Slobodna Volba: To, čo robíme, nie je o peniazoch!

Nitrianska punk hard-core skupina Slobodna Volba existuje už osem rokov. O tom, čo majú nové, čo ich čaká a čo by chceli, som sa rozprávala so spevákom Matejom Oravcom známym ako Majka z Gurunu.


Prečo práve Majka z Gurunu?
Fuuu, tak toto je dosť vtipné. V podstate ma dnes už všetci volajú len Majka (chvalabohu). Ono to vzniklo ešte keď som mal 15-16 rokov a začínal som spievať v jednej kapele, ktorá dnes už neexistuje. Všetci tam mali svoju prezývku, len ja ako „nový“ som nemal. A tak si vtedajší basák povedal, že nejakú musím mať, tak vymyslel, že budem Majka z Gurunu. Všetci sa samozrejme dobre zabávali, a ja som sa spýtal, ako na to prišiel. Odpoveď bola ešte zaujímavejšia: preto, lebo som taký škaredý ako ona. A bolo to na svete. Veľmi sa mi to nepáčilo, no ostalo mi to a dnes som za ňu rád :) 

 „Slobodna Volba“ – prečo je názov bez diakritiky?
Ono to viac-menej nebol nikdy nejaký úmysel. Americké alebo inokrajné fonty nemajú diakritiku, tak to bol asi najhlavnejší dôvod. A vlastne to tak už zostalo.

Ako by sa dal charakterizovať štýl, ktorý hráte – hardcore punk?
Začínali sme troška pomalšie a hrali sme klasické punkové veci, no momentálne je hudba podstate zrýchlená – punkový spev sa strieda so screamom, a je to taký energetický náklad.

SV


Platí aj vo Vašom prípade, že texty pesničiek sú o reálnom živote?
Všetky texty aspoň zatiaľ sú len moja robota. A sú rôzne, ale hlavne sú ovplyvnené životom. Buď sú o nejakej skúsenosti – mojej alebo niekoho z kapely, či spoločnej. Alebo sú napísané kvôli nejakej veci zo života. Je to viac-menej realita, niekedy priama, niekedy zabalená do niečoho.

A ako je to s hudbou? Kto ju skladá?
No boli časy, kedy som niečo zložil aj ja, no viac-menej už táto robota nie je na mne, čomu som v podstate aj rád, pretože chalani to naozaj vedia. Niekto prinesie nejaký nápad, vec, hlavne gitarista alebo basák. Všetci si to vypočujeme a potom sa s tým pracuje a dotvára sa.


Doteraz Vám vyšiel jeden album – Minialbum. Plánujete natočiť druhý?
Plánujeme, snáď niekedy na jeseň, ak sa podarí. Chceli by sme už konečne urobiť plnohodnotný album – 10- možno 12-songový. Ale je to aj o peniazoch a o tom, ako sa budú dariť nové veci.

A ako je to s koncertmi – je možné Vás niekde vidieť v blízkej budúcnosti?
No ide leto, takže koncertov bude menej, keďže na festival nemáme šťastie sa dostať. A kluby cez leto až tak nefičia. Ku koncu prázdnin by sa to malo zasa rozbehnúť. Ale teraz najbližšie hráme 11.6. v Bánovciach nad Bebravou a 17.6. v Zlíne – tam ideme na krst jednej kapelke – našim kamarátom.

SV

V čom je podľa Teba problém dostať sa na festival?
No je to hlavne v tom, že potrebuješ poznať ľudí… Dnes je to tak, že nejde až tak o kvalitu kapely – v prípade tých menej známych kapiel, ale ide o to, kto koho pozná a ako ho vie pretlačiť. A toto je náš problém, že my nemáme nikoho, kto by nám v tomto vedel pomôcť. Skúšali sme, no vždy to bolo márne. Na pár festivaloch sme videli dosť zlé kapely, ktoré by sme pokojne mohli nahradiť. Tak to proste dnes je – je to o kontaktoch. Viacej ľudí nám už povedalo, že nás treba vidieť naživo. My sme koncertná kapela, ja sa snažím robiť show, aby sa ľudia naozaj zabavili a aby ich to chytilo. V podstate aj preto som nechal hru na gitaru, aby som sa mohol venovať šialenostiam na pódiu.


Aké sú Vaše ambície? Čo by ste chceli dosiahnuť?
Tak keby som si chcel uletieť a zabudnúť na to, ako to chodí, určite hrať čo najviac koncertov, čo najdlhšie a zarobiť si peniaze, aby som sa mohol venovať len tomu. Ale teraz vážne – ak mám hovoriť za seba, tak ja by som chcel, aby nás ľudia poznali, mali sme dosť koncertov, zarobili sa nejaké peniaze, aby sme mohli robiť koncerty pre dobré veci. Aby chodilo veľa ľudí a mohli sme spraviť aj dobročinné koncerty a pomôcť tak tým, čo to potrebujú. Chcem, aby sme mali svoje právoplatné miesto na scéne. Som realista, a to, čo robíme, nie je o peniazoch.


Držím palce, aby sa Vám to všetko podarilo dosiahnuť a ďakujem za rozhovor.
Aj ja ďakujem.

Otázky kládla: Sjekellka
Publikoval: Redakcia GREGI.NET