss Slovensko 2023 Vanessa Gáborová, ale aj jej priateľ, úspešný boxerista Viliam Tankó. „Viliam ma úprimne prekvapil. Okrem toho, že je vytrvalý športovec, je tiež nadaný herec. Všetky svoje etudy, vrátane mileneckej hádky, stvárnil počas natáčania na výbornú, rovnako ako aj jeho krásna partnerka Vanessa, finalistka súťaže krásy Miss Slovensko 2023.“ Gitana dodáva, že natáčanie prebiehalo na Slovensku a o vizáž sa im počas celého dňa starala hviezda vizážistka Marta Dvorská, dcéra maestra Petra Dvorského.

Hrdosť na dosiahnuté triumfy

V prípade Gitany je viac než isté, že tento rok si pre nás pripravila viacero hudobných prekvapení. S ohľadom na jej vrodený temperament a živelnosť možno predpokladať, že pripravovaný repertoár bude poriadne horúci. Koniec koncov, potvrdzuje to i samotná hudobníčka: „Neustále pracujem na novej tvorbe. Veľa skladieb plánujem vydať v v rómskom jazyku, keďže práve tie majú v mojom podaní najväčší úspech ako na Slovensku, tak i v zahraničí. Veľmi sa teším, že moje piesne hrávajú i rádiá, ktoré nikdy predtým pop v rómčine nehrali,“ netají nadšenie Gitana. Na záver však s úsmevom dodáva, že v tomto smere našla silnú oporu v životnom partnerovi a textárovi Eduardovi Čonkovi, keďže ešte stále sa rómčinu iba učí. No v jej prípade fanúšikovia drobné jazykové nedostatky určite radi prehliadnu, čo poviete?

Informácie poskytla Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production